Palandöken Dağı'na 4 metre çapında teleskop kurulmasına ilişkin Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) proje sözleşmesi, Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Dünyanın uzaya açılan 3'üncü en yüksek gözlemevi yerleşkesine sahip olacaklarına dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, "24 saat gökyüzünü inceleyeceğiz" dedi.
İMZA TÖRENİ
Atatürk Üniversitesi Senato Odasında düzenlenen imza törenine Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Ünivresitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, rektör yardımcıları ve ihaleyi alan Advanced Mechanıcalad Optıcal Systems (AMOS) şirketinin Direktörü Claude Jamar katıldı.
GURUR VERİCİ BİR GELİŞME
İmza töreninden önce bir konuşma yapan Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak son derece gurur verici hem ülke hem ilim adına böylesi bir çalışmayı gerçekleştiriyor olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek ’’ bugün burada bu olayın başlangıcı olarak atılacak bu imza törenine şahitlik ediyor olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Tabiki Erzurum’un seçilmesi bizim için son derece önemli. Işık kirliliğinin ,hava kirliliğinin olmadığı bir yerde kuruluyor olması tabiki önemli. Bu çalışmada emeği geçen herkesi kutluyor, Erzurum’a ,bilim insanlarımıza, bilim dünyasına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
KOÇAK’IN AÇIKLAMASI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ta yaptığı açıklamada , "Erzurum geçmişte kültür, ticaret ve eğitim merkezi olmuş bir şehir. Geçmişte Erzurum'dan uzay seyredilmiş, incelenmiş ve kitaplar yazılmış. Bu bakımdan projenin yerleşke yeri olarak Erzurum'un seçilmesi büyük bir ayrıcalık. Gözlemevi Palandöken'in 3 bin 170 metre yükseklikteki zirvesine kurulacak. Bu da Dünyanın uzaya açılan üçüncü en yüksek gözlemevi yerleşkesi demek. İnşallah ışık kirliliğine maruz kalmayacak şekilde düşünülen bir yer. Çünkü uzay araştırmalarında ışık kirliliği çok önemli. 4 metre çaplı teleskopumuz bölgenin ve Avrupanın büyük teleskoplarından biri olacak. Ayrı bir özellik olarak da gece gündüz farkından dolayı burada gece olan yarımküre kısmında başka bir yarım kürede gündüz olduğu için karşılıklı anlaşma gereği 24 saat gökyüzü incelenecek. 16.3 milyon Euro'ya ihale edilen Doğu Anadolu Gözlemevi sayesinde bilim adamları uzayın derinliklerine girebilecek ve bu alanda evrensel araştırmalarda bulanabilecek" diye konuştu.
İhaleyi alan şirketin direktörü Claude Jamar ise, AMOS'un teleskop ve uzay konusunda dünyaca tanınan firmalardan en önemlisi olduğunu bildirdi. Claude Jamar, "Dünyanın birçok yerinde teleskop kurmuş ve çalıştırmış bir şirketiz. Bu kadar büyük bir projeyi Türkiye'de yapabilmekten çok mutluyuz. Bu bölgede en büyük teleskopu yapmaktan ve kontratı almaktan gurur duyuyoruz. Umarız 4.5 yıl sonra yine burada açılış için birikte olacağız" dedi.