ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
ETÜ’de teknoloji gündemi
ETÜ’de teknoloji gündemi
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Eylül 2023 Çarşamba - 10:08

Erzurum’un havası bilimsel mercek altında

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Sarı ve Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Yılmaz, “Farklı konut dokularının hava kirliliği yoğunluğu üzerindeki etkisi: Erzurum örneği” başlıklı araştırma gerçekleştirdiler

Erzurum’un havası bilimsel mercek altında

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Elif Nur Sarı ve Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Sevgi Yılmaz’ın “Farklı konut dokularının hava kirliliği yoğunluğu üzerindeki etkisi: Erzurum örneği” başlıklı araştırmasında ilginç tespitlere yer verildi.
KİRLİLİĞİN BİRİNCİ NEDENİ KULLANILAN YAKIT
Uzun yıllardır doğal ve yapay faktörler nedeniyle hava kirliliğine maruz kalan Erzurum’un henüz sağlıklı bir yaşam konforuna ulaşamadığı ifade edilen araştırmada, “Soğuk iklim şartlarına sahip Erzurum kentinde evsel yakıt tüketimi kaynaklı kirletici gazların atmosfere yayılması kirliliğin birincil kaynağı olarak görülmektedir. Ayrıca kentin morfolojik ve meteorolojik koşulları da bu etkiyi artırmaktadır. Hava kirliliği ve kentin fiziki yapısını oluşturan farklı konut tipolojileri arasındaki ilişkinin analizi ile literatüre katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Kentin doğal koşullarını oluşturan, basınç, yükselti, rüzgâr hızı ve sıcaklık; fiziksel koşullarını oluşturan doğalgaz ve kömür tüketimi ve GGO değerleri ile emisyon değerleri arasındaki ilişki incelenmiş, mekânsal olarak hava kirliliğinin en yüksek olduğu bölgeler tespit edilmiş, kirliliği tetikleyen ana parametreler ortaya konulmuştur. Hava kirliliği emisyon değerleri dolayısıyla yakıt tüketimi kirliliği etkileyen birincil parametre olarak bulunmuştur.” denildi.
RÜZGAR ETKİSİ ÖNEMLİ BİR UNSUR
Gecekondu tipi yapılaşmaların ideal en boy oranına sahip olmasına ve rüzgâr hızıyla emisyon değerleri arasında ilişki olmamasına rağmen hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgeler olduğu belirtilen araştırmada şu tespit dile getirildi, “Bunun nedeni de kullanılan yakıt türünden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra hava kirliliğini tetikleyen ikincil parametre olarak rüzgâr hızı ve sokak yönelmeleri gelmektedir. Site tipi yapılaşma ve apartman tipi yapılaşmadaki coğrafi (basınç ve rüzgâr) ve fiziksel koşullar emisyon değerleri ile benzer koşullara sahip olmasına rağmen rüzgâr hızı ile benzer ilişkide bulunmamıştır. Burada konut dokusunun rolü ön plana çıkmaktadır. Apartman tipi yapılaşmada kirliliği azaltmak amacıyla rüzgârı hızlandıran müdahalelerde bulunulması önerilmektedir. Her konut dokusu için rüzgârı önleyici, hızlandırıcı veya hızını düşüren farklı önlemler alınması gerekmektedir.”

Şehir planlamalarında dikkate alınmalı
Araştırmada son yıllarda gündeme gelen sürdürülebilir, ekolojik kentler oluşturma çabalarının politika geliştirme düzeyinde kaldığı, planlama ve tasarım uygulamalarına yansıtılamadığı görüldüğü vurgulanarak, şöyle devam edildi, “Çalışma alanı olarak belirlenen Erzurum’un etrafının yüksek dağlarla çevrili olması, uzun ve sert kış koşullarına bağlı olarak artan fosil yakıt tüketimi ve rüzgâr hareketliliğinin sınırlı olması hava kirliliği sorununu daha da artırmaktadır. Bu durum sık sık gündeme gelmektedir Plan kararlarında kentin doğal-kültürel değerleri ve mikroklimatik verilerinin kullanılması, sürdürülebilir yaşam alanlarının oluşumunu desteklemektedir. Erzurum’daki kentsel dönüşüm alanları göz önünde bulundurulduğunda yerel yönetimlerin, şehir plancılarının, peyzaj mimarlarının doğal koşulları göz önünde bulundurarak, mekâna özgü kentsel tasarım önerilerini üretmesinin gerekliliği açıktır.”

 
Oltu esnafı Kaymakam Gökmen’i ağırladı
 
Un üretiminde asırlık gelenek
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erzurumlu 14 Eylül 2023 Perşembe 10:00

Erzurum da mı rüzgar hareketliliği azmış. Burda azsa dünyada yok demektir. Çarpık yapılaşma yüzünden kesilen hava akımları var. Ovayı katledip imara açılan tarım arazileri var. Akımın olduğu bölgeler daha iyi durumda..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ülke genelinde eş zamanlı denetim
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, lokanta, restoran, kafe ve otel ...
AFAD’dan Libya’ya yardım eli
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, “Libya’ya gönderilmek ...
Yetim çocuklar için seferber oldular
Erzurum’da bir grup gönüllü genç ve kadın, yeni eğitim-öğretim döneminde ...
 
Türkiye’nin çevre vizyonu küresel gündemde
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde devlet başkanları ...
Hava sıcaklığı 4 ila 7 derece azalacak
Doğu Anadolu’da hava sıcaklığı 4 ila 7 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşecek.
Göktaş yaşlılara yönelik eğitim verilerini açıkladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, aktif ve sağlıklı ...
 
Koca KETEM verilerini paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Ertek: ‘Erzurum'un suyu Avrupa standartlarında’
Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, “Erzurum çeşmelerindeki ...
Bingöl’e 119 yeni hekim için kadro açıldı
Sağlık Bakanlığı merkezi atama ile Bingöl’e 119 yeni hekim ve uzman hekim için kadro açtı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva