“Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nın Bölge Finali’nde Erzurum Lisesi ve Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi’ni geride bırakarak Sosyoloji finalisti olan Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, Türkiye Finali için geri sayım başladı. Bölge Yarışması’nda gösterdikleri performansla göz dolduran ve Sosyoloji dalında birinci olan Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Rabia Zorlu ve Feyza Coşkun, öğrenim gördükleri okulun gözdesi haline gelirken, İmam Hatipli kızlar, “Köyde Yaşayan Kızların Modernleşme Eğilimi” adlı projeyle bu kez Türkiye Şampiyonluğu için mücadele edecekler.
//İLBAŞ: PROJENİN AMACI MODERNLEŞME EĞİLİMİNİ SAPTAMAK
TÜBİTAK’ın yarışmasına sundukları proje hakkında bilgi veren Danışman Öğretmen Cemil İlbaş, öğrenciler Rabia Zorlu ve Feyza Coşkun’un, söz konusu proje için çok ciddi bir alan çalışması yaptıklarını söyledi. İlbaş, projenin, Erzurum Çat, Pasinler ve Aşkale’ye bağlı bazı köylerdeki kızların modernleşme eğilimini, topluma karşı statülerini ve düşüncelerini belirleyip, Şafi, Alevi ve Sünni mezheplerinin ne kadar modernleştiğini tespit etme ve geleneklere ne kadar bağlı kalındığını saptama amacı taşıdığını söyledi.
Pasinler’in Alvar, Çat’ın kızılca ve Aşkale’nin Sarı Baba, Şıkveren, Güneyçam, Ocaklı ve Gürkaynak köylerinin araştırma evreni olarak seçildiğini kaydeden İlbaş, tesadüfi örneklem yoluyla 65 kıza 18 soruluk bir anket formu yöneltildiğini dile getirdi.
//ÖĞRENCİLER, ALAN ÇALIŞMASININ SONUÇLARINI ANLATTILAR
Projeyi alan çalışmasıyla hazırlayan öğrencilerden Rabia Zorlu, yaptıkları anketin sonuçlarına ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Yaptığımız çalışma sonucunda; Kızılca köyünün geleneklerine daha bağlı kaldığını gördük. Sanatçılara özentinin Alvar’da çok daha yüksek olduğu, televizyon izleme ve teknolojik aletleri kullanma oranının Kızılca’da çok yüksek olduğunu tespit etti. Öz bakım ve cep telefonu kullanımı Alvar’da daha yüksek. Bütün köylerde evlilik düşüncelerinde genç kızlar, kendilerinin tanıyıp karar verme isteklerini dile getirdiler. Sarı Baba köyünde yüksek bir okuma oranı var. Giyim şekilleri daha çok kendi tarzlarında ve doğallar. Genel olarak okuyamama nedeni olarak aileler gösteriliyor. Tercih edilen meslekse tüm köylerde genellikle öğretmenliktir.”
Projenin bir diğer mimarı olan Feyza Coşkun ise, ankete katılan genç kızların evlendikten sonra şehirde yaşama isteklerini ifade ettiklerini belirterek, “Genç kızlar, aileleriyle iletişim kurmada sıkıntı yaşadıklarını beyan ettiler. Hayata bakış açıları, renk seçimlerine göre pembe üzerinde yoğunlaşmıştır. Daha çok yabancı biri ile evlilik tercih edilmektedir. Berdel, küçük yaşta zorla yaptırılan evlilik ve çok eşlilik genellikle reddedilmiştir. Doğum kontrolü ve görücü usulüyle evlilik, yüksek oranda kabul görmüştür.” diye konuştu.
Öte yandan “Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nın Türkiye Finali, 13 ile 17 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılacak.