ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AFAD zamanla yarıştı
AFAD zamanla yarıştı
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
31 Aralık 2023 Pazar - 13:39

Erzurum’un bir ürünü daha coğrafi işaret aşamasında

Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı Azaplı köyünden çıkarak coğrafi işaret başvurusu yapılan Hink Yemeği, tadanlara farklı bir lezzet sunuyor.

Erzurum’un bir ürünü daha coğrafi işaret aşamasında

Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı Azaplı köyünden çıkarak coğrafi işaret başvurusu yapılan Hink Yemeği, tadanlara farklı bir lezzet sunuyor.
Erzurum Hink Yemeğinin coğrafi sınırda uzun bir geçmişi bulunuyor. Bu yemek Azaplı Köyünün mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahip. Şimdilerde ise artık coğrafi işarete sahip ve ismi artık herkes tarafından biliniyor. Üretimi, kolostrum sütü kullanılması bakımından coğrafi sınıra özgü nitelik taşır. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Erzurum Hink Yemeğinin üretiminin tüm aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşiyor. 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından mahreç olarak coğrafi işaret alan Hink Yemeği, Erzurumlu hanımlar tarafından da sıkça pişiriliyor.
Hink Yemeği yapımı
Hamur bileşenleri derin bir kapta iyice karıştırılıp sert bir zeminde yoğrulur. Hazırlanan hamurdan 3 cm büyüklüğünde parçalar alınır, elde yuvarlanarak 4 cm çapında silindir yapılır ve bıçakla 4 cm genişliğinde kesilerek küçük parçalar elde edilir. Hamur parçalarının üzerlerine un serpilip elde açılarak kese şekli verilir. Bir tencerede eritilen tereyağına, küçük parçalar halinde doğranmış soğan ve kıyma eklenip soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça, pul biber, tuz, kuru reyhan, kuru nane, karabiber ve kimyon ilave edilip homojen hale gelinceye kadar yaklaşık 5 dakika daha kavrularak iç harç hazırlanır. Kolostrum sütü kaynatılıp ılıtılır ve bir kapta yumurta ile iyice çırpıldıktan sonra iç harç ile karıştırılır. Bu karışım, kese şeklinde hazırlanan hamurlara yaklaşık 15’er g doldurulup hamurların ağzı iyice kapatılır. Bir tencerede kaynatılan suya tuz ilave edilir ve doldurulmuş hamurlar bu suda 8-10 dakika kadar haşlanır. Pişen hamurlar süzülerek sudan çıkarılır. Erzurum Hink Yemeğinin servisi, sıcak olarak yapılır.

 
Karayazı Çıkılgan Camisi dualarla açıldı
 
Refayeli yılın 2. Sergisini Erzincan’da açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Eski Çağ’dan Modern Çağ’a At’ı anlattılar
Erzurum, Hatay ve Artvin’den üç akademisyen “Eski Çağ’dan Modern Çağ’a” isimli bir kitap yayınladı.
1001 Hatim Duası 12 Ocak’ta yapılacak
Erzurum'da ‘1001 Hatim Kur'an Ziyafetleri’nin ikincisi düzenlendi
Erzurum’da Kazakistan gündemi
Erzurum'da öğrenim gören Kazakistanlı öğrenciler, ülkelerinin kültürünü ...
 
ŞEHİRDER 10 yaşında
Yaptığı etkinlikler ve farkındalık oluşturan sosyal faaliyetlerle Erzurum’da ...
Milli Şair Akif’e vefa
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Eczacı Erdal Güzel, Milli Mücadele'nin ...
‘Türk’ün Özü: Akif’in Sözü’
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 87. yılı münasebetiyle Palandöken ...
 
Sayılır ‘Sarıkamış Destanı’nı paylaştı
Prof. Dr. Burhan Sayılır, Eskişehir Kızılma Turan Derneği’ndeki konferansında, ...
MSE’den bir aile dramı: ‘Baba ve Oğulları’
Medya Sanat Evi Oda Tiyatrosu, ‘Baba ve Oğulları’ adlı oyunla bir kez ...
Gazze dramına sanatın isyanı
Erzurum Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Yakup ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Devletin “Merhamet” Politikası: Terörü Besleyen Bir Uygulama mı?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva