Erzurum’daki derneklerin yüzde 90’nın aktif olarak çalıştığını belirten Şahin, hizmet anlamında en çok çalışan derneklerin yardımlaşma dernekleri olduğunu söyledi. Şahin, “Şu anda Erzurum’da 910 tane faal derneğimiz var. Bunların yüzde 90’ı aktif olarak çalışıyor. Tabi bu dernekler içerisinden yardımlaşma dernekleri diğer derneklerden daha aktif olarak çalışıyor. Mesela; Ebu İshak Vakfı var. İlim Yayma Cemiyeti var, İmam Hatipleri Derneği var. Bu manada bu derneklerimiz daha aktif olarak Erzurum’da hizmet veriyor” şeklinde konuştu.
Derneklerin nasıl kurulduğuna dair açıklamalarda bulunan Şahin şöyle konuştu;” Dernek kurarken ilk önce 7 kişi bir araya gelecek. Sonra bir yer belirleyeceksiniz. Ve yer belirlendikten sonra bir araya gelen 7 kişi tarafından tüzük hazırlanır. Bunlar kuruluş bildirisini imzalar, tüzükten 2’şer mısra hazırlar ondan sonra biz Erzurum İl Dernek Müdürlüğü olarak bildiriyi inceleriz, onaylarız. Onayladıktan sonra kurucu bildirimizi Sayın Valimize sunarız. Valilik imzasından sonra Derneğimiz kurulmuş sayılır. Ancak 6 ay içerisinde üye kayıtlarını yapıp, en az 16 kişi olmak kaydıyla genel kurul yapmanız gerekir. Eğer 6 ay için genel kurul yapılmazsa dernek kurulmuş sayılmaz. Bu 6 aylık süre içerisinde genel kurul yapıp organlarınızı oluşturmak zorundasınız. Mesela; Başkan, başkan yardımcısı, sekreter, muhasebe gibi yönetim ve denetim kollarını oluşturmak zorundasınız. Dernek bu şekilde kurulmuş olur. Sivil Toplum faaliyetleri olarak amacınız doğrultusunda faaliyetlere başlarsınız. Dernekler hangi amaçla kurulacağını kendisi belirler. Örneğin; spor kulüpleri bir dernektir. Cami yaptırma dernekleri vardır, Kuran kursları vardır, Mahalli dernekleri var. Yani hangi amaca hizmet ediyorsanız o alanı tüzüğünüze yazacaksınız o alanda da faaliyetinizi göstereceksiniz” dedi.
“YARDIMLAŞMA DERNEKLERİ DAHA AKTİF ÇALIŞIYOR”
Erzurum’da 910 tane dernek olduğunu ve 2016 yılında 3 ya da 4 tane yeni dernek kurulduğunu söyleyen İbrahim Şahin, bunların içinden en aktif olarak çalışan derneklerin Yardımlaşma dernekleri olduğunu vurguladı. Şahin, “ 2016’da 3-4 tane dernek açıldı. Tabi bu yılsonuna kadar değişir. Çalışma bakımından yardımlaşma dernekleri diğer derneklerden daha aktif olarak çalışıyor. Mesela Ebu İshak Vakfı var. İlim Yayma Cemiyeti var, İmam Hatipleri Derneği var. Bu manada bu derneklerimiz daha aktif olarak Erzurum’da hizmet veriyor” diye konuştu. Şahin, ayrıca Derneklerin ticaret yapabileceğini, para kazanabileceğini, işletme açabileceğini fakat bu elde ettikleri bu karların üyeler arasında paylaşımının asla söz konusu olmadığını belirtti.