Ticaret Bakanlığı 2019 Ocak – Şubat Dönemi Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı. Erzurum’da yılın ilk 2 ayında 2.7 milyon dolarlık ihracat, 4.1 milyon dolarlık ithalat olarak toplam 6,9 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildiği bildirildi. Bu yılın ilk 2 ayında ilden gerçekleştirilen dış ticaret 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 134.7 oranında arttı.
ERZURUM İHRACAT
Ticaret Bakanlığı verilerine göre Erzurum’da ocak – şubat 2019 döneminde 23 firma tarafından 2,7 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yapan firma sayısı yüzde 9.5 oranında artış gösterirken, kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 45,9 oranında arttı. İlde 2018 yılı ocak - şubat döneminde 21 firma 1,8 milyon dolarlık ihracat yapmıştı.
ERZURUM İTHALAT
İlde bu yılın ocak - şubat döneminde 13 firma tarafından 4,1 milyon dolar tutarında ithalat kaydedildi. 2018 yılının aynı dönemine göre ithalat yapan firma sayısı yüzde 18.2, kaydedilen ithalat değeri yüzde 293,9 oranında artış gösterdi. İlde 2018 yılı ocak - şubat döneminde 11 firma 1,0 milyon dolarlık ithalat gerçekleşmişti.
ERZURUM DIŞ TİCARET
İlde yılın ilk 2 ayında 23 ihracat, 13 ithalat olmak üzere 36 firma tarafından 6 milyon 906 bin dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. İlde dış ticaret yapan firma sayısı yüzde 12,5 oranında artış gösterirken, kaydedilen dış ticaret değeri ise yüzde 134,73 oranında arttı. Erzurum’da geçen yıl 32 firma 2,9 milyon dolarlık dış ticaret yapmıştı.
DOĞU ANADOLU DIŞ TİCARET
Ocak – Şubat 2019 döneminde Doğu Anadolu Bölgesinde 101,1 milyon dolarlık ihracat, 74,4 milyonluk ithalat olmak üzere toplam 175,5 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. Dış ticaret yapan firma sayısının 757 olduğu bölgede bir önceki yıla oranla firma sayısında yüzde 8,76’lık artış, dış ticaret değerinde ise yüzde 18,2 oranında düşüş oldu. 2018 yılında bölgeden 696 firma 214,6 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirmişti.
DOĞU ANADOLU İHRACAT
Ticaret Bakanlığı verilerine göre bölgede 343 firma tarafından 101,1 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı. İhracatçı firma sayısı yüzde 7,3, kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 24,4 oranında düştü. 2018 yılının ilk iki ayında bölgeden 370 ihracatçı firma tarafından 133,6 milyon dolar tutarında ihracat yapılmıştı.
DOĞU ANADOLU İTHALAT
Doğu Anadolu Bölge illerinden bu yılın ilk 2 ayında 414 firma tarafından 74,4 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 2018 yılının aynı dönemine göre, ithalatçı firma sayısı yüzde 27,0 oranında artarken, kaydedilen ithalat değeri yüzde 8,1 oranında geriledi. Bölgeden geçen yıl 326 firma 80,9 milyon dolarlık ithalat yapmıştı.
ŞUBAT'TA DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 63,1 AZALDI
TÜİK dış ticaret verilerine göre; 2019 Şubat döneminde ihracat yüzde 3,4 arttı, ithalat da yüzde 16,9 azaldı. Dış ticaret açığı yüzde 63,1 azalarak 2 milyar 134 milyon dolara geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Şubat dönemi dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Şubat ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 13 milyar 593 milyon dolar, ithalat yüzde 16,9 azalarak 15 milyar 727 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 63,1 AZALDI
Şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 63,1 azalarak 2 milyar 134 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Şubat ayında yüzde 69,4 iken, 2019 Şubat ayında yüzde 86,4'e yükseldi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 0,2 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2019 Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 0,2 azaldı, ithalat yüzde 2,8 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2019 yılı Şubat ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3,4 arttı, ithalat yüzde 16,9 azaldı.
İHRACATTA ALMANYA, İTHALATTA RUSYA İLK SIRAYI ALDI
Almanya'ya yapılan ihracat 2019 Şubat ayında 1 milyar 225 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 857 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 815 milyon dolar ile İtalya ve 741 milyon dolar ile İspanya takip etti. Rusya'dan yapılan ithalat, 2019 yılı Şubat ayında 1 milyar 577 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 371 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 347 milyon dolar ile Almanya ve 842 milyon dolar ile ABD izledi.
YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3,4 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsadığı belirtilirken, Şubat ayında ISIC Rev.3'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,2'dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,4 oldu. İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 76,2 olurken, Şubat ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 15,7 gerçekleşti.
GENEL TİCARET SİSTEMİ
Genel ticaret sistemine göre ihracat 14 milyar 308 milyon dolar oldu
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2019 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artarak 14 milyar 308 milyon dolar oldu. Şubat ayında ithalat ise yüzde 19,2 azalarak 16 milyar 56 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89,1 olarak gerçekleşti.
ALBAYRAK DEĞERLENDİRME YAPTI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin Ağustos ayından bugünlere kadar çok önemli mesafeler kat ettiğini belirterek “2019 hızlı bir seçim maratonuyla başladı. İlk çeyrek performansına baktığımızda bu dengelenme süreci beklediğimizin ötesinde olumlu şekilde devam ediyor.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV’de gündeme dair önemli gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin bu süreçte iyi bir sınav verdiğinin altını çizen Bakan Albayrak, seçimden sonraki ekonomik gelişmeler hakkında “8 Nisan haftasında ekonomide atılacak adımları açıklayacağız. Bankacılıkta güçlü bir yapı var. Birçok alanda önemli bir yol haritası ortaya koyacağız. Vakit kaybetmeden ekonomimizi daha ileriye taşıyacağız. Seçimden sonra hal yasası Meclis'e sevk edilecek. Hal yasası ile gıda fiyatları inecek.” diye konuştu.
Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisinin özellikle Ağustos ayından bugünlere kadar çok önemli mesafe kat ettiğini vurgulayarak, “Çok önemli adımlar attı. Dolayısıyla bu çerçevede bugün itibariyle Türkiye ekonomisi dengelenme adını verdiğimiz yeni ekonomi programında bir dengelenme sürecinden bahsettik biz. Türkiye’nin kırılganlıkları var, cari açıkla ilgili, fiyat istikrarıyla ilgili, bütçe disipliniyle ilgili gibi. Birçok iç ve dış speküle edilmeye ihtimali olan alanlarda bu kırılganlıkları nasıl iyileştirecek, nasıl güçlendirecek savunma mekanizmaları, altyapısı, üstyapısı, değişiklikler, reformlar bu çerçevede kısa, orta, uzun vadeli yol haritasıyla birlikte yapılacaklarla alakalı çerçeveyi belirledik. Bu noktada geldiğimiz husus gerek yılsonu hedefleri gerek 2019 hedefleri açısından bakıldığında benim şahsi olarak beklentimin ötesinde olumlu olarak cereyan ediyor.” ifadesini kullandı.
2018 DÖNEMİ
“2018’de hakikaten zor bir dönem geçirdi Türkiye. Gerek kurda, gerek faizlerde, gerek enflasyonla, gerek bunlarla ilgili mücadelede bütün bu meydan okumalara rağmen yıl sonu bütçe disiplininin sağlanıp sağlanamayacağı süreçlere Türkiye olarak zor bir dönemden güçlü bir performansla zor bir şekilde 2018’i kapamış olduk.” diyen Bakan Albayrak, “2019 hızlı bir seçim maratonuyla başladı. Bu noktada özellikle belirlediğimiz bu dengelenme politikalarındaki enflasyon çok önemliydi bizim için ve dış ekonominin ayaklarını etkileyen dış ticaretteki ihracat ithalat dengesinde normalleşme süreci, özellikle iç piyasadaki son çeyrekteki daralmanın hızlı bir şekilde, dengeli bir şekilde toparlanmasının nasıl yönetileceği süreciydi. Bu noktada Mart ayını artık kapatıyoruz. İlk çeyrek performansına baktığımızda bu dengelenme süreci benim beklediğimiz ötesinde olumlu şekilde devam ediyor. Bu süreç hızla ilerlerken malumunuz seçime gidiyoruz filan son günlerde yine bir dalgalanma noktasında algılanabilecek ya da farklı speküle edilebilecek gelişmelere dayalı.” şeklinde konuştu.
Bakan Albayrak, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın sorunlarına değinerek, “Belki son 100 yılda bölge coğrafyamızda ilk defa bu kadar tedbirli olmanın yeterli olmadığı, artık teyakkuz halinin tedbirin ötesine geçmesi gereken jeopolitik bir iklimden geçiyoruz. Bölgemiz çok zor bir dönemden geçiyor. Türkiye olarak biz çok dikkatli teyakkuz halinde, ekonomide de çok tedbirin ötesinde teyakkuz halinde olmamız lazım. Bu çerçevede Türkiye’nin özellikle son dönemde yakaladığı tüm tecrübe edip bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında adımların ötesinde yakaladığı bir istikrarlı dengeleme sürecine, içeriden veya dışarıdan, spekülatif ama gerçek, ama şu ama bu şekliyle müdahalelerle etki edebilecek alanlara yönelik Türkiye artık çok daha dikkatli bir süreci geçiriyor. Hepimizin malumu sosyal medyasından, farklı kesimlere kadar, farklı raporlardan şuna buna kadar özellikle ekonomiye dayalı son dönemde bu dengelenme ne kadar olumlu yönde seyrederken özellikle seçime yaklaştığımız bir atmosferde belirli bir noktada bir tansiyonun bir kesim tarafından finans camiasından olabilir, kurumsal bazda olabilir, bireysel olabilir farklı noktalarda baktığımızda tansiyonu yukarı çıkarmaya yönelik eylemlere şahit olduk.” açıklamasında bulundu.
Albayrak, piyasalardaki son gelişmelere ilişkin, “Bu dönemde çok bilgi kirliliği yaşandı. Türk bankaları TL vermiyormuş, diye bir haber çıktı. Dün Bankalar Birliği bununla ilgili bir açıklama yaptı. Merkez Bankasının swap kararı Türk bankalarıyla ilgiliydi. Süreç bugünden itibaren normalize oldu. Borsa bugün dengeli bir gün geçirdi. Dengelenme süreci normal bir şekilde seyrediyor. Türkiye güçlü bir bilanço dönemiyle devam edecek.“ ifadesini kullandı.
MARMARA BÖLGESİ
Balıkesir’in ihracat ve ithalat rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre Balıkesir'den yapılan ihracat 2019 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.5, ithalat ise yüzde 19 oranında azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre Balıkesir’de ihracat 2019 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.5 azalarak 41 milyon 115 bin 363 dolar, ithalat ise yüzde 19 azalarak 31 milyon 261 bin 763 dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılı Şubat ayında Balıkesir'den yapılan ihracat miktarları guruplara göre incelendiğinde en büyük pay 7 milyon 732 bin 305 dolar ile etler ve yenilen sakatat olurken, bu gurubu 4 milyon 683 bin 552 dolar ile elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları,aksam-parça-aksesuarı takip etti. 4 milyon 312 bin 693 dolar ile Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı oluşturdu.
2019 yılı Şubat ayında Balıkesir'den yapılan ithalat miktarları gurupları incelendiğinde en büyük pay 8 milyon 605 bin 967 dolar ile gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler oluştururken bu gurubu 3 milyon 286 bin 586 dolar ile kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları, 3 milyon 266 bin 316 dolar ile canlı hayvanlar grubu takip etti.
EGE BÖLGESİ
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; Aydın’ın Şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5, ithalatı ise yüzde 23,8 oranında azaldı.
Aydın’ın 2019 yılı Şubat ayı ihracatı, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 12,5 azalarak 51 milyon 946 bin 868 dolar, ithalatı ise yüzde 23,8 azalarak 18 milyon 880 bin 459 dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılı Şubat ayında ihracatta 59 milyon 362 bin 480 dolar ile 21. sırada yer alan Aydın, 2019 yılı Şubat ayında ihracatta 23. sırada yer aldı. 2018 yılı Şubat ayında 24 milyon 779 bin 707 dolar ithalat gerçekleştirerek 27. sırada yer alan il, 2019 yılı Şubat ayında ise 28. sıraya geriledi. 2019 Şubat ayı itibarıyla Aydın’ın, Türkiye’nin toplam ihracat ve ithalatından aldığı pay sırasıyla yüzde 0,38 ve yüzde 0,12 olarak gerçekleşti. Aydın, Şubat 2019’deki 71 milyon dolarlık dış ticaret hacmi ise Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 0,24’ünü oluşturdu. Türkiye, 2019 Şubat ayı itibarıyla 2 milyar 134 milyon dolarlık dış ticaret açığı verirken, Aydın 33 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Şubat ayında Türkiye için ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 86,4 iken, Aydın için bu oran yüzde 275,1 oldu.
Aydın’ın son 12 aylık dönemde ihracatı 707 milyon 756 bin 484 dolar, 2018 yılı 12 aylık döneminde ise bu rakam 721 milyon 23 bin 944 dolar oldu. Bu rakamlara göre son 12 aylık ihracat yaklaşık yüzde 1,8 azaldı. İthalat rakamlarına bakıldığında ise 2018 yılında ithalatı 258 milyon 624 bin 365 dolar olan Aydın’ın son 12 aylık ithalatı ise 244 milyon 622 bin 295 dolar olarak gerçekleşti. İthalat da yaklaşık yüzde 5,4 oranında azaldı.
Şubat ayında Aydın’dan gerçekleşen ihracatın yüzde 0,25’ini yüksek teknolojili ürünler, yüzde 46,18’ini orta yüksek teknoloji ürünler, yüzde 5,24’ünü orta düşük teknolojili ürünler ve yüzde 48,32’sini düşük teknolojili ürünler oluşturdu. Aynı dönemde gerçekleşen ithalatın yüzde 2,18’ini yüksek teknolojili ürünler, yüzde 50,53’ünü orta yüksek teknolojili ürünler, yüzde 5,80’ini orta düşük teknolojili ürünler ve yüzde 41,49’unu düşük teknolojili ürünler oluşturdu.
2019 yılı Şubat ayında Aydın’dan 4’ü farklı serbest bölgeler olmak üzere 98 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu ülkeler içerisinde en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ülkenin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 68,2 oldu. En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, Fransa, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Polonya ve BAE oldu. Bu 10 ülkeye toplam ihracatın yüzde 50,3’ü yapıldı.
Aydın’dan yapılan ihracatın Şubat ayı dağılımına bakıldığında yüzde 80,9’u imalat sanayi, yüzde 17,7’si madencilik ve taş ocakçılığı ve yüzde 1,3’ü tarım ve ormancılık tarafından yapıldı. Sektörel olarak Şubat ayına bakıldığında ilk sırada başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat 14 milyon 546 bin 321 dolar, ikinci sırada gıda ürünleri ve içecek 12 milyon 549 bin 931 dolar, üçüncü sırada taş ocakçılığı ve diğer madencilik 9 milyon 214 bin 738 dolar, dördüncü sırada motorlu kara taşıtı ve römorklar 5 milyon 616 bin 687 dolar ve beşinci sırada ise kimyasal madde ve ürünler 3 milyon 725 bin 251 dolar ile yer aldı.
DENİZLİ’NİN ŞUBAT AYI İHRACATI 224 MİLYON 374 BİN DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Şubat ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Buna göre, Denizli’nin şubat ayı ihracatı 224 milyon 374 bin dolar olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, Denizli’nin şubat ayı ihracatı yüzde 4,8 azalırken, ithalatı ise yüzde 30,8 azalış gösterdi. Şubatta kentin ihracatı 224 milyon 374 bin dolar, ithalat ise 133 milyon 717 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında Denizli bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 9. il olurken ithalatta da 12. sırada yer aldı. Denizli’den, 2019 yılı Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke Birleşik Krallık oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 29 milyon 680 bin dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık’ı sırasıyla 20 milyon 188 bin dolar ile Almanya ve 17 milyon 61 bin dolar ile ABD izledi.
En fazla ihracatı yapılan ürünler ‘dokunabilir maddelerden hazır eşya takımlar, kullanılmış giyim ve dokunmuş diğer eşya paçavralar’ oldu.
AKDENİZ BÖLGESİ
Mersin’de şubat ayında hem ihracatta hem de ithalatta düşüş yaşandı. Mersin’in ihracatı şubat ayında yüzde 3,9 oranında azalarak 134 bin 152 dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adana Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici Dış Ticaret İstatistikleri Şubat 2019 sonuçları değerlendirildi. Açıklamaya göre, şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 63,1 oranında azalarak 2 milyar 134 milyon dolara geriledi. Türkiye ihracatı ise 2019 Şubat ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 13 milyar 593 milyon dolar oldu. İthalat da aynı dönemde, geçen yıla göre yüzde 16,9 azalarak 15 milyar 727 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İhracatta Almanya, ithalatta Rusya ilk sırada yer aldı
Verilere göre, şubat ayında ihracatta Almanya ilk sırada yer aldı. Almanya'ya yapılan ihracat, 2019 Şubat ayında 1 milyar 225 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 857 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 815 milyon dolar ile İtalya, 741 milyon dolar ile İspanya takip etti.
İthalatta ise Rusya ilk sırayı aldı. Rusya'dan yapılan ithalat, şubat ayında 1 milyar 577 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 371 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 347 milyon dolar ile Almanya, 842 milyon dolar ile ABD izledi.
Açıklamada, Mersin’in dış ticaret verileri de değerlendirildi. Buna göre, Mersin’de ihracat 2019 Şubat ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 3,9 azalarak 134 bin 152 dolar olarak gerçekleşti. Mersin, bu gerçekleşmeyle ihracatta 15’inci sırada yer aldı.
Ö te yandan, Mersin’de ithalat ise şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 azalarak 102 bin 114 dolar oldu. Mersin, ithalat sıralamasında ise 13’üncü oldu.
İÇ ANADOLU
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı Şubat 2019 Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Eskişehir’in geçen ayki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre arttı, ithalatı ise azaldı. TÜİK Bursa Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre; Eskişehir'de 2019 yılı Şubat ayında, 2018 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 6,3 artarak 84 milyon 392 bin dolar, ithalat ise yüzde 14,2 azalarak 2019 Şubat ayında 65 milyon 258 bin dolar olarak gerçekleşti.
Ülke genelinde ise ihracat yüzde 3,4 arttı, ithalat yüzde 16,9 azaldı.