TÜRKPATENT 2024 Haziran dönemi tasarım verilerini açıkladı. Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde 1’inci sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının ülke toplamındaki payı yüzde 1,0’e yükseldi
ERZURUM 6 AYLIK TASARIM ÜRETİMİ
Verilere göre, Erzurum’da bu yılın Ocak – Haziran ayları arasında en fazla sayıda tasarımın geliştirildiği dönem 22 tasarım ile Şubat ayı olarak kaydedildi. İlde Ocak ayında 15, Şubatta 22, Martta 3, Nisanda 3, Mayısta 6, Haziranda 21; altı aylık toplamda ise 70 Tasarım başvurusu gerçekleştirildi.
HAZİRAN AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM
TÜRKPATENT verilerine göre Haziran ayında Erzurum’dan 21, KUDAKA istatistik bölgesi illeri toplamında 21, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 22, Doğu Anadolu Bölgesinden 27 tasarım başvurusu gerçekleşti. Erzurum’un Haziran ayı başvuru sayısı bölge toplamında yüzde 77,7’lik pay edindi.
OCAK – HAZİRAN DÖNEMİ
Bu yılın Ocak – Haziran ayları kapsamında Erzurum’dan 70, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 72, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 85, Doğu Anadolu Bölgesinden 198 tasarım başvurusu yapıldı.
ERZURUM’UN PAYI
TÜRKPATENT verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Erzurum’un 4 aylık tasarım başvurusu sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 97,2, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 82,3, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 35,35, ülke toplamında yüzde 1,0 oldu.
TASARIM SAYISI İLLER DAĞILIMI
2024 yılının ilk beş ayı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesinin 12 ilinden başvuru yapılırken, Erzincan ve Kars illerinden tasarım başvurusu kaydedilmedi. Dönemde Erzurum’dan 70, Elazığ’dan 30, Malatya’dan 40, Muş’tan 6, Ağrı’dan 4, Tunceli’den 4, Bitlis’ten 4, Hakkari’den 1, Van’dan 27, Bingöl’den 3, Ardahan’dan 4, Iğdır’dan 5 tasarım başvurusu tespit edildi.
FİKRİ MÜLKİYET
TÜRKPATENT ve Uluslararası Marka Birliği (INTA) iş birliği ile İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde Fikri Mülkiyet Hukuku Etkinliği düzenlendi.
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak ve INTA CEO'su Etienne Sanz de Acedo, etkinlik öncesinde ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından, iki kurum arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik Mutabakat Zaptı imzalandı.
Etkinlikte konuşan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, ülkemizde fikri mülkiyet haklarının Milli Teknoloji Hamlesinin lokomotiflerinden biri olduğunu belirterek bu alandaki farkındalık ve tescil süreçleri kadar uyuşmazlıkların çözümünün de önemli olduğunu ifade etti.
TÜRKPATENT ve INTA temsilcileri ile Hakimlerin konuşmacı olarak yer aldığı fikir ve deneyimlerini paylaştığı etkinliğe sektör temsilcileri, patent/marka vekilleri ve fikri mülkiyet profesyonelleri katılım sağladı. Etkinlik kapsamında düzenlenen oturumlarda “Sınai Mülkiyet Haklarında, Özellikle Markalarda Delillerin Toplanması ve Koruma Tedbirleri” ile “Marka Korumalarında İyi Örnekler” konuları ele alındı.