Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 1’inci sınıf öğrencileri, tarihi eser ve ören yerlerinde hem gezi ve incelemelerde bulundu, hem de ders işlediler. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan nezaretinde tarih dersini yine tarihi mekanlarda işleyen öğrenciler, Hasankale Soshöyük ve Erzurum Kalesi’ni de yakından görme imkanı buldular.
//ERZURUM TARİH KENTİ
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Erzurum’un bir tarih şehri olduğunu vurgulayarak, Tarih Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerin bu atmosferi solumaları için tarihi mekanlara çıkarma yaptıklarını söyledi. Pasinler ilçesindeki Hasankale Sos Höyüğü ve Erzurum Kalesi’nde Eskiçağ kalıntıları üzerine bilgiler aktarıldığını dile getiren Ceylan, öğrencilere aynı zamanda Kale’deki kazı alanında da incelemelerde bulunma imkanı sunulduğunu dile getirdi.
//TARİHİ TENEFFÜS
Ceylan, öğrencilerin tarihi mekanlarda ders işleme konusunda hayli istekli olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Ceylan, “Okulda öğrencilerimize anlattığımız konuları, bizzat tarihi mekanlarla özdeşleştirerek ele almak, bilginin akıllarda kalması ve özümsenmesi açısından da çok faydalı oluyor. Eskiçağ kalıntılarıyla ilgili konu anlatımlarını, bizzat kalıntılar üzerinde yapmak, öğrencilerini tarihi mekanlardaki o atmosferi solumalarına da yardımcı oluyor.” diye konuştu.
//CEYLAN KAZI ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Erzurum Kalesi’nde Prof. Dr. Ceylan nezaretinde geçen yıl ve önceki yıllarda yürütülen kazı çalışmalarını, kazı alanında bizzat görme imkanı bulan öğrenciler, Ceylan’ı adeta soru yağmuruna tuttular. Kazı yapılan alanda elde edilen kalıntılarla ilgili olarak Ceylan’dan bilgi alan öğrenciler, Erzurum Kalesi’nde 5 ayrı yapı katı bulunduğunu öğrendiler. Prof. Dr. Ceylan, bu katların, günümüzden başlayarak Cumhuriyetin İlk Dönemi, Osmanlı Erken Dönemi, Saltuklu Dönemi ve Bizans Dönemi’nden oluştuğunu anlattığı öğrencilere, bu dönemlerle ilgili olarak mimari çizimler yapıldığını, Saltuklu Dönemi ile ilgili olarak da, restorasyon çalışmaları yürütüldüğünü ifade etti.
//KAZILAR TARİHE IŞIK TUTUYOR
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, kazı boyunca ulaştıkları her türlü kalıntı ve tarihi bulgunun, geçmişe tutulacak bir ışık özelliği taşıdığını belirterek, “Kazılarda Kale içerisinde su kanalları, su kuyuları, küntler, çömlek ve çanakların yanında, tümlenebilir kalıntılara ulaştık. Gün yüzüne çıkan her bir bulgu, tarihin aydınlatılması noktasında çok önemli şifreler anlamına geliyor.” dedi.
Öğrenciler, tarihi mekanlarda ders işlemekten duydukları memnuniyeti ifade ederlerken, Prof. Dr. Ceylan ise, tarihi mekanlarda ders işleme uygulamasına devam edeceklerini sözlerine ekledi.