ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2013 Cuma - 14:05

Erzurum sebze üreticilerinden karlı çözüm

Erzurum’da, soğuktan kuyulardaki suların donması sonucunda çiftçiler seralara ektikleri ürünlerinin sulamasını karla yaparken, yaz mevsiminde yetiştirdikleri organik sebzeleri, soğuktan korumak için toprağa gömerek taze kalmasını sağlıyor.

Erzurum sebze üreticilerinden karlı çözüm

MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum’da, soğuktan kuyulardaki suların donması sonucunda çiftçiler seralara ektikleri ürünlerinin sulamasını karla yaparken, yaz mevsiminde yetiştirdikleri organik sebzeleri, soğuktan korumak için toprağa gömerek taze kalmasını sağlıyor.
Soğuk havaların etkisinin sürdüğü Erzurum’da soğuktan kuyulardaki suların donması ile çiftçiler seralarına ektikleri ürünleri kar suyu ile suluyorlar. Erzurum’da seracılık yapan Necati Yıldızer, 8 yıldır kendi imkânlarıyla oluşturduğu sistemle normal üretimin 3 katı fazla ürün elde etmenin yolunun seracılıktan geçtiğini dile getirerek, Erzurum çiftçisinin sera üretimine yoğunlaşması gerektiğini söyledi.
50 ÇEŞİT SEBZE
Şu anda 9 serası bulunan Yıldızer , ”Sera üretiminden önce 5 çeşit sebze üretirken, şimdi 50 çeşit sebze üretiyor. 50 çeşit sebzeden 30 ton hasat elde edilirken bölge civarında 250 kişi sebzecilikle uğraşıyor. Öncelikle Erzurum çiftçisinin mutlak surette sera üretimine yönelmesi gerekiyor, çünkü normal kazancının en az 3 katı daha fazla kazanç sağlanıyor. Kendi imkânlarımla gerçekleştirdiğim sistemle ciddi anlamda üretim yapıyorum.“ diye konuştu.
İLGİNÇ SULAMA SİSTEMİ
Havaların soğumasıyla birlikte kuyulardaki suların donduğunu dile getiren Yıldızer, karla sebzelerin sulamasını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yıldızer, "Havaların soğuk olmasından dolayı bize bağlı olan 3 tane sulama kuyu arklarının donmasından ötürü, seranın içine kar atarak dolduruyorum. Sonrasında bu karı ektiğim sebzelerin üzerine serpiştirerek erimesini sağlıyor, böylelikle sulamayı gerçekleştiriyorum. Bizim en büyük sıkıntımız 3 kuyumuzdaki enerji bedelinin fazla olmasıdır. Bunun için indirim yapılırsa bu sıkıntıyı aşmış olacağız.” şeklinde konuştu.
ERZURUMLU ÇİFTÇİ TOPRAĞI DERİN DONDURUCU OLARAK KULLANIYOR
Toprağı derin dondurucu olarak kullandığını ifade eden Necati Yıldızer, yaz mevsiminde yetiştirilen organik sebzeleri, kışın soğuğundan korumak için toprağa gömdüğünü söyledi. Yıldızer, “Yazın tarlalarda yetiştirdiğimiz ürünlerin, kışın tazeliğini koruması için toprağa gömüyoruz. Sebzeler eksi 30 derece soğukta bozulmadan toprağın altında soğuktan korunuyor ve o sebzeleri istediğimiz zaman toprağın altından çıkartıp aynı tazelikte yiyebiliyoruz” dedi.

 
Müftülük hurafeyle savaşıyor
 
Kimi kombi beğenmiyor, kimi yakacak bulamıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Erzurum için ticaret tek kapı’
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu gibi Erzurum’da da ticaret ...
Tapar’dan özveri vurgusu
Erzurum Defterdarlığına atanan İsmet Tapar için merkez birim müdürleri ...
KUDAKA, Travel Turkey İzmir Fuarı'nda
DİLEK BAYRAK-Başarılı organizasyonu, seçkin konukları ve etkin konferans ...
 
SGK Kasım ayı verileri açıklandı
DİLEK BAYRAK-SGK Erzurum 2013 Kasım dönemi verileri açıklandı. Erzurum’da ...
Soğuk, pazarcıları mağdur etti
Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava, ...
En büyük pay Azerbaycan’ın
On bir ayda 33.6 milyon dolar tutarında ihracatın gerçekleştirildiği Erzurum’dan ...
 
İşte Erzurum'da öne çıkan sektörler
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-TİM, İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri Bazında ...
‘Bütçe tükendi, başvuru alınmayacak’
KUDAKA 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nın tamamlandığı açıklandı.
Organik Tarım Çalıştayı tamamlandı
ETSO-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) 2009-2013 Stratejik Planı’nda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva