ERZURUM gazetesi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Özak, Temmuz ayında 2011 Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın Trabzon'da gerçekleştirileceğini hatırlattı. Özak, "Türkiye bir organizasyonu yaparsa en iyisi yapar. İşte Erzurum, yapacağımız Trabzon. Tesislerimiz yakında tamamlanacak ve Trabzon bir olimpiyat şehri olacak" diye konuştu.
HER YÖNÜYLE TRABZON
Ankara'da bu yıl 5.'si gerçekleştirilen 'Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri' başladı.
Atatürk Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerin açılışına Devlet Bakanı Faruk Özak, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, milletvekilleri ve Ankara'daki Trabzonlular katıldı. Bakan Özak, konuşmasına Karadeniz fıkrası anlatarak başladı. Bugün Türkiye'nin, istediği organizasyonu alabilen ve bunu başarıyla gerçekleştirebilen bir ülke haline geldiğini vurgulayan
ERZURUM ÖRNEKLEMESİ
Özak, Temmuz ayında 2011 Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın Trabzon'da gerçekleştirileceğini hatırlattı. Özak, "Türkiye bir organizasyonu yaparsa en iyisi yapar. İşte Erzurum, yapacağımız Trabzon. Tesislerimiz yakında tamamlanacak ve Trabzon bir olimpiyat şehri olacak" diye konuştu.
TRABZON SANATÇILAR ŞEHRİ
Trabzon'un, metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehir olduğunu dile getiren Özak, Trabzon'un tek eksiğinin kültür merkezi olduğunu dile getirdi. TOKİ'yle yaptıkları takasla, çok büyük bir kültür merkezini Trabzon'a kazandırmayı amaçladıklarını kaydeden Özak, "Trabzonlular özledikleri sanat yuvasına kavuşacak. Trabzon'la ilgili çok sayıda kitap bastırıyoruz. Trabzon'un kültürel tarihini ortaya çıkartmak istiyoruz. Yaylalar Master Planı, Karadeniz'in talihini değiştirecek bir proje. Samsun'dan Sarp'a
kadar. Güneyde yaylalarımızın birleştirilmesi, buradaki planlamanın yapılması, kaçak yapılaşmanın önlenmesi, yöresel mimari ve yöresel malzemenin burada kullanılmasıyla, bu yaylaları dünyanın en güzel turizm cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
DOĞAL ZENGİNLİK
Karadeniz'in, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bitki örtüsüne sahip olduğunu vurgulayan Özak, Rize'nin bir yaylasında, bir köyünde 450 kelebek türü bulunduğuna işaret etti. Özak, "Dünyada böyle bir şey yok, bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor" dedi.
Trabzon Valisi Kızılcık ise Trabzon'un güzelliğini, Trabzonlunun kadirşinaslığını 5 yıldır Ankara'da tüm başkentlilere gösterdiklerini ifade ederek, lider ve farklı bir kent olan Trabzon'un bu etkinliğini, diğer illerin de örnek aldıklarını ve bu tür etkinlikler düzenlemeye başladıklarını dile getirdi. 4 bin yıllık geçmişi olan Trabzon'un, tarih, kültür ve sanat alanındaki zenginliklerinin daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kızılcık, bundan sonra bu tür etkinliklerle Trabzon'un daha iyi tanıtılmasını sağlayacaklarını belirtti.
TRABZON TÜRKİYE’NİN ÇİMENTOSU
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise Trabzon'un, Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğuna işaret ederek, Trabzon'un sadece 90 kilometrelik sahil şeridiyle ve güneye doğru 50 kilometre yüzölçümüyle hesap edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Giresun bir Trabzon'dur. Gümüşhane, Bayburt ve Rize Trabzon'dur. Bundan 100 yıl önce zaten aynı vilayetti. Bugün de bizim kalbimiz, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Bayburt'la beraber atar. Bunun bilinmesi lazım. Trabzon alabildiğine ve olabildiğine bu ülkenin çimentosudur" şeklinde konuştu.
Açılışta yapılan konuşmaların ardından Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Kanuni Kıyafetleri' defilesi gerçekleştirildi. Defilenin ardından ise Tonya Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisi sergilendi.
Etkinlik çerçevesinde bin metrekarelik iki ayrı çadırda Trabzon'un yöresel yemekleri, el sanatları ürünleri ve ilçelerinin doğal güzelliklerini tanıtıldığı stantlar sergilendi. Trabzon'un yöresel ürünleri büyük ilgi gördü. Etkinlikler 24 Şubat Perşembe gününe kadar devam edecek.