ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2023 Salı - 00:43

Erzurum ithalatta 59’uncu sırada

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ekim ayında 4 milyon 421 bin, Ocak Ekim ayları toplamında ise 48 milyon 178 bin dolar tutarında ithalat gerçekleştirildi. Erzurum ithalat değeri yüksekliği bazında bölge illeri içinde 6’ıncı, ülkede ise 59’uncu sırada yer aldı.

Erzurum ithalatta 59’uncu sırada

Erzurum’dan bu yılın Ekim ayında 4 milyon 421 bin, Ocak Ekim ayları toplamında ise 48 milyon 178 bin dolar tutarında ithalat gerçekleştirildi. Erzurum ithalat değeri yüksekliği bazında bölge illeri içinde 6’ıncı, ülkede ise 59’uncu sırada yer aldı.

EKİM AYI BÖLGESEL DAĞILIM

TİM verilerine göre, 2023’ün ekim ayında Erzurum’dan 4 milyon 421 bin, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 4 milyon 931 bin, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 18 milyon 926 bin, Doğu Anadolu Bölgesi illeri düzeyinde ise 58 milyon 249 bin dolar değerinde ithalat yapıldı.

10 AYLIK BÖLGESEL DAĞILIM

Bu yılın 10 ayında Erzurum’dan 48 milyon 178 bin, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 52 milyon 172 bin, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 185 milyon 129 bin, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ise 689 milyon 918 bin dolar değerinde ithalat gerçekleştirildi.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizde, 10 aylık kayıtta Erzurum’un ithalat değeri payı, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 92,34, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 26,02, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 6,98 olarak hesaplandı.

KUDAKA BÖLGESİ

KUDAKA istatistik Bölgesinde Ocakta 3,8 milyon, Şubatta 2.0 milyon, Martta 5.2 milyon, Nisanda 4.7 milyon, Mayısta 6.0 milyon, Haziranda 2.6 milyon, Temmuzda 8.4 milyon, Ağustosta 7.0 milyon, Eylülde 7.1 milyon, Ekim ayında ise 4.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

KUZEYDOĞU ANADOLU İSTATİSTİK BÖLGESİ

Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde Ocakta 24,0 milyon, Şubatta 17,3 milyon, Martta 19,0 milyon, Nisanda 16,6 milyon, Mayısta 19,6 milyon, Haziranda 14,3 milyon, Temmuzda 17,9 milyon, Ağustosta 15,8 milyon, Eylülde 21,2 milyon, Ekim ayında ise 18.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Doğu Anadolu Bölgesinde Ocakta 69,2 milyon, Şubatta 59,7 milyon, Martta 87,6 milyon, Nisanda 63,1 milyon, Mayısta 59,6 milyon, Haziranda 70,5 milyon, Temmuzda 68,1 milyon, Ağustosta 85,9 milyon, Eylülde 67,5 milyon, Ekim ayında ise 58,2 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

TİM verilerine göre yılın 10 ayında Muş’ta 183.4 milyon, Malatya’da 131.3 milyon, Ağrı’da 1169 milyon, Hakkari’de 100.0 milyon, Elazığ’da 68.0 milyon, Erzurum’da 48.1 milyon, Van’da 22.9 milyon, Iğdır’da 14.0 milyon, Bİngöl’de 3.8 milyon, Erzincan’da 3.8 milyon, Bitlis’te 2.0 milyon, Kars’ta 1.8 milyon, Tunceli’de 192 bin, Ardahan’da 99 bin dolarlık ithalat yapıldı.

ERZURUM İTHALATTA 59’UNCU SIRADA

Erzurum ithalatın en düşük olduğu 25 il arasında yer aldı. Ocak – ekim döneminde ithalatın en düşük tutarda kaydedildiği iller,  Ardahan, Bayburt, Tunceli, Gümüşhane, Kars, Bitlis, Erzincan, Bingöl, Bartın, Sinop, Rize, Iğdır, Artvin, Giresun, Van, Kırıkkale, Tokat, Siirt, Yozgat, Kilis, Adıyaman, Amasya, Erzurum, Nevşehir, Niğde olarak sıralandı.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

ÜLKEMİZİN VE ÜRETİCİMİZİN POTANSİYELİNE GÜVENİYORUZ

TİM Başkanı Mustafa Gültepe yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti;  ‘Antalya'da 3-5 Kasım tarihlerinde yaptığımız TİM Delegeler Buluşmamızda, belirlediğimiz hedeflere ulaşma noktasında; birliklerde görev alan, fikir üreten ve emek veren delegelerimizle bir araya geldik. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü de büyük bir coşkuyla kutladığımız buluşmamızda, ihracat hedefimize ulaşabilmek için yol haritamızı oluşturduk.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına, Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ile başlıyoruz. Bizim ilk büyük sınavımız da 12.Kalkınma Planı'nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık hedefe ulaşmak. Yani gelecek beş senede mevcut ihracatımıza 120 milyar dolar daha eklememiz gerekiyor. Bu, küresel ticaretteki değişimi doğru okuyabilirsek daha erken de başarabileceğimiz bir hedef.

Türkiye İhracatçılar Meclisimizin kurulduğu 30 yıl önce, 15,3 milyar dolar olan ülke ihracatımızı, 2023 yılı sonunda 255 milyar dolara çıkarmış olacağız. En büyük ihracat pazarlarımızdaki daralma, savaşlar ve dünya ekonomilerinin enflasyon ile mücadele ettiği bir yılı, önceki yıla benzer bir performans ile kapatabilecek olmamızı başarı olarak görüyorum.

Maalesef bu yıl emek yoğun sektörlerimizin büyük maliyet baskısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle pazar kayıpları yaşadık. İlk dokuz ayda 27 sektörümüzün 13'ünün ihracatında kayıp gerçekleşti.

Zor birkaç yılın daha bizi beklediğinin farkındayız. Fakat biz bu ülkenin potansiyeline çok güveniyoruz. Dünyayı adeta bir ablukaya alan salgın yıllarında, üretici ve ihracatçılarımızın gösterdiği performans, bu potansiyelimizin göstergesiydi.

Üretim altyapısı, tasarım ve teknoloji açılarından rakiplerimizle yarışabilecek bir ülkeyiz. Kaybettiğimiz pazarları geri kazanmanın yanı sıra yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Orta Doğu'ya yönelik önemli bir açılımımız oldu ve kısa sürede ihracatımıza olumlu yansımaları meydana geldi. Bu etkileşimi diğer pazarlarda da gerçekleştirebilmek için TİM ve ihracatçı birlikleri olarak, hem ürün çeşitliliğimiz artırmak hem de yeni pazarlar bulmak için yoğun bir mesai harcıyoruz. 2023'ü, 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle, yani toplamda 200'ün üzerinde heyetle tamamlayacağız. Bu mesaimiz 2024 yılında da devam edecek. Bu pazarlarda kendimizi daha iyi anlatabilirsek, pazar kaybetmemize neden olan fiyat tutturamama sıkıntısını da aşabiliriz diye düşünüyorum.

Her kriz, içinde bir fırsat barındırır ve önemli olan da bu fırsatı görebilmektir. Bunu da ancak bize çizilen çemberin dışına çıkarak görebiliriz. Ay sonunda düzenleyeceğimiz Türkiye Innovation Week etkinliğimizi de değişimi okuyabilmek açısından çok değerli buluyorum. ‘

 

 

 
TBB Erzurum protestolu senet verilerini paylaştı
 
Erzurum’da Kafes-18 Operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBB Erzurum protestolu senet verilerini paylaştı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Ekim ayında 127, bu yılın ...
Cari denge verileri açıklandı
Cari işlemler hesabı Ekim ayında, 186 milyon ABD doları fazla kaydetti. ...
İşsizlik oranı azaldı
İşsiz sayısı 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 163 bin kişi azalarak ...
 
Şimşek: Cari denge ekim ayında da fazla verdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Cari dengedeki düşüş ve ülkemize ...
Yılmaz: ‘Yeni ufuklara yelken açacağız’
Yılmaz, ‘100. yılını şanla ve şerefle kutladığımız Cumhuriyetimizin asırlık ...
Erzurum ihracatta 4 kıtada
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Kasım ayında 16, ...
 
Erzurum’dan TDT ülkelerine 5.3 milyon dolar ihracat
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan Türk Devletleri Teşkilatı ...
Erzurum’da kişi başına 60 bin TL kredi kullanıldı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum bu yılın 10 ayında kişi başına ...
Şimşek: 'Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir'
Şimşek, “Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir, yıllık enflasyondaki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva