ÖNERİLERDEN BEZDİK
Erzurum’un ve bölgenin kalkınması için 2000 yılından bu yana gündemde olan Doğu Anadolu Projesi, halen daha toplantı aşamasında. Şimdiye kadar yapılan onlarca toplantı ‘öneriler’ ile sonuçlanırken, bunlara bir yenisi de dün eklendi. Uygulamaya bir türlü geçemeyen DAP’ın dünki toplantısında da DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, “Sizlerden öneri almak için geldim” dedi.
EN KÜÇÜK BİR KIPIRDANMA YOK
Bölgedeki birçok kuruluşun ortak çalışmaları ile yürütülen DAP’ın uygulanmaya geçilmesi halinde başta Erzurum olmak üzere tüm çevre illerde ciddi bir kalkınma hamlesi gerçekleşecek. Buna rağmen projenin uygulama safhasında en küçük bir kıpırdama yok. İşin ilginç yanı, toplantılara katılan şehir yöneticilerinin öneriler ve bilgi alışverişleriyle geçen konuşmalardan tatmin olmaları. Oysa Erzurumlu tatmini, toplantılardaki güzel ve süslü konuşmalarda değil, projenin hayata geçirilmesinde arıyor.
İŞTE DAP’IN TOPLANTI HABERİ
Erzurum’da Doğu Anadolu Projesi (DAP) çalışma toplantısı düzenlendi. Göğüs Hastanesi toplantı salonunda düzenlenen programa Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Vali Yardımcıları Naci Aktaş ve Mehmet Gök, DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan, İlçe Kaymakamları ve kamum kurum daire amirleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, “Uzun süredir bölgemizde konuşulan üzerinde ciddi manada çalışmalar yapılan, üniversitemiz, sivil toplum örgütlerimiz pek çok doküman oluşturduğu en azından fikrinin oluşmasında katkıda bulunulduğu bir çalışma. Ancak bunun hukukilik kazanması son zamanlarda olmuştur. Hükümet nezdinde Türkiye’de bölgesel kalkınma programları içerisinde sayılan üçüncü bölgesel kalkınma programıdır. GAP, KOP ve DAP programlarından bir tanesi olan DAP bölgemizi yakından ilgilendirmektedir. Şüphesiz bugüne kadar DAP çerçevesinde olsun, DPT’nin bütçelendirdiği ve bütçeye koyduğu pek çok yatırım, pek çok çalışma bölgemizde yapılmıştır” dedi.
DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl ise konuşmasında “Bugün buraya biz bir ekiple geldik. DAP’a bakacak olursak Doğu Anadolu Projesi adını verdiğimiz çalışma aslında bu bölgede devşirilmiş bir çalışmadır. Bölgede bulunan 5 üniversitenin katkılarıyla ve çalışmalarıyla 2000 yılında hazırlanmış bir plandır. Doğaldır ki o tarihten bugüne bir çok gelişmeler olmuştur. Ekonomik ve sosyal büyük dönüşümler yaşanmıştır. 2000 yılından bu yana bölgemizde bir çok plan ve proje çalışmaları yapılmıştır. Bu gün burada sizlerin önerilerini alıp, faaliyet ve projeleri değerlendireceğiz” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Doğu Anadolu Projesi (DAP) hakkında sunum gösterisi yapılarak bilgi alış verişinde bulunuldu.