İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Sisteme Yönelik Kanser Kayıt Örnekleri” konferansında kapsamında meme ve akciğer kanserlerinin yaşlara göre oranı irdelendi. Konferansta Akciğer kanserinin en az görüldüğü il Erzurum, en çok görüldüğü ilin ise İzmir olduğu açıklandı.
Konferansa Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Varol Çelik, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Göksel ve EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Çetingül konuşmacı olarak katıldı. Akciğer kanserinin en az görüldüğü il Erzurum iken, en çok görüldüğü ilin İzmir olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tuncay Göksel, hastaların yüzde 90’nın erkek olduğunu ve ortalama yaşın 60 olduğunu vurguladı. Erkeklerde risk yaşının 75-79, bayanlarda ise 80-84 olduğunu dile getiren Prof. Dr. Göksel, “Ne kadar uzun yaşarsak, akciğer kanseri olma riski de o kadar artıyor” dedi. Hastalığın en büyük nedeninin sigara olduğunu belirten Göksel, “Akciğer kanseri sigara içtiğiniz sürece herkesi adil oranda öldürüyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Varol Çelik ise, “Meme kanseri ile boğuşmayan ülke yok. Türkiye yüzde 40 oranla ortalarda kalıyor. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran artarken, gelişmiş ülkelerde yüzde 1 düşüş göstermektedir. Daha çok Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülen hastalığın, yüzde 17’sini 40 yaş altı bayanlar oluşturuyor. Hastalarımızın yüzde 70’ine kemoterapi uygulanmaktadır. Menopozlu hastalar daha fazla risk altındadır” diye konuştu. Prof. Dr. Çelik, “Meme koruyucu cerrahi son yıllarda ön plana çıkmakta, bizim amacımız bir santimden küçük erken evre meme kanserini yakalamak” dedi.
Çocukluk çağı kanser verileri üzerinde duran Prof. Dr. Nazan Çetingül de, “Değişik kanser türleri değişik yaş gruplarına göre farklılık gösterir. 1940 yılından bu yana gelişmeler gözlenmekte. Ülkemizde, 0- 19 yaş arası 2 bin 500- 3 bin çocukta kanser hastalığı olduğu görülüyor” dedi.