Türk Patent Enstitüsü Kasım ayı Faydalı Model iller bazlı başvuru ve tescil sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da kasım ayında 2, 11 ayda 5 faydalı model başvurusu gerçekleştirilirken, ilden 11 ayda 1 faydalı modelin tescil edildiği açıklandı. Erzurum’un 11 aylık ölçütte bölge toplamında faydalı model başvuru payı yüzde 20, tescil payı ise yüzde 10 olarak kaydedildi.
TPE AÇIKLADI
Erzurum’dan Bu yılın ağustos ayında 2, ekim ayında 1, kasım ayında da 2 olmak üzere toplam 5 faydalı model başvurusu yapıldı. Doğu Anadolu Bölgesinden ise ocak ayında 2, şubat ayında 2, nisan, mayıs ve haziran ayında 3, ağustos ayında 2, eylül ayında 3, ekim ayında 2, kasım ayında ise 5 faydalı model başvurusu yapıldığı bildirildi.
ERZURUM KASIM AYININ ŞAMPİYON
Kasım ayında Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en çok sayıda faydalı model başvurusunun yapıldığı il 2 başvuru ile Erzurum oldu. Kasım ayında Elazığ, Van ve Ardahan illerinden ise birer başvuru kaydedildi. 2014’ün 11 ayında ise en çok sayıda faydalı model başvurusu 6 müracaat ile Malatya’dan yapıldı. Bu ili 5 başvuru ile Erzurum, 3 başvuru ile Iğdır ve Kars, 2 başvuru ile Elazığ, Van ve Ardahan, birer başvuru ile Erzincan, Hakkari illeri takip etti.
FAYDALI MODEL TESCİL DAĞILIMI
2014 yılının kasım döneminde Erzurum’dan 1, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 2 faydalı model tescil edildi. Yılın 11 ayında ise Erzurum’dan 1, bölgeden ise 10 faydalı modelin tescil edildiği açıklandı. Kasım ayında Erzurum ve Malatya’dan birer model tescil işlemi gördü. 11 aylık dönemde ise Elazığ ve Malatya’dan 4, Erzurum ve Kars’tan ise 10 model tescil edildi.
FAYDALI MODEL NEDİR?
Faydalı Model , Türkiye'de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.
Faydalı model koruması elde etme işlemlerinin basit ve ucuz olmasının, özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ve araştırma kuruluşlarımızın buluş yapmalarını ve bunları sanayiye uygulamalarını özendireceği düşünülmüştür. Diğer taraftan, özellikle günümüzde, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gerçekleştirdiği yeniliklerin, rakiplerce hemen hemen aynısının yapılarak taklit edilmesi tehlikesi mevcuttur. Küçük ve orta büyüklükteki bu işletmelerin, mütevazı de olsa, bu buluşlarını faydalı model belgesi vererek korumak, onların ekonomik varlıklarının idamesine hizmet edecektir. Başka bir deyişle, faydalı model koruması, tecavüz fiillerine karşı, patent korumasına oranla daha çabuk ve seri bir işlev görecek şekilde düzenlenmiştir.
FAYDALI MODEL
Yeni buluşları korumak için verilen bir başka belge türü de Faydalı Model Belgesi'dir. Faydalı Model Belgesi ile Patent arasında, belgelendirme, inceleme ve değerlendirme şekli bakımından fark vardır. Faydalı Model Belgesi verilerek sağlanan koruma, patente kıyasla daha kısa sürelidir. Buluşa Patent ya da Faydalı Model Belgesi verilmesi ile ilgili tercihi buluş sahibi yapmaktadır.
BİR BULUŞUN FAYDALI MODEL VERİLEREK KORUNABİLMESİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER.
1- Yenilik;Başvuru yapılmadan önce başkaları tarafından yazılı, sözlü ya da uygulanarak açıklanmamış olmak anlamında mutlak yeniliktir.
2- Sanayiye uygulanabilirlik; Buluşun tümüyle kuramsal olmak yerine pratiğe uygulanabilir özellik taşıması demektir