Erzurum esnafı yaklaşan bayram öncesi piyasalarda ki canlılıktan oldukça memnun. Esnaf, bu bayramda piyasaların hem daha hareketli olduğunu hem de alım gücünün geçmiş yıllara oranla daha da arttığını belirtti.
Erzurum esnaflarından kuaför İbrahim Coşkun, bayramların dadaşlar diyarında ayrı bir güzellikle kutlandığını belirterek şöyle konuştu;"Erzurum'da bayram bir hafta öncesinden başlıyor. Bu gerçekten çok güzel bir şey. Dadaşlar kültürlerine sıkı sıkıya bağlı ve kültürlerini çok iyi derecede yaşatıyor. Batı'da bu daha az olabilir. Mutlaka batı'da da kültürüne sahip çıkan onu yaşatan insanlar vardır. Fakat Doğu insanı özellikle Erzurum insanı kültürüne gerçekten çok bağlıdır. Bu bağlılık uzun yıllardır var. Aile yapısına bağlı olarak bu sahiplenici kültürün bundan sonra ki kuşaklara da aktarılacağını düşünüyorum."
GEÇMİŞE ORANLA ALIM GÜCÜ ARTTI
Alım gücünün son 10 yıla oranla arttığını söyleyen Ayhan Zeynan, şu ifadeleri kullandı; “Bu işe başladığım ilk yıllara oranla alım gücü yüzde 500 arttı. Özellikle son 10 yılda alım gücü daha fazla. Bizim zamanımızda bu kadar çeşit yoktu. Şuan bin çeşit şeker var mesela. Erzurum da alışveriş konusunda da eskiye oranla canlılık çok yüksek. Bunun nedeni insanların alım gücünün fazla ve çeşitliliğin bol olması. Eskiden bir şey yoktu ki canlılık olsun. Tek çeşit şeker vardı, bir elbise alınabiliyordu. Bu yüzden eski bayramlar daha sakindi. Kendi yaptığımız oyuncaklarla oynayabiliyorduk. Görüyorsunuz şuan öyle değil. Teknoloji gelişti."
PİYASALARDA SON DURUM
Şeker Bayramının vazgeçilmezi olan tatlı fiyatları konusunda bilgi veren Zeynan, "Şekerin fiyatı 11 ile 30 lira, lokum fiyatı 10 ile 30 lira, çikolata ise 25 ile 35 lira arasında değişmektedir. Fiyatlar bazı vatandaşlara pahalı gelebilir. Fakat ürünlerin kaliteli olması sebebiyle fiyatlar bu şekildedir" dedi.
BAYRAM KAMPANYALARI
Bayram için çocuklarına elbise alacak olanlar için elbise fiyatlarına değinen Cihan Akbaş şunları söyledi;"Her anne baba çocuklarını mutlu etmek ister. Piyasalarda ki canlılık ve insanların alabilecek maddi gücünün olması sebebiyle Erzurum genelinde giyim sektörü kampanya yapmış durumda. Vatandaşlar gönül rahatlığı ile alışveriş yapıp çocuklarını mutlu edebilecek."
"PASTA BÖLÜNDÜ"
Piyasanın bayramın yaklaşmasıyla birlikte hareketlenmeye başladığının altını çizen Cihan Akbaş, "Çok şükür piyasalar canlandı. Bu durumdan çok memnunuz. Zaten insanların alım gücü artık daha yüksek. Fakat alışveriş merkezlerinin açılması ile birlikte pasta bölündü diyebiliriz. Rekabetin artması ile birlikte ürün fiyatları düştü. Önceden sadece 2 pasaj vardı. Fakat şimdi alışveriş merkezleri açıldı, bu yüzden insanlar oralara giymeye de başladı. Ürün çeşitliliği fazla olan yerleri tercih ediyor insanlar bu da vatandaşların alım gücünü gösteriyor" ifadelerini kullandı.
KUAFÖRLER DOLDU TAŞTI
Şeker Bayramının yaklaşması ile birlikte insanlar kuaförlere akın ediyor. Bayram dolayısıyla çok sayıda vatandaşın tıraş olmak için kuaförlere geldiğini belirten İbrahim Yılmaz, "Bayram dolayısıyla insanlar bize gelip tıraş olmak istiyor. Çünkü bayramda herkes derli toplu, güzel görünmek istiyor. Bu yüzden her bayramda olduğu gibi kuaförler dolup taşıyor. Bu da bizim sektörün piyasasının canlanmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.