ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2019 Salı - 01:46

Erzurum’dan ihracatta yüzde 9’luk artış

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2019 dönemi iller ihracat değerleri dağılımını paylaştı.

Erzurum’dan ihracatta yüzde 9’luk artış

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2019 dönemi iller ihracat değerleri dağılımını paylaştı. Erzurum’da bu yılın ilk ayında 1 milyon 373 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. Ocak ayı bazında ilden yapılan ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.79 oranında artış gösterdi. İlden geçen yılın ocak ayında 1.2 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TİM verilerine göre ocak ayı ölçeğinde Erzurum’dan 1 milyon 373 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 3 milyon 569 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 10 milyon 553 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 54 milyon 875 bin dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un bölge toplamında ihracat değeri payı yüzde 2.50 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ

Ocak 2019 yılı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri olan Malatya’dan 28.6 milyon, Elazığ’dan 10.8 milyon, Iğdır’dan 4.3 milyon, Ağrı’dan 2.5 milyon, Van’dan 2.2 milyon, Erzincan’dan 2.0 milyon, Erzurum’dan 1.3 milyon, Hakkari’den 1.3 milyon, Bitlis’ten 634.5 bin, Muş’tan 372.8 bin, Bayburt’tan 142.5 bin, Ardahan’dan 138.8 bin, Bingöl’den 92.4 bin, Tunceli’den 9.9 bin dolarlık ihracat yapıldı.

TİM DEĞERLENDİRME

2019 yılı ocak ayı ihracatını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle “Bildiğiniz gibi 2018 yılı 'İhracatta Rekorlar Yılı' olmuştu. 2 ay hariç her ay rekorlara imza atmış, yıl genelinde ise 168 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. 2019'da da rekorlara devam ediyoruz. Ocak ayı ihracat rakamı 13 milyar 171 milyon dolar, Genel Ticaret Sistemi'ne göre ise 13 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yeni Ekonomi Programı hedefi olan 182 milyar doları aşacağımıza yürekten inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dün akşam TRT canlı yayınında işaret ettiği gibi; ihracatımız ülkemizin en önemli dinamiklerinden biri olarak önümüzdeki dönemde de güçlü bir şekilde ve her alanda artmaya devam edecektir.

GÜLLE’NİN AÇIKLAMASI

Bugün fiziki olarak ülkemiz sınırları içerisinde yer alan 21 serbest bölgemiz, dünya ile tam entegre olmuş durumda ihracat ve ithalat işlemleri yürütüyor. İşte bu aydan itibaren, ihracatımızın performansını daha kapsayıcı bir şekilde ortaya koyabilmek ve dünya ile olan ticaretimizi daha isabetli analiz edebilmek adına, Bakanlığımız ile birlikte bu verileri de işlemeye başladık. Bu yeni metodolojimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 ÖZEL TİCARET SİSTEMİ

Türkiye ihracat rakamları hesaplamasında Özel Ticaret Sistemi'nin yanı sıra Genel Ticaret Sistemi'ne göre de veri açıklamaya başladı. Özel Ticaret Sistemi hesabına göre ihracat Ocak'ta yüzde 5,93 artışla 13 milyar 171 milyon dolar olarak rekor kırdı. Serbest bölge ihracatları ve antrepo verilerini de kapsayan Genel Ticaret Sistemi'ne göre ise ocak ayında ihracat 13 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.

REKORLAR

Ankara'da Ticaret Bakanlığı'nda yapılan basın toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Bildiğiniz gibi 2018 yılı 'İhracatta Rekorlar Yılı' olmuştu. 2 ay hariç her ay rekorlara imza atmış, yıl genelinde ise 168 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. 2019'da da rekorlara devam ediyoruz. Yeni Ekonomi Programı hedefi olan 182 milyar doları aşacağımıza yürekten inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dün akşam TRT canlı yayınında işaret ettiği gibi; ihracatımız ülkemizin en önemli dinamiklerinden biri olarak önümüzdeki dönemde de güçlü bir şekilde ve her alanda artmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Dış ticaret rakamları konusunda Genel Ticaret Sistemi ve Özel Ticaret Sistemi olmak üzere dünyada kullanılan iki yöntem olduğunu değinen TİM Başkanı, “Bugüne kadar yapılan dış ticaret hesaplamalarında, ülkemiz Özel Ticaret Sistemi'ni kullandı. Dış ticaret verilerimiz buna göre hesaplandı. Ancak, bu veriler bugüne kadar ülkemizin ihracat gücünü tam manasıyla yansıtamadı. Bunun en büyük sebebi ise serbest bölgelerden yapılan ihracatın çok önemli bir rakama ulaşması. Bugün fiziki olarak ülkemiz sınırları içerisinde yer alan 21 serbest bölgemiz, dünya ile tam entegre olmuş durumda ihracat ve ithalat işlemleri yürütüyor. İşte bu aydan itibaren, ihracatımızın performansını daha kapsayıcı bir şekilde ortaya koyabilmek ve dünya ile olan ticaretimizi daha isabetli analiz edebilmek adına, Bakanlığımız ile birlikte bu verileri de işlemeye başladık. Bu yeni metodolojimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 GÜLLE: “GÜÇLÜ OLDUĞUMUZ ÜRÜNLERDE NE KADAR İLERLERSEK, İHRACATIMIZ O ÖLÇÜDE ARTACAKTIR”

İhracatın bu yılki mottosunun rekorlar kırmanın ötesinde başarıyı sürdürülebilir kılmak, yenilikçi ürünlerle küresel pazar payında kalıcı artışlar yakalayabilmek olduğunu söyleyen Gülle, “Eğer bu yönde sıkı çalışır, hedeflediğimiz projeleri hayata geçirebilirsek rekorlar zaten kendiliğinden gelecektir. Bu sebeple 2019 yılı 'İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı' olacak dedik. Bu yönde çalışmalarımıza da aralıksız devam ediyoruz. Bu çalışmalara yön verebilmesi için, TİM olarak kendimize bir yol haritası belirledik. '5G Yol Haritası' olarak adlandırdığımız bu stratejide, Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi, Güçlü İhracat, Güçlü İnsan Kaynağı, Güçlü Altyapı ve İhracat Ekosistemi başlıkları yer alıyor. Bildiğiniz gibi 2 hafta önce bu başlıkların detaylarını da kamuoyu ile paylaştığımız 'Yeni Vizyon, Yeni Yol haritası' sloganı ile 'İhracat 2019 Raporu'nu yayınladık. Buna göre, dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürünün 47'sinde ülkemizin rekabetçi olduğu anlaşılıyor. Ancak, tablo şu ki; 47 ürünün dünyada toplam ithalatı 1,8 trilyon dolarken, bunun içerisinden aldığımız pay 50 milyar dolar ile sadece yüzde 2,8. Bu pay, elbette küresel ticaretten aldığımız binde 9 oranındaki payın üzerinde. Ancak güçlü olduğumuz ürünlerde ne kadar ilerlersek ve bu gücümüzü ihracat pazarlarına ne kadar yansıtabilirsek, ihracatımız da o ölçüde artacaktır. Bugün, şubat ayında yayınlanmak üzere, Ekonomik Araştırmalar Şubemiz bu çalışmayı 1000 ürün için yapıyor. Bu 1000 ürünün 285'inde önemli bir rekabet gücüne sahibiz. Bu ürünlere ilişkin yaptığımız çalışmayı bu ay içerisinde yayınlayarak, çok daha fazla sayıda firmamıza yol göstermiş olacağız” şeklinde konuştu.

 OCAK AYI İHRACAT VERİLERİ

Ocak'ta 2,3 milyar dolarla yine Otomotiv sektörü lider oldu. Bu sektörü 1,5 milyar dolarla Kimyevi Maddeler ve 1,4 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler yüzde 116 artış oranı ile Gemi ve Yat sektörü, yüzde 94 ile Mücevher ve yüzde 64 ile Savunma ve Havacılık oldu. Ülke verilerine bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak ve İspanya oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar ise şöyle: Libya'ya ihracat 2,5 katına çıkarken, Yemen'e ihracat 2 katına, Slovenya'ya ihracat 1,5 katına çıktı. İllerin ihracatına bakıldığında ise 41 ilin ihracatı artarken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olarak gerçekleşti. Ocak ayında ihracat miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2 artışla 11,4 milyon tona ulaştı. TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 167,ihracat rakamı ise 4 milyar TL oldu.

PEKCAN’IN AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Ocak ayında ihracat özel ticaret sistemine göre yüzde 5,93 artışla 13.171 milyon dolar oldu. Genel ticaret sistemine göre ise yüzde 6,33 artışla Ocak ayında 13.904 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Pekcan, 2019 yılı boyunca dış ticaret verilerini hem özel hem de genel ticaret sistemine göre paylaşacaklarına dikkat çekerek, “Ocak ayında ihracat, özel ticaret sistemine göre yüzde 5,93 artışla 13.171 milyon dolar oldu. Genel ticaret sistemine göre ise yüzde 6,33 artışla Ocak ayında 13.904 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında özel ticaret sistemine göre ithalatımız yüzde 27 oranında azalarak 15 milyar 709 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, genel ticaret sistemine göre ise 26,87 azalarak 16 milyar 220 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılının Ocak ayında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı özel ticaret sistemine göre yüzde 57,77’den yüzde 83,85’e yükselmiştir. Genel ticaret sistemine göre yüzde 59 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 2019’da yüzde 85,72 olmuştur. 2019 yılı Ocak ayında dış ticaret açığımız 9.1 milyar dolar iken, bugün 2.5, 2.3 milyar dolara düşmüştür. Bugün için Ocak ayında 6.6 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı açısından fayda sağlanmıştır” dedi.

ERZİNCAN'DA İHRACAT ARTTI

Erzincan’da ihracat 11 Milyon Dolara ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Aralık ayı ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Erzincan’da 2018 yılı toplamında ihracat 11 Milyon 346 bin Dolar olurken, ithalat ise 4 milyon 779 bin dolar oldu. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre Erzincan’da 2018 yılı Aralık ayında ihracat 1 milyon 472 bin dolar olurken, ithalat 425 bin dolar oldu.

 

 
Erzurum nüfus en’leri açıklandı
 
Erzurum Ocak 2019 TÜFE’si düşük çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son gün 28 Şubat
Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ...
Doğu’da girişimcilik başarısı
Muş’ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteği ile ...
ATAUNİ’de sosyal güvenlik gündemi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Nizamettin Durmuş, Atatürk ...
 
Esnafa ‘bilimsel' yaklaşım
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), esnafın ekonomik ...
MÜSİAD’ta tebrik trafiği
MÜSİAD Başkanı Fuat Demir ve yönetimi ile en yakın zamanda üye tüm işverenlerini ...
KUDAKA’da 2019 değerlendirmesi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 107. Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
 
KUDAKA Bölgesinde kardeş şehirler buluşması
Erzurum Valisi Okay Memiş ile Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Vali Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret etti.
FİNTÜRK 12. dönem Erzurum verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) 2018 yılı 12. ...
TÜMSİAD Erzurum’da Gözütok dönemi
TÜM Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şubesi’nde 7. Olağan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva