15 Ocak Pazar günü iki büyük ulusal gazetede Erzurum odaklı iki makale yayımlandı. Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Tezkan ‘Politik Yatırımın Hazin Sonucu’ başlıklı yazısında Universiade 2011 yatırımlarına eleştirel yaklaşırken, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Mahmut Övür ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ yazısında Kış Turizmi yatırımlarının Erzurum’u bir dünya markası haline getirdiğini savundu ve dönüşüm sürecinde Erzurum’u Türkiye’ye örnek olarak gösterdi.
İKİ FARKLI GÖRÜŞ
Milliyet Gazetesi’nde Mehmet Tezkan ‘Politik Yatırımın Hazin Sonucu’ başlıklı yazısında Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun kazası etrafında Erzurum ve Kış Turizmi yatırımlarını eleştirdi. Sabah Gazetesi’nde ise Yazar Mahmut Övür, ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ başlıklı yazısında tarihi bir tespit yaptı, ‘Türkiye'nin nasıl bir dönüşümün eşiğinde olduğunu anlamak için Erzurum'u görmek gerekiyor.
Erzurum özellikle de son 5 yıl içinde deyim yerindeyse "çağ atlamış" durumda.” ifadeleriyle Erzurum’un hakkını teslim etti.
TEZKAN’IN VURGUSU
Nemutlu’nun elim bir kaza sonucunda yaşamını yitirmesini değerlendiren Mehmet Tezkan, ‘Üniversite oyunları Erzurum’da olsun diye politik yatırım yapıldı.. Herkes o tesislerin bir daha verimli kullanılmayacağını biliyordu.. Yine de milyon
dolar akıttılar..” vurgusuna yaparken Nemutlu olayının müsebbibi olarak: “Gerçek suçlu kim diye sorarsanız.. O tesisleri oraya dikendir derim.. “ ithamında bulundu.
KONAKLI’YA KİM GİDER İDDİASI
Erzurum Kış Turizmi Master Planı içinde yer alan ve Winter Universiade 2011 sürecinde yarışlara ev sahipliği yapan Konaklı bölgesi için, “ Erzurum’a
Palandöken’deki oteller fazlasıyla yetiyor.. Konaklı’ya kim gider? Gitsen bile kalacak yer yok ki.. Şimdilik kimsenin yatırım yapmaya, otel açmaya niyeti yok..”diyen Tezkan yazısının son bölümünde ise: “Erzurum’un kayak şehri olmaya niyeti yok.. Böyle bir isteği, arzusu yok.. O tesisler çürüyecek.. Çürürken de çok kaza olacak!” iddialarında bulundu.
YATIRIMLAR POLİTİK Mİ?
Erzurum eksenli olarak Doğu Anadolu Bölgesine Kış Turizmi ve Spor alanlarında bir dünya markası olma yolunu açan ve uluslar arası bir vizyon kazandıran, yeni istihdam alanları oluşturarak bölge ve ile ekonomik fayda taşıyan Kış Turizm ve Spor yatırımlarını haksız biçimde‘Politik’ olarak tanımlayan Tezkan, il ve bölgeden oldukça yoğun bir tepki aldı.
TEZKAN’DAN YENİ BİR YAZI
Tepkiler sürecinde 17 Ocak’ta “
Palandöken Erzurum değil” başlıklı bir başka yazıyı kaleme alan Tezkan, önceki yazısındaki ithamlarını biraz yumuşatarak “Erzurum’a giden Palandöken’e çıkıyor, burası şahane diyor.. Evet, Palandöken şahane, kendini aştı.. Ama Palandöken Erzurum değil ki..Oteller bölgesi!..Konaklı da Palandöken gibi olabilir mi? Zor.. 114 bin metrekarelik alan oteller için ayrılmış.. İş yapmaz diye kimse yatırım yapmıyor.. Palandöken yeterli deniliyor.. “ ifadelerini kullandı, Palandöken’i överken Konaklı eleştirilerini ise en ağır biçimde sürdürdü.
ÖVÜR HAKKI TESLİM ETTİ
Tezkan’ın ‘“Erzurum’un kayak şehri olmaya niyeti yok..”, ‘‘Üniversite oyunları Erzurum’da olsun diye politik yatırım yapıldı..” ve ‘Konaklı’ya kim gider? Gitsen bile kalacak yer yok ki.. Şimdilik kimsenin yatırım yapmaya, otel açmaya niyeti yok.’ şeklindeki dozu eleştiri sınırını aşan tanımlamalarına karşılık Sabah Gazetesi Köşe yazarı Mahmut Övür, Tezkan’ın yazısının yayımlandığı aynı gün neşrettiği yazısında, “Türkiye'nin nasıl bir dönüşümün eşiğinde olduğunu anlamak için Erzurum'u görmek gerekiyor. Erzurum özellikle de son 5 yıl içinde deyim yerindeyse "çağ atlamış" durumda.
Bu değişimde, şehirleşmede atılan adımların, bölgenin köklü kurumu Atatürk Üniversitesi'nin katkısı büyük ama asıl itici güç geçen yıl yapılan Universiad 2011 Erzurum Kış Oyunları oldu.”ifadelerini kullandı..
‘ERZURUM DÜNYANIN ÖNEMLİ KIŞ TURİZMİ MERKEZLERİNDEN..’
Övür, ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ başlıklı yazısında, Kış Oyunlarını sürecinin Erzurum’da turizm yatırımlarını artırdığını vurgulayarak, “O olimpiyatlar için devlet 700 milyonluk bir yatırım yapmıştı. Bu Erzurumluları da Erzurum'da yatırım yapmak isteyenleri de teşvik etti. Bugün Erzurum, yeni beş yıldızlı otelleri ve kış sporu yapılan salonlarıyla sadece ülkenin değil, dünyanın önemli kış turizm merkezleri arasında...Olimpiyatlardan sonra bu yatırımların ne kadar verimli olup olmayacağı ve ülkeye turist çekip çekmeyeceği bir soru işaretiydi. Çok değil bir yıl sonra gittiğim Erzurum'da durum gerçekten umut verici.” dedi.
ÖVÜR’DEN ERZURUM ÖRNEKLEMESİ
Yazısında, ‘Siyasi sorunların ülkeyi bunalttığı bir süreçte Erzurum'da yapılanlar insana nefes aldırıyor.’ diyen Övür, Erzurum’da oldukça ilgi bulan ve takdir toplayan yazısında şunları kaydetti, “ Ve insan ister istemez şu soruyu soruyor: "10 yılda milli gelirini 10 bin dolara çıkartan bir Türkiye, ayak bağı olan siyasi sorunları çözse kısa sürede milli gelirini 20 bin hatta 30 bin dolara çıkartabilir." Çıkartabilir çünkü inanılmaz bir dinamizm var. Devlet teşvikleriyle, iş dünyası vizyonuyla, sokaktaki insan da azmiyle bunu gösteriyor. İşte Erzurum'dan iki örnek...”
TEZKAN’IN İDDİALARINI ÇÜRÜTTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki AK Parti Hükümetinin Erzurum’da gerçekleştirdiği Kış Turizmi yatırımlarının ilde yeni yatırımlar için ufuk oluşturduğunu ve yatırım yoğunlaşması yaşandığına dikkat çeken Övür, Tezkan’ın aksine, Universiade 2011 yatırımlarının Erzurum’u cazibe merkezi haline getirdiğini aktardı ve şöyle dedi, “Geçen yıl Erzurum Palandöken'de beş yıldızlı Xanadu Oteli açıldı. Otelin sahibi tekstilci Can Dikmen...Erzurumlu olmadığını söyleyen Dikmen şöyle diyor:
"Erzurum kış turizm destinasyonu açısından önemli bir yer. Burayı elbirliğiyle dünyanın önemli kış turizm merkezlerinden biri yapabiliriz. Böyle bir şansımız var." Xanadu Oteli, yenilikleriyle de bölge turizmine hareket getirmiş...”
Xadadu ÖRNEKLEMESİ
Xanadu Oteli yatırımıyla Erzurum’da yeni bir sinerji oluştuğunu, kış turizmi yatırımları noktasında Erzurum’un odak haline geldiğini anlatan Övür, “Öncelikle eskiden çok şikayet edilen "Kar yok" mazereti bitmiş... Kar püskürtme makineleriyle pistlerde artık böyle bir sıkıntı çekilmiyor. Xanadu, yapay kar sistemiyle yaz-kış, gece ışıklandırmasıyla da gece-gündüz kayak yapma olanağı sunuyor.” Kaydını düşerek, İşadamı Dikmen’in Erzurum tanımlamasına şöyle yer verdi: “Tekstil sektöründeki başarısını turizm alanında da sürdürmek isteyen Can Dikmen geleceğe umutla bakıyor:"Türkiye'nin 41 kayak merkezi var. Ama çoğunda altyapı sorunu var. Devletin de desteğiyle Erzurum'da önemli bir altyapıya sahibiz. Biraz daha destekle 12 ay kış turizmine hizmet edecek bir sistem geliştirebiliriz. Arap ülkeleriyle yazın burayı doldurabiliriz. Tabii aynı zamanda burayı 12 ay çalıştırıp şehri ve çevreyi de tanıtmak gerekiyor."
ERZURUM’DA KIŞ TURİZMİ SİNERJİSİ
Tezkan, Erzurum’daki kış turizm yatırımlarının politik olduğunu öne sürerken, Yazar Övür, yatırımların Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum merkezli olmak üzere yeni bir heyecan uyandırdığına yer verdi ve şöyle dedi, “Erzurum'da sadece yeni kayak pistleri, yeni oteller yok, aynı zamanda buz hokeyi, buz pateni ve yeni öğrendiğimiz Körling sporu da yapılıyor. Özellikle Körling sporu dikkat çekici...
Çok değil iki yıl önce Körling sporunu (buz üzerinde taşlar kaydırılarak yapılan bir spor) bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Halen de çok bilindiğini sanmıyorum ama Erzurum'da muhteşem bir Körling salonu var. İki yıl önce yazdığımda, İstanbul'da bile bulunmayan bu salonun Erzurum'da uzun ömürlü olup olmayacağını merak etmiştim. Bu kez gidip gezdim. Çocuklar ve gençler coşkulu bir biçimde Körling yapıyor. Dahası ligi bile kurulmuş... Aralarında İstanbul, Kocaeli ve Trabzon gibi illerin de bulunduğu 18 takımlık bir lig bu... Maçları da bir hayli ilgi çekiyor...”
ERZURUM TÜRKİYE’YE ÖRNEK…
Vizyon 2023 sürecinde Türkiye’nin ciddi bir dönüşüm sürecinde olduğuna atıfta bulunan Yazar Övür, Erzurum’daki yatırım heyecanını ve başarısını tarif eden yazısını oldukça anlamlı bir tarif ve çağrı ile bitirdi: “Erzurum'da yaşanan bu dönüşümü tüm Türkiye'de başarmak çok mu zor?”