ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>TÜRKİYE
6 Şubat 2012 Pazartesi - 22:39

Erzurum’dan Toronto’ya Sanat’ta Anadolu Sinerjisi

“Hem Anadolu’dan hem Anadolu dışından açmış olduğum bir kadrajla batıyla diyalog kurarak bu kış gününde Türkleri bir araya getirmek benim için çok önemli.” diyen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Lütfü Kaplanoğlu, ERZURUM’un sorularını cevapladı.

Erzurum’dan Toronto’ya Sanat’ta Anadolu Sinerjisi

SUNUM:
“Hem Anadolu’dan hem Anadolu dışından açmış olduğum bir kadrajla batıyla diyalog kurarak bu kış gününde Türkleri bir araya getirmek benim için çok önemli.” diyen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Lütfü Kaplanoğlu, ERZURUM’un sorularını cevapladı. 1973 Erzurum doğumlu Kaplanoğlu, Dünya’nın öteki ucu Kanada’da açtığı resim sergisiyle sanatseverlerin beğenisini topladı. Kaplanoğlu’nun bizimle paylaştığı izlenimleri ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz, hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz...
YRD. DOÇ. DR. LÜTFÜ KAPLANOĞLU KİMDİR?
1973 Erzurum doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamladı. Üniversite eğitimini Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde alan Kaplanoğlu, fakültesinden ikinci, Resim bölümünden birincilikle mezun oldu. Aynı yıl GSF Resim Bölümünde araştırma görevlisi olarak hizmete başladı. (1998). Yüksek lisansını 2001’de, Doktorasını Özne nesne ilişkisi bağlamında Kübizm, Fütürizm ve Dada’ konulu teziyle 2008’de sundu. 8 kişisel, birçok ulusal ve uluslararası sanatsal etkinliğe katıldı..
LÜTFÜ KAPLANOĞLU’NUN ESERLERİ ÜZERİNE…
Kaplanoğlu’nun çalışmalarını anlamak için resimlere onun gözünden bakmalı ya da onu yakından tanımalı. Kullandığı geometrik öğeler, kültürel imgeler, dini, kültürel ve sosyal duyarlılıklarla parça - bütün ilişkisinde ifade buluyor.
Görsel tespitlerini duygu yoğunluğuyla bütünleştiren sanatçı , parçalamayı değil birleştirmeyi, kavgayı değil barışı öne çıkarıyor. Daha güzel ve yaşanabilir bir dünya için resim diliyle birlikte yaşamanın sır ve formüllerini ortaya koyuyor.
ERZURUM
 
 
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITIYORUM
ERZURUM: Türkiye’den kilometrelerce uzağa gidip resimlerinizi Kanadalı sanatseverlerle buluşturdunuz. Neler hissediyorsunuz?
KAPLANOĞLU:Dünya’nın adeta öteki ucu Kanada’daya gidip Anadolu’yu temsil etmek benim için çok önemli bir durum. Türkiye’yi temsil ederken Anadolu’yu, Anadolu’dan çıkan imgelerle bir temsil gerçekleştirmek ve kültürünü farklı kültürlere anlatmanın bir sanatçı için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu planımı gerçekleştirdiğim için de mutluyum.
KANADA TERCİHİ
ERZURUM:Niçin Kanada
KAPLANOĞLU: Kanada bana kanatsız ülke gibi geliyor. Zaten çalışmalarımın ana teması olan Anadolu’da, doğu ve batı sentezi olması münasebetiyle yakın ve uzak farklılığı temsil eden bir durum var. Batının en uzak noktası olması sebebiyle, en uzaktan başlamak istedim. Dolayısıyla Kanada da bağlantı kurduğum için Kanada’da açmış oldum.
ANADOLU TEMASI
ERZURUM: Londra ve Toronto’daki sergilenecek resimleriniz birbirinden farklı. Bunları birbirinden ayıran ve farklılık gösteren öğelerden bahseder misiniz?
KAPLANOĞLU:1998 yılından beri tema olarak Anadolu’yu çalışıyorum. Londra ve Toronto’ daki resimlerimin teması aynı. Malzeme olarak farklı. Sadece orada sergilemediğim çalışmaları burada sergiledim. Şunu söyleyebilirim ki çoğunlukla orada iyi çalışmaları sergiledim.
TORONTO FARKLILIĞI
ERZURUM:Bu resimler için Toronto’yu özel kılan nedir, ayrıca orada sergilediğiniz resimler için Londra’yı özel kılan nedir?
KAPLANOĞLU:Burada ki sergi sadece Londra’ da olacaktı, Toronto son anda çıktı. Dolayısıyla benim için bir sürpriz oldu. Aslında elimde sergilenmemiş fazlasıyla işim olmasına rağmen uzak olması münasebetiyle çalışmalarımın hepsini götüremedim. Bir kaç sergiyi bir arada açacak kadar çalışmaya sahibim.
 
FARKLI KÜLTÜRLER DİKKATİMİ ÇEKİYOR
ERZURUM: Kış ayının kendini hissettirdiği günlerde, resimlerinizle Kanadalı sanatseverlerin yüreğini ısıttınız. Eserlerinizde Anadolu kültürünü yansıtırken batıya açtığınız bir pencerenin varlığından söz ediyorsunuz. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?
KAPLANOĞLU:Anadolu, çalışmalarımın merkezinde. Ama batıya açılan pencere dediğim yabancı bir figür koyuyorum resimlerime genelde. Dolayısıyla Anadolu’nun kültürü içerisinde bana yabancı kültür olduğu gibi, Anadolu dışından da yabancı farklı kültürler var. Hem Anadolu’dan hem Anadolu dışından açmış olduğum bir kadrajla batıyla diyalog kurarak, bu kış gününde, dediğiniz gibi, bir çok Türk’ü bir araya getirmek benim için çok önemli. Hangi anlayıştan olursak olalım bizim için bir arada yaşamak, ortak noktalarda buluşmak çok önemli. Yabancılarla da insanlık noktasında buluşmak çok önemli. Yabancıların bize tavır aldığı, bizi ayrıştırmaya çalıştığı, kampanyaların başladığı bu dönemde birleşmek, hepimizi ilgilendiren bu noktalarda aynı kararı almak benim için çok önemli. Biz bir çok kültürü yaşamış bir milletiz. Ama Türkler olarak, bir araya gelme, özellikle yabancı ülkelerde bir araya gelme ve ortak kararlar alma, kendi milletimiz adına ortak kararlar verme, oradaki güzellikleri taşıma noktasında bir araya gelmek benim için çok önemli.
ZENGİNLİKLERİMİZİ GÖRMESİNİ BİLELİM
ERZURUM:Resimlerinizi sergilemek düşüncesiyle gitmek istediğinizde ailenizden ya da etrafınızdaki arkadaşlarınızın desteğini alabildiniz mi?
KAPLANOĞLU: Üniversite son sınıfta başladım bu çalışmalarıma.Çok değişik insan ve kültür gruplarıyla bir araya geldim. Farklı anlayıştaki Türklerle bir araya geldim. Hepsinin bu millet için bir şeyler yapmak isteğini, bu millete bir şeyler kazandırmak isteğini bildiğim için bu anlayışa sahip oldum. Kimse bana bunu kazandırmadı. Anadolu’nun kültür zenginliği bunu bana verdi. Vatanımızda bu zenginlik, çok kültürlülük var. Yeter ki biz görmesini bilelim. Bu değerleri görüp bir araya gelelim.
SIRADA ALMANYA VE FRANSA VAR
ERZURUM: Sergilerinizin devamı olacak mı? Başka ülkelerde de benzeri sergiler açmayı düşünüyor musunuz?
KAPLANOĞLU: Bu sergiyi dünyanın her yanına götürmeyi çok isterim. Daha büyük müzelerde sergiler gerçekleştirmek istiyorum. Ve bunu dünyanın değişik yerlerine taşımak istiyorum. Bundan sonra Fransa ve Almanya’da böyle bir planımız var. Gerçekleştirilirse bu iki sene içerisinde yapmayı amaçlıyorum.
TORONTO’DAN ERZURUM’A
ERZURUM:Kanada’da ki izlenimleriniz nelerdir? Oralardan da bir ögeyi alıp Erzurum’da resme alır mısınız?
KAPLANOĞLU: Yaşamadığım ve hissetmediğim hiçbir şeyin resmini yapamam. Çalışmalarım şimdiye kadar hep bu bağlamda oldu. Kanada’dan bir öğeyi resme almam için birazcık yaşamam gerekiyor.
ERZURUM:Sanat ufkunuzu, Türk Kültürü sinerjisinde okurlarımızla paylaştığınız için teşekkür ediyoruz.
 
 
 
 

 
Sporda Milli Markamız: Cirit
 
6. Kattan ölüme atladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kayhan 7 Şubat 2012 Salı 11:28

kardeş yüreğine, emeğine sağlık. Nice başarılar.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Erdoğan'dan "Laiklik" mesajı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na ...
Yeni teşvik sistemi hazır
Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili, "Otomotiv, kimya, rafineri ...
Erdoğan Kandil Mesajı yayımladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Mevlid Kandili, peygamberimizin yaşayışını, ...
 
İntibak Yasası Meclis'te
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan İntibak Yasası ...
"Zehirli sarmaşığı sulamayın"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa kamuoyuna 'filizlenen zehirli sarmaşığın ...
Çoruh Vadisi dünyaya açılıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Doğu Anadolu'da Kars ve Çoruh bölgesinde ...
 
'Gelsinler beni tutuklasınlar..'
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre'nin Davos kasabasında ...
Vatandaş Sordu, Cumhurbaşkanı Cevapladı
Atatürk Üniversitesi İktisat Politikası Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisi ...
‘İslam alimlerine çok büyük işler düşüyor’
Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar el Hakîm Diyanet İşleri Başkanı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva