ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Nisan 2017 Perşembe - 09:23

Erzurum'dan Gaziantep'e Sanat köprüsü

NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Bulat, “Bir sanatçı ne kadar iyi yetiştirilirse yetiştirilsin eğer sanatını uygulama alanı ve olanağı bulamıyorsa, diğer ekonomileri gelişmiş ülkelerdeki gibi, o bölgede sanatsal bir gelişim de düşünülemez.” dedi

Erzurum dan Gaziantep e Sanat köprüsü

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili ve Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bulat ve Heykel Bölümü’nde Arş. Gör. olan eşi Serap Bulat ile birlikte Gaziantep’te bulunan Sanko Sanat Galerisi’nde “1+1 Serap ve Mustafa Bulat Heykel Sergisi” açarak Antepli sanatseverlerle buluştu. 40’ın üzerinde sanat eserinin sergilendiği Sanko Sanat Galerisi’ne yoğun bir ilgi ve talep var.

Sanatseverlerinin ilgisinin oldukça yoğun olduğu sergiye ise, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Sanat Galerisi Seçici Kurul Üyesi Aslı Özen, Sanko Park Müdürü Niyazi Büyükaksu,  Sanko Park AVM İşletme Müdürü Taner Neng gibi isimler ve çok sayıda sanatçı-sanatsever katılım gösterdi.

ERZURUM’DAN GAZİANTEP’E SANAT KÖPRÜSÜ

Dekan Bulat ekonominin toplum ve sanat üzerinde oldukça etkili olduğuna değinerek, “Bir sanatçı ne kadar iyi yetiştirilirse yetiştirilsin eğer sanatını uygulama alanı ve olanağı bulamıyorsa, diğer ekonomileri gelişmiş ülkelerdeki gibi, o bölgede sanatsal bir gelişim de düşünülemez. Sanata arz talep olmadan, toplumların sanatçıları çoğalamaz ve sonuçta o dalın özgün, çağdaş ürünleri de ortaya konulamaz. Bun yanı sıra plastik sanatlarının içinde, en zor ve en ağırının heykel sanatıdır. Bu nedenle ülkemizde heykel sanatçısı sayısı, sanat tarihinin her döneminde diğer plastik sanat dallarına göre daha azdır. Bir de ülkemizin bu dalın gelişmesi için olumlu bir ortamının olmayışı, bizde heykeltıraş sayısını iyice azaltmıştır” ifadelerini kullandı.

BİZ BİR AİLEYİZ O YÜZDEN; 1+1

1+1 Serap ve Mustafa Bulat Heykel Sergisi’nin isim ve afiş olarak detaylarına değinen Dekan Bulat, “Heykel yaşamımda çok önemli bir yere sahip. Heykel sanatı 3 boyutlu olmasından dolayı daha tatmin edici ve doyurucu.  Biz bir aileyiz. İki kişi olduğumuzdan dolayı 1+1 dedik. Bu iki göz, iki kalp, iki düşünce, bir erkek, bir dişi iki sanatçı 1+1.Erzurum’da 30’un üzerinde açık eser var. Heykel sanatseverin bilinçaltında kalıyor. Sanata yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Toplumların ve kentlerin çağdaşlığını belirlemede sanat çok önemli bir yer tutar. Eğer yaşadığınız kentin meydanlarında sanat eserleri yoksa o kentin çağdaşlığından söz etmek mümkün değildir” diye söyledi.

SANATÇI TOPLUMUN LOKOMOTİFİDİR

Yeni eserler ortaya konulurken sanatçının yaşadığı toplumdan bağımsız düşünemeyeceğinin altını çizen Dekan Bulat, “Yeni eserler ortaya koyarken, içerisinde yaşadığımız toplumun olguları çok önemli bir yer tutar. Bir sanat yapıtını oluşturmada sanatçı sürekli halkla iç içedir. Sanatçı yaşadığı toplumun kültüründen beslenir, bundan dolayı, sanatçıyı içinde yaşadığı toplumdan ayrı düşünmek olanaksızdır. Bir sanatçı içinde bulunduğu toplumunun lokomotifi durumundadır. Ortaya konulan sanat yapıtlarının, alıcıyla daha organik bir etkileşime geçmesi gerekir. Yaptığımız heykellerin bir konusu, hikâyesi ve anlamı varsa onu araç olarak kullanabiliriz. Üç boyutlu sanatınızla, hem para kazanabilir hem de toplumsal ve sınıfsal olarak manevi olarak kendinizi tatmin edebilirsiniz. Bu süreç de, sanatı bir araç olarak kullanarak, kendimizi ifade edebilmek neyi anlattığımı izleyiciye gösterebilme misyonuna sahip olduğunu düşünüyorum. Ulusal ve uluslararası sanatçılarla birlikte aynı mekânda çalışıp yapıtlar ortaya koymak, sanatçı ve asistanlarla, birikimleri paylaşmak, ülkemi temsil eden bir heykel sanatçı olarak beni son derece onurlandırmıştır. Sanat eğitimi, insanoğlunun estetik duygusunu geliştiren, çağının kültür düzeyini zenginleştirmesine katkıda bulunan, hayatı olumlu yönde geliştiren kutsal bir uğraştır” dedi.

SANATIN ÖZÜNÜ YAŞANILAN COĞRAFYA BELİRLER

Dekan Bulat’ın ardın konuşmasını gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Serap Bulat sanatı ve sanatçıyı etkilemede yaşanılan coğrafyanın önemine vurgu yaparak, “Yaşanılan coğrafya, üzerinde bulunulan toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel birikimlerinin bütünüdür. Doğal olarak bu coğrafyada yaşayan insanın da bütününe işaret eder. Çalışmalarımda, tek renkli, tek bir biçimin tekrarı, hareket değişikliği ve birimler oluşturan simetrik düzenlemelerle bir araya getirilmiştir. Bu birim, doğada gördüğümüz her şeyin yapısında mevcut olan, birimlerin bütününü oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların bitmesinin ardından, Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan “Belkıs Zeugma ve Mozaikleri” isimli bilimsel yayını sanatçı Prof. Dr. Mustafa Bulat’a hediyelerini takdim etti. Prof. Dr. Mustafa Bulat’ın 35, Serap Bulat’ın 4’lü gruptan oluşan 4 eserinin yer aldığı Heykel Sergisi, Sanko Sanat Galerisi’nde 4 Mayıs’a kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında sergilenecek.

MUSTAFA BULAT KİMDİR?

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Heykel Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Bulat, 1964 Aksaray Sarıyahşi doğumlu. 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden mezun oldu. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalında Yüksek Lisans Eğitimini tamamladı. Sanatçı, 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalında Sanatta Yeterlilik derslerini özel öğrenci olarak aldı ve Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Heykel Ana Sanat Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1997 yılında Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalında “Hellen Roma Roma Dönemi Yontu ve Kopya Teknikleri” konulu tez ile Doktora eğitimini tamamladı. 1998 yılında Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyeliğine atanan ve Heykel Bölüm Başkanı olan sanatçı, 1998-2002 yıllarında Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünü kurdu. Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini başlattı. Temel Eğitimi Bölümünü kurdu ve başkanlığına atandı. Temel Eğitimi Bölümü, Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanı oldu.2009’da Doçent, 2014 yılında Profesör olan Sanatçı, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

SERAP BULAT KİMDİR?

Ankara 1969 doğumlu olan Serap Bulat, 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 1996 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlayan sanatçı, 1999’da Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Serap Bulat, Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapıyor.

 
Erzurum fark attı
 
Tahiyatta besmele olur mu?...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beydilli “Peygamber ve Güven Toplumu”nu anlattı
Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Devlet Hastanesi Manevi destek birimi ile ...
“Resimlerle Geldik Sana Efendim”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından Atatürk Üniversitesi ...
Yakutiye'den Çanakkale'ye tarih köprüsü
Erzurum Merkez Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un, 44'ü kardeş belediye ...
 
Tarıma sanatlı yaklaşım
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Tarım ve İnsan” ...
İlkokul öğrencilerinden alkışlanacak performans
Bu yıl Yakutiye İlçesi adına görevli olan Kültür Kurumu İlkokulu 23 Nisan ...
Bulat'ın sergisi ilgi odağı oldu
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Heykel Bölüm Başkanı ...
 
GM Karayazılı öğrencileri ağırladı
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Yakutiye Gençlik ...
‘Erzurum Işığı’ ilgi topladı
elif yılmaz-Turizm Haftası Kapsamında Fotoğraf sanatçısı Uğur Sağıroğlu’nun ...
Soysal, Güneş Vakfı’nın konuğu oldu
Soysal, “Genel olarak baktığımızda tarihsel sürecin kendi dinamiklerini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva