ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Kurtulmuş: ‘Türkiye müsaade etmeyecektir’
Kurtulmuş: ‘Türkiye müsaade etmeyecektir’
Erdoğan: 'Katledilen tüm insanlıktır'
Erdoğan: 'Katledilen tüm insanlıktır'
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü
Gazze’de 41 bin 909 can kaybı
Gazze’de 41 bin 909 can kaybı
HABERLER>SİYASET
19 Temmuz 2010 Pazartesi - 03:55

Erzurum'dan Doğu'ya eğitim ışığı

ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi - AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Kavaz, kuruluş aşamasında olan ikinci üniversitenin kente ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Erzurum dan Doğu ya eğitim ışığı

Kentte bulunan Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu kaydeden Kavaz, kurulacak olan Teknik Üniversitesi ile Erzurum’un bölgenin en büyük eğitim merkezi hüviyetini daha da pekiştireceğini belirtti.
Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin temel göstergelerinden birisinin eğitim kurumlarının istenen seviyede ve düzeyde olmasıyla ölçüldüğünü ifade eden AK Parti Milletvekili Kavaz, gelişen ülkelerde eğitim kurumlarının, nüfusa bağlı olarak sürekli artış gösterdiğini dile getirdi.
//ÜNİVERSİTELEŞME SÜRECİ
Türkiye’deki toplam 102 devlet üniversitesinden 53’ünün 70 yılda kurulduğunu vurgulayan Kavaz, hükümetleri döneminde ise sadece 7 yılda 49 üniversitenin faaliyete geçtiğini hatırlattı. 52 tane vakıf üniversitesinden 23’ünün 1984 - 2002 yılları arasında kurulduğunu kaydeden Kavaz, iktidarları döneminde ise 29 tane vakıf üniversitesinin öğretime açıldığını söyledi. Kavaz, “Böylece, 1933 - 2002 yılları arasında 53 devlet, 23 vakıf olmak üzere toplam 76 üniversite bulunurken, 7 yıllık dönemde 49 devlet, 29 vakıf olmak üzere toplam 78 üniversite kurulmuştur. Bu yıllar içerisinde üniversite sayıları arttığı gibi yükseköğretim gören öğrenci sayılarında da önemli artışlar oldu. Örneğin, 1997 - 1998 öğretim yılında yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 19,52 iken bu oran 2008- 2009 öğretim yılında yüzde 44,27’ye yükseldi. Bu oranlara baktığımızda yükseköğretim çağındaki nüfusun yükseköğretim görme imkanının arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.
Hükümetleri döneminde eğitimin her tür ve düzeyinde önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen Kavaz, “Derslik sayılarının yanında çağdaş okul bina ve donanımlarının yapılması, bu konudaki önceliklerimiz oldu. Genel bütçeden eğitime ayrılan pay yıllar itibariyle azımsanmayacak ölçüde arttı. Ülkemizde yükseköğretim açısından gurur verici tabloların oluşmasında, günümüz rekabet ortamının gerektirdiği donanımlı insan gücünün yetiştirilmesinde, devlet ve vakıf üniversiteleri birlikte büyük bir güç oluşturacaktır. Ayrıca yeni açılacak olan bu üniversiteler, yükseköğretime önemli katkıları olacağı gibi, kuruldukları iller açısından da faydalı olacak.Bu doğrultuda büyük bir memnuniyetle belirtmek isterim ki ikinci üniversite kent için çok yerinde ve isabetli bir karardır” dedi.
//KÜRESELLEŞME VE YÜKSEK ÖĞRETİM
Coğrafi sınırların öneminin azaldığı, devletçiliğin yerini serbest piyasa ekonomisine bıraktığı bir dönemin yaşandığını vurgulayan Kavaz, şöyle konuştu: “Küreselleşen dünyada yükseköğretim sistemi, eğitim - öğretim, araştırma - geliştirme ve toplum hizmetleriyle ülke ekonomisinin itici gücü ve uluslararası rekabeti belirleyen başlıca unsurlardan biri oldu. Hatta üniversiteler, bugün insanlığın ulaşmış olduğu seviye itibariyle, bilgi ekonomisinin beyni niteliğine sahip bilgi fabrikası konumunda. Bugün modern dünyada, kalkınmışlığın tek ölçüsü ekonomik güç değildir. Ekonomiye dayalı sanayi gücünün ötesinde eğitime dayalı yetişmiş insan gücü daha önemli hale gelmektedir. Bir ülke için en önemli yatırım, doğrudan insana yönelik olanlardır. Zira genç nüfusu eğitmek için yapılan harcamalar, o ülkenin geleceğini kurmak ve yükseltmek bakımından daha önemlidir

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Savni ALTUN 19 Temmuz 2010 Pazartesi 13:58

Erzurum'un hak ettiği seviyeye gelmesi için çalışan yetkili kişilere çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayar’a Özal ödülü
BURHAN KARADUMAN (İHA) -Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen "Türk ...
AK Parti referanduma odaklandı
AK Parti Milletvekili Kavaz, Anayasa Mahkemesi üyelerinin, anayasa değişikliğinde ...
Bulutlar AK gençleri dinledi
DİLEK BAYRAK/ERZURUM gazetesi/ - Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Mahalle ...
 
Erzurum’da oy kullanma saatleri açıklandı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bazı illerde güneşin doğuş ve batış saatindeki ...
Aktaş’tan “Hayır”lı yaklaşım
CHP İl Başkanı Aktaş, 12 Eylül’de yapılacak olan referanduma dair görüşlerini ...
DSP de hayırcı
DSP İl Başkanı Suer, DSP’nin referanduma yönelik kararının “hayır” yönünde ...
 
Bingöl’den “Evet”, DP’den “Hayır”
DP’nin 12 Eylül’de yapılacak olan referandum için sergileyeceği tavır ...
BBP tercihini açıkladı
BBP İl Başkanı Şahin, “1980 Anayasası’nın değiştirilmesi bizim için bir ...
SP, ‘Evet kanadında’
SP İl Başkanı Kümbet, “Anayasa’nın bugün bir kısmı değiştirilmek isteniyor. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üstümüze pislik yağıyor niye?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva