ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
22 Mayıs 2023 Pazartesi - 04:17

Erzurum’dan 4 ayda 23 ülkeye ihracat

ERZURUM GAZETESİ- özel - Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 14, Ocak - Nisan ayları kapsamında ise 23 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 6 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 7 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

Erzurum’dan 4 ayda 23 ülkeye ihracat

Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 14, Ocak - Nisan ayları kapsamında ise 23 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 6 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 7 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

ERZURUM’DAN 23 ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Nisan ayları kapsamında AHL Serbest Bölgesi, ABD, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan, Somali, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Irak, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Katar, Avusturya, BAE, Bahreyn, Ekvator Ginesi, Kazakistan, Mauritius, Moldova, Özbekistan, Sierra Leone, Suriye’ye ihracat gerçekleştirildi.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan Nisan ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Bulgaristan ve Moldova olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak – Nisan ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Moldova ve Fransa olarak değerlendirildi

İHRACAT DEĞERİ ARTAN ÜLKELER

Ocak – Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre,  Fransa, Somali, AHL Serbest Bölgesi, ABD, Gürcistan ve Azerbaycan ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti.  İhracat değerindeki artış oranı ise Somali yüzde 2.9, AHL Serbest Bölgesi yüzde 217, Fransa yüzde 52.4, ABD yüzde 55.8, Gürcistan yüzde 34,1, Azerbaycan yüzde 45,5 olarak gerçekleşti.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞEN ÜLKELER

Ocak – Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre İsrail, Almanya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, KKTC, Irak ve Katar ile yapılan ihracatta düşüş değerlendirildi. En fazla tutarda ihracat değeri düşüşü yüzde 99,1 ile Katar ile yapılan ihracatta tespit edildi.

ERZURUM’DAN NİSANDA 14 ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan Nisan ayında 14 ülkeye ihracat yapıldı. Dönemde kaydedilen ihracat değerleri; Gürcistan 557,97, Azerbaycan 495,49, Irak 269,72, Bulgaristan 97,09, Moldova 96,58, Somali 86,93, Almanya 85,25, Sierra Leone 48,23, Fransa 34,04, AHL Serbest Bölgesi 20,67, Birleşik Krallık 14,88, Özbekistan 4,54, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 0,98, Katar 0,83 bin dolar olarak gerçekleşti.

OCAK – NİSAN DÖNEMİ ERZURUM İHRACAT

Dönemde ülkeler bazında belirlenen ihracat değerleri; Gürcistan 1.9 milyon, Azerbaycan 1.3 milyon, Irak 818,16 bin, Moldova 191,39 bin, Fransa 167,42 bin, Almanya 164,47 bin, Ekvator Ginesi 151,99 bin, AHL Serbest Bölgesi 122,78 bin, Somali 121,19 bin, Bulgaristan 97,09 bin, Özbekistan 71,93 bin, Suriye 67,62 bin, Sierra Leone 48,23 bin, Bahreyn 45,45 bin, BAE 37,01 bin, Kazakistan 22,40 bin, İsrail 17,10 bin, Birleşik Krallık 14,88 bin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 11,78 bin, ABD 9,93 bin, Avusturya 4,41 bin, Mauritius 3,54 bin ve Katar 3,54 bin dolar oldu.

TÜRKİYE'NİN NİSAN AYI İHRACATI 19,3 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv 2,7 milyar dolarla Nisan ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada yer aldı. Kimya 2,4 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,5 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 artışla 1,56 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Küresel ve ulusal düzeydeki gelişmelerin ihracatımıza olumsuz etkilerini hissettiğimiz bir ayı geride bıraktık. Her şeye rağmen önümüzdeki sekiz ayı en iyi şekilde değerlendirerek Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü ihracatta mümkün olan en iyi performansla tamamlayacağımıza inanıyorum.

Türkiye, Nisan ayında 19,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İlk 4 aylık ihracat 80,9 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık dönemdeki ihracat ise 251,7 milyar dolar oldu.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Nisan'ın küresel ve ulusal ölçekli gelişmelerin ihracata olumsuz yansımalarının hissedildiği bir ay olduğunu söyledi. Gültepe, şöyle devam etti:  “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Nisan'ı 19,3 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 eksideyiz. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 4,9 artışla 251,7 milyar dolara ulaşırken, Ocak-Nisan dönemini ise yüzde 3 kayıpla 80,9 milyar dolarla kapattık. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,5 milyar dolarla hazır giyim, 1,2 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Hububat, zeytin ve zeytinyağı, savunma ve havacılık, yaş meyve-sebze, tütün ve fındık ihracatımızda geçen ay artış kaydettik. 14 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Geçen ay bin 449 firmamız ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 artışla 1,56 dolara yükseldi.”

PARİTE AYLAR SONRA İLK KEZ İHRACATA POZİTİF KATKI VERDİ

Nisan ayında 217 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Gültepe, 81 ülkeye ihracatta artış kaydedildiğini vurguladı. Gültepe, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin ise Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere şeklinde sıralandığını Suudi Arabistan ve Kazakistan'a ihracatta dikkat çekici artışlar kaydedildiğinin altını çizdi. Paritenin de uzun  bir aradan sonra ihracata pozitif yansıdığını bildiren Gültepe, “Nisan ayında parite etkisi 152 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak yıl başından bu yana parite etkisi sebebiyle 972 milyon dolarlık bir kaybımız var” dedi.

MALİYET ARTIŞI KUR ARTIŞININ ÇOK ÜZERİNE ÇIKTI, PAZAR KAYBI BAŞLADI

Türkiye'nin ulusal ve uluslararası gelişmelerin ihracata olumsuz yansımalarını hissettiği bir dönemden geçtiğini anlatan Gültepe, Avrupa ve ABD gibi küresel pazarlarda devam eden parasal sıkılaşma politikaları nedeniyle talepte durgunluğun devam ettiğini hatırlattı. Maliyet artışlarının küresel pazarlardaki rekabetçiliği olumsuz etkilediğini vurgulayan Gültepe, “Maliyet artışları kurdaki artışın çok üzerine çıktı. Bu nedenle rekabetçiliğimizi kaybetmeye başladık. Müşterilerimiz hem bizim fiyat tutturamamamız hem de düşen lojistik fiyatlarının etkisiyle alımlarını rakip ülkelere kaydırmaya başladılar. Her zaman söylediğimiz gibi kurun en az enflasyon kadar artması gerekiyor ki Türk ihracatçısı rekabetçiliğini koruyabilsin. Yoksa pazar kaybetmeye devam ederiz. Kaybettiğimiz müşterileri tekrar kazanmak ise yıllarımızı alabilir” dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı:

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARINDA İNDİRİM İHRACATÇILARIMIZIN ELİNİ RAHATLATTI

“Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yılbaşından bu yana yapılan indirimler, özellikle yüksek enerji kullanan sektörlerde maliyetlerin düşürülmesinde ihracatçımızın  elini rahatlattı. Kahramanmaraş'ta 3 ay önce meydana gelen depremden etkilenen illerimizde de toparlanma büyük bir hızla devam ediyor. Biz de ihracat ailemizin çatı kuruluşu olarak firmalarımızı ticaret  ve alım heyetlerinin yanı sıra fuarlar aracılığıyla en doğru alıcıyla buluşturmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla ihracatımızda Nisan ayında yaşanan düşüşün kısa süreli ve geçici olduğunu düşünüyoruz. Her şeye rağmen önümüzdeki sekiz ayı en iyi şekilde değerlendirerek Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü ihracatta mümkün olan en iyi performansla tamamlayacağımıza inanıyorum.”

TÜRKİYE-AZERBAYCAN TERCİHLİ TİCARET ANTLAŞMASI İMZALANDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov arasında "Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması" imzalandı.

Bakanlar Muş ile Cabbarov, Gazi Müzesi'ni gezdikten sonra müzede ikili görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra düzenlenen törenle Muş ve Cabbarov, "Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması" protokolünü imzaladı.

Muş, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin dostluktan öte bir anlamı bulunduğunu söyledi.

Kardeşliklerinin her cephede kendisini gösterdiğini vurgulayan Muş, "Hem uluslararası alanda hem de ikili ilişkilerde ortak hedefler doğrultusunda beraber çalışıyor, mücadele ediyoruz. Ekonomik ilişkilerimizde de sahip olduğumuz siyasi ilişkilere ve kardeşlik temeline uygun zemini hazırlamak üzere uzun zamandır çalışıyoruz. Bugün, bu zemini inşa etmek için bir adım daha atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Cabbarov'un ziyaretiyle "Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması" kapsamının genişletilmesine dönük protokolü imzalamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Muş, protokolün ülkeleri ile iş dünyaları açısından hayırlı olmasını temenni etti.

 

 Protokol ile ekonomik ilişkilerinde ileri doğru yeni bir adım daha atarak iş dünyalarına ilave ticaret alanı sağlamış olacaklarını anlatan Muş, "Protokol ile halihazırda Tercihli Ticaret Anlaşması'nda bulunan ürünlere ek olarak, bazı tarım ve sanayi ürününde karşılıklı pazar açılımı sağlayacağız. Böylelikle, iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki ürünlerde yaratılan ticaret hacmini 150 milyon dolara ulaştırmış olacağız. Protokolün oluşturacağı ilave ticaret hacminin, cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olacağı kanaatindeyiz." diye konuştu.

Cabbarov da iki kardeş devletin münasebetleri için güzel bir gün olduğunu söyledi.

İki ülkenin cumhurbaşkanlarının birlikte İstanbul'da TEKNOFEST açılışına katıldıklarını belirten Cabbarov, "Türkiye ve Azerbaycan arasında ticaret iş birliği, bütün alanlarla vardır. Enerji, tarım, sanayi bölgeleri alanlarında iş birliği yapılmaktadır. Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nde ekonomik imkanlardan karşılıklı fayda için niyetliyiz. Başta SOCAR olmak üzere Azerbaycan'ın özel ve diğer devlet şirketlerinin iştirakiyle yeni ekonomik imkanların bulunmasında iş birliği yapılacağını bir kez daha ifade etmek isterim." diye konuştu.

Son 2 yılda iki ülke arasındaki ticaret seviyesinin gittikçe arttığına işaret eden Cabbarov, "Birlikte yaptığımız projelerin sayısı artmaktadır. Cumhurbaşkanlarımızın koyduğu 15 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için bu da bir adımdır." dedi.

 

 

 

 
Erzurum Nisan ayı ihracat en’leri açıklandı
 
Erzurum ekonomik dengede ilk sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Nisan ayı ihracat en’leri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Nisan ayında 16, 2023 yılının ...
Doğu Anadolu Teşvikli yatırım verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yatırım ...
Erzurum’un KUDAKA payı yüzde 59’a yükseldi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un KUDAKA Bölgesi illeri toplamında ...
 
Teşvikli yatırımlar istihdam adresi oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un 7 ili içeren Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ...
Erzurum Bölgede 2, ülkede 14’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk 4 ayında tahakkuk eden ...
Oral’dan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, 19 Mayıs Atatürk’ü ...
 
2. OSB’ye 150 milyon dolarlık yatırım
Dünyada 80'den fazla ülkeye bobin temizlik kağıtları ihraç ettiklerini ...
DAP BKİ’den çiftçilere ekipman desteği
Ağrı Valiliğine bağlı İl Özel İdaresi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ...
Erzurum’un 5. Bölge payı yüzde 8.2 oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un içinde yer aldığı 5’inci Teşvik Bölgesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva