Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Ekim ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan 2022 Ekim ayı döneminde 2 milyon 552 bin dolar, bu yılın Ocak – Ekim döneminde ise 20 milyon 801 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. Erzurum bölge illeri Ocak - Ekim ayı ihracat sıralamasında 8’inci sırayı aldı.
ERZURUM 10 AYLIK DAĞILIM
2022 yılı Ocak - Ekim ayı arasında Erzurum’dan en yüksek değerde ihracat Ağustos ayında yapıldı. Verilere göre ilden ocak ayında 1 milyon 637 bin dolar, Şubat ayında 1 milyon 876 bin dolar, Mart ayında 1 milyon 406 bin dolar, Nisan ayında 1 milyon 925 bin dolar, Mayıs ayında 1 milyon 820 bin dolar, Haziran ayında 1 milyon 952 bin, Temmuz’da 1 milyon 459 bin, Ağustos’ta 3 milyon 802 bin, Eylül’de 2 milyon 367 bin, Ekim ayında 2 milyon 552 bin dolarlık ihracat kaydedildi.
EKİM AYI BÖLGESEL DAĞILIM VE ERZURUM
TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre Ekim ayında Erzurum’dan 2 milyon 552 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 4 milyon 578 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 20 milyon 866 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 95 milyon 185 bin dolarlık ihracat yapıldı.
OCAK – EKİM BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM
DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre Ocak - Ekim döneminde Erzurum’dan 20 milyon 801 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 44 milyon 126 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 173 milyon 402 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 944 milyon 791 bin dolarlık ihracat yapıldı
ERZURUM’UN 10 AYLIK İHRACAT DEĞERİ PAYI
Veriler üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan hesaplamalara göre, Ocak – Ekim 2022 döneminde Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında yüzde 47,14, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında yüzde 11,99, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 2,2’lİk oran oluşturdu.
BÖLGE İLLERİ İHRACAT DEĞERİ DAĞILIMI
10 aylık dönemde Malatya’dan 360,7 milyon, Elazığ’dan 319,7 milyon, Iğdır’dan 92,1 milyon, Hakkari’den 40,7 milyon, Ağrı’dan 31,6 milyon, Van’dan 29,4 milyon, Erzincan’dan 23,2 milyon, Erzurum’dan 20,8 milyon, Bitlis’ten 8,7 milyon, Bingöl’den 7,0 milyon, Ardahan’dan 4,0 milyon, Muş’tan 4,2 milyon, Kars’tan 1.4 milyon, Tunceli’den 594,5 bin dolar değerinde ihracat yapıldı.
TÜRKİYE 21,3 MİLYAR DOLARLA EN YÜKSEK EKİM AYI İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRDİ
İhracat ocak-ekim döneminde yüzde 15,4 artışla 209 milyar doları, son 12 ayda ise 253 milyar doları aştı. Otomotiv 2,7 milyar dolarla ekim ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2,6 milyar dolarla ikinci, hazır giyim 1,7 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
GÜLTEPE DEĞERLENDİRME YAPTI
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Ekim ayında parite nedeniyle 1,5 milyar dolar kaybımız oldu. Parite kaynaklı kayıp 10 ayda 11,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ayı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla İstanbul'da açıkladı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel ekonomilerdeki daralma sinyallerine rağmen ihracat ailesinin ekim ayında da başarılı bir performans sergilediğini söyledi.
YÜZDE 2.8’LİK ARTIŞ
Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre ekim ayı ihracatının yüzde 2,8 artışla 21,3 milyar dolara ulaştığını bildiren Gültepe, şöyle devam etti:“Bu sonuçla tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirmiş olduk. İhracatımız 10 ayda 209 milyar doları, 12 ayda ise 253 milyar doları aştı. 10 aylık ihracatta geçen yıla göre yüzde 15,4 artıdayız. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Ekimde ilk 5 sektörümüz 2,7 milyar dolarla otomotiv, 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik şeklinde sıralandı. Savunma ve havacılık ile hububat sektörlerimiz, geçen ay tarihlerinin en yüksek ihracatına imza attılar.”
İHRACATTA ORTALAMA KİLOGRAM BİRİM DEĞERİ 1,64 DOLARA YÜKSELDİ
Mustafa Gültepe, ekim ayında 38 ilin ihracatını artırdığını, en çok ihracat yapan ilk beş ilin ise İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep şeklinde sıralandığını bildirdi. Türkiye'nin ekimde 217 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:“En fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke Almanya, Irak ve ABD oldu. Ekimde ihracat ailemize bin 806 yeni firmamız katıldı. Ortalama kilogram birim ihracat değerimizdeki artış da devam ediyor. Geçen yılın ekim ayına göre kilogram birim değerimiz yüzde 18,7 artışla 1,64 dolara yükseldi. Biz ortalamada en az 2 doların üzerine çıkmalıyız. Bunun için de katma değerli, markalı ihracatımızı artırmalıyız. Markalaşma konusunda her geçen yıl daha iyiye gidiyoruz. Son yıllarda Made in Türkiye algısını yükseltecek markalar çıkarıyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nda ilki banttan indirilen yerli otomobilimiz TOGG inşallah dünyada aranan bir marka haline helecek. Biz de TİM olarak otomobil tercihimizi TOGG'dan yana kullanacağız” dedi.
YIL SONUNDA 250 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİMİZİ YAKALAYACAĞIZ
Mustafa Gültepe, Türkiye'nin en büyük pazarları konumundaki Avrupa ve ABD başta olmak üzere küresel ekonomilerden daralma sinyalleri gelmeye devam ettiğini hatırlattı. Söz konusu pazarlarda yüksek enerji fiyatları, enflasyonist baskı, faiz politikaları, hane halkı harcamalarının kısılması gibi nedenlerle ithalat talebinin baskılandığını anlatan Gültepe, şunları söyledi: “Yılbaşından bu yana Euro/Dolar paritesi de ihracatımıza olumsuz yansıyor. Sadece ekim ayında parite kaynaklı kaybımız 1,5 milyar doları, 10 aylık kaybımız ise 11,5 milyar doları aştı. Biz 2022'ye 250 milyar dolar ihracat hedefi ile başlamıştık. Önümüzde iki ay var. Her şeye rağmen hedefi yakalayıp inşallah ihracatta yüzde 10'luk bir büyüme gerçekleştireceğiz. Küresel ticarette bu yıl yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor. Resmin geneline baktığımızda iyi bir grafik çizdiğimizi söyleyebilirim. 2023'te küresel ticaretin daralacağı yönündeki endişeler giderek artıyor. Süreci yakından takip ediyoruz. Bakanlıklarımızla, birliklerimizle sürekli istişare halindeyiz. Geçen hafta TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantımızı yaptık. Sayın Bakanımızın da katıldığı toplantıda birlik başkanlarımızın görüş ve önerilerini dinledik. Önümüzdeki birkaç ay bazı sektörlerimizin ihracatında daralma olabilir. Demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi enerji yoğun sektörlerde ise talep artışı öngörüyoruz. Özetle tüm olasılıkları değerlendiriyoruz. Devletimizin desteği ile pandemide olduğu gibi bu süreci az hasarla atlatacağımıza inanıyorum.”
Mustafa Gültepe, ihracatta yeni pazarlar ve iş birlikleri için yurt dışı temaslara da ara vermeden devam ettiklerini bildirdi. Geçen ay geniş katılımla Hindistan ve Filipinler'e ticaret heyeti düzenlediklerini bildiren Gültepe, bu ay da Güney Kore ve Endonezya'ya heyetlerinin olacağını sözlerine ekledi.
MUŞ EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirdiğini ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaşıldığını belirterek, "Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Ekim dönemi ihracatımız yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor." dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ekim ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.
Etkinlikteki konuşmasına geçmiş Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başlayan Muş, Cumhuriyetin 99. yıldönümünde ilk günkü azim ve kararlılıkla aziz Türk milletine layık olmak için var güçleri ile çalıştıklarına işaret etti.
Muş, Cumhuriyet Bayramı'nda milli gurur Togg’un ilk seri üretim modellerini banttan indirdiğini anımsatarak, bundan duydukları gurur ve mutluluğu paylaştı.
Türkiye Yüzyılı'nın, dünyanın siyasi ve ekonomik krizlerin sarmalında olduğu böyle bir dönemde barışın, kalkınmanın, üretim, ihracat, güven ve istikrarın yüzyılı olmasını hedeflediklerini belirten Muş, küresel ekonomiye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Zorlu küresel koşullar altında hedeflerimizi gerçekleştirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Rusya-Ukrayna savaşının seyri, Avrupa'da büyüyen enerji krizi ve ABD ve AB'de sıkılaşan mali koşullar nedeniyle etkilerini net bir şekilde göstermeye başlayan durgunluk, küresel ekonomi için olumsuz bir tablo çizmektedir. Bu doğrultuda, pek çok uluslararası kuruluş 2023 yılında küresel yavaşlamanın geniş tabanlı olabileceğini öngörürken, geçtiğimiz ay yayınlanan IMF raporunda ise küresel büyüme oranının yüzde 2'nin altına düşme ihtimalinin güçlendiği belirtilmektedir.
ÖNCÜ GÖSTERGELER
Birçok öncü göstergenin yanı sıra, PMI verileri özellikle Avrupa'da beklentilerin üzerinde bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Avro Bölgesi'nde temmuz ayında 50 eşik değerinin altına inen PMI göstergesi, ekim ayında da 46,6 seviyesine gerileyerek son 29 ayın en düşük seviyesine düşmüştür.
DTÖ
Dünya Ticaret Örgütü, artan enerji ve gıda fiyatları, yükselen faiz oranları gibi riskleri göz önünde bulundurarak, daha önce yüzde 3,4 olarak açıkladığı 2023 yılı mal ticareti büyüme beklentisini yüzde 1'e düşürmüştür. Yeni ihracat siparişleri endeksine baktığımızda ise Almanya, ABD, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde ihracatın yavaşlaması beklenmekte olup, Avro Bölgesi ve AB’nin dış ticaret açığı ağustos ayında rekor düzeye ulaşmıştır."
"KÜRESEL ENERJİ VE EMTİA FİYATLARINDAKİ YÜKSEK SEVİYELER DEVAM ETMEKTE"
Bakan Muş, küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyelerin devam ettiğine işaret ederek, Avro Bölgesi ekim ayı enflasyonunun bugüne kadarki en yüksek seviyesine yükseldiğini hatırlattı.
Küresel resesyon beklentilerine rağmen, özellikle doğalgaz fiyatlarında yüksek seviyelerin devam ettiğini, fiyatların ilk 9 ayda ABD için yüzde 80 Avrupa için yüzde 109 artış gösterdiğini bildiren Muş, şunları söyledi: "Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalarda Rusya'dan gelen gaz kesintilerinin AB büyüme oranlarında 0,5 ila 3 yüzde puan arasında negatif etki yaratabileceği hesaplanmaktadır. Pandeminin başından beri dünyada enerji fiyatlarından kaynaklı büyük bir enflasyon dalgası oluşmuştur. Bu yıl ocak-eylül dönemini pandemi öncesi dönemle kıyasladığımızda doğalgaz fiyatlarında yüzde 772 oranında artış olurken, aynı dönemde kömür fiyatlarında ise yüzde 291'lik bir artış gerçekleşmiştir. Küresel ekonomi ve ticaretle üst düzey bir entegrasyon sağlamış olan ülkemiz, dünyadaki bu gelişmelerden olumsuz etkilenmesine rağmen, sanayi üretimimizde artış devam etmektedir.
Dahası, 2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme hızına ulaşan Türkiye ekonomisi, 2022 yılının ikinci çeyreğinde de yüzde 7,6 gibi başarılı bir büyüme oranı kaydetmiştir. Bu dönemde ihracatımız büyümenin yarısından fazlasını oluşturarak ekonomimizin itici gücü haline gelmiştir. Bizler de bu başarılı rolümüzü sürdürmek ve zorlu küresel koşullarda ihracatçımıza daha fazla destek olmak adına çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz."
"OCAK-EKİM DÖNEMİNDEKİ İTHALAT ARTIŞIMIZIN YÜZDE 51'İ ENERJİ İTHALATINDAN KAYNAKLANMIŞTIR"
İhracat rakamlarına ilişkin bilgi veren Bakan Muş, ihracatın geçen yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirdiğini ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaştığını bildirdi.
Muş, şu bilgileri paylaştı: "Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209,5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ekim ayında 29,3 milyar dolar olurken, bu rakamın yüzde 26'sı enerji ithalatı kaynaklıdır. Benzer şekilde ocak-ekim dönemindeki ithalat artışımızın yüzde 51'i enerji ithalatından oluşmuştur.
Bu dönemde, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89 olarak kayıtlara geçmiştir. Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur.
Söz konusu artış ocak-ekim döneminde de devam etmiş olup, toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 198 artarak 15,2 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan, paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Bu yılın ilk 10 ayında parite kaynaklı dış ticaret açığımız 2,8 milyar dolar daha fazla olmuştur."
"BİRİLERİ LAF VE POLEMİK ÜRETİRKEN BİZ ÇALIŞIYORUZ, İŞ ÜRETİYORUZ"
Bakan Muş, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasında, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı düşünmediklerini dile getirerek, hizmetler sektörünün, mal ihracatının küresel gelişmelerden olumsuz etkilendiği dönemlerde ekonomiyi dengeleyen önemli bir güç olduğuna dikkati çekti.
Bu doğrultuda hizmet ihracatının, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 66’lık artışla 52,5 milyar doları yakalayarak mal ihracatına pozitif katkı sağladığını belirtti.
"Nitekim, dünyanın dört bir köşesine artık sadece ürünlerimiz değil; müteahhitlik hizmetlerimiz, yazılımlarımız, dizilerimiz, sinema filmlerimiz ve sağlık hizmetlerimiz de ihraç edilmektedir." diyen Muş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda, hizmet ihracatımızın artışı ve firmalarımızın rekabetçiliklerini güçlendirebilmek için 2012 yılından bu yana hizmet ihracatçılarımız desteklenmekte olup, destek mevzuatımız güncel gelişmelere uygun olarak 2022 Nisan ayında güncellenmiştir. Öte yandan, hükümetimizin sunduğu destekler şüphesiz sadece mal ve hizmet ticareti ile sınırlı değildir. Zira, küresel ekonomideki olumsuz tablo devam ettiği sürece tüm vatandaşlarımızı bu etkilerden korumak için toplumun tüm kesimlerinin yanında olmaya devam edeceğiz.
Bu doğrultuda, geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımız esnafımızın Halkbank vasıtasıyla 60 ay vade ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık kredi paketi açıklamıştır. Ayrıca, başta genç girişimcilerimiz olmak üzere kredi üst limitleri ve yaş sınırı da yükseltilmiştir. Halkbank’tan kredi kullanıp da takibe düşen esnafımıza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkanı da yine bu paketle sağlanmıştır.
Tüm bu icraatlar da gösteriyor ki, birileri laf ve polemik üretirken biz çalışıyoruz, iş üretiyoruz. Vatandaşlarımızın ve ülkemizin refahını artırmak için gecemizi gündüzümüze katarak çabalıyoruz. Üretim, yatırım, istihdam ve ihracat temelli politikaları hayata geçiriyoruz. Bir yandan ülke içinde sanayiyi ve yatırımları artırmaya çalışırken, diğer yandan ürettiğimiz ürünleri yurt dışında yeni pazarlara satabilmenin yollarını arıyoruz."
"ANADOLU’YU KARIŞ KARIŞ DOLAŞIYORUZ"
İhracatçılar için yaptıkları çalışmalar ve hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Muş, ihracatçının, esnafın ve tüccarın nerede bir sorunu varsa bunu tespit ederek çözeceklerini söyledi.
Muş, "Bakın Anadolu’yu karış karış dolaşıyoruz. Sanayicimizin, esnafımızın yanına giderek sorunları yerinde tespit ediyoruz. İstişareye büyük önem veriyoruz. Siz ihracatçılarımızın talep ve önerilerini dinliyor, politikalarımızı buna göre belirliyoruz.
Türkiye’nin önü aydınlıktır. Geleceği parlaktır. Güçlü altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve stratejik coğrafi konumuyla Türkiye yatırımlar için bir cazibe merkezi olmaya devam edecek. Bu minvalde sizlerin gayretleri ile geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olmaya devam edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.