ERZURUM (İHA) - Erzurum'da fazla tuz tüketiminin toplum sağlığını tehdit ettiği belirtildi.
Tuz, bileşimi ve içerdiği mineraller açısından vücudumuz için gereklidir. Ancak ihtiyaç fazlası tüketimi beraberinde ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. Sağlıklı yetişkin insanlar için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 5 gram olmalıdır. Ancak ülkemizde bu oran, ortalama 15-20 gram olduğu görülmüştür.
Erzurum Valiliği bünyesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada, Erzurum ilinde tuz tüketim oranın çok daha yüksek olduğu tespit edildi. Kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinden hazırlanan özellikle döner, cağ kebap gibi et yemeklerinde tuz oranın çok yüksek çıktığı ve gıda kodeksine aykırı olduğu görüldü.
Et ve et ürünleri tebliği gereği bu ürünlerde tuz oranı, kütlece en çok yüzde 2 olmak zorunda.
Yine pide, lahmacun gibi ürünlerde kütlece yüzde 1,5’in altında ve diğer yemek çeşitlerinde de en fazla yüzde 1 oranından tuz kullanılması önerilmekte.
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, toplum sağlığını tehdit eden, fazla tuz tüketimine yönelik bilgilendirme ve denetim çalışmalarına aralıksız devam edildiği belirtilerek, “Gıda üretim ve toplu tüketim yerlerinde yapılacak denetimlerde özellikle döner çeşitleri, cağ kebap gibi et yemeklerinde alınacak numuneler, bu konuda akredite laboratuvarlarda tahlil edilecektir. Bu ürünlerde Gıda Kodeksine aykırı bir şekilde tuz oranın yüksek çıkması halinde ilgili yasa gereği ağır idari para cezaları uygulanmaktadır.” denildi.