ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Patentte Erzurum farkı
Patentte Erzurum farkı
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2023 Perşembe - 02:27

Erzurum’da teşvikli yatırım sayısı 717’ye ulaştı

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Teşvikli yatırım toplamında bölgesel yatırım payı Eylül ayı döneminde yüzde 80, Ocak – Eylül 2023 döneminde yüzde 95, 2001 – 2023 yılları kapsamında yüzde 48,95 olarak kaydedildi. Genel yatırım payı ise yüzde 51.04 oldu.

Erzurum’da teşvikli yatırım sayısı 717’ye ulaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2023 Eylül dönemi iller yatırım teşvik belgesi dağılımını açıkladı. Erzurum’da 2023 yılı Eylül ayı kaydında 4 bölgesel, 1 genel, toplam 5; 2023 Ocak – Eylül ayları düzeyinde 91 bölgesel, 5 genel toplam 96; 2001 – 2023 yılları arasında ise 351 bölgesel, 366 genel kategoride toplam 717 yatırım teşvik belgesine kavuştu.

YATIRIM KATEGORİLERİ PAYI

DOSİAD tarafından veriler üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre, Teşvikli yatırım toplamında bölgesel yatırım payı Eylül ayı döneminde yüzde 80, Ocak – Eylül 2023 döneminde yüzde 95, 2001 – 2023 yılları kapsamında yüzde 48,95 olarak kaydedildi. Genel yatırım payı ise yüzde 51.04 oldu.

ERZURUM EYLÜL 2023 VERİLERİ

Erzurum’da Eylül 2023 döneminde 4 bölgesel, 1 genel bazlı yatırım teşvik kapsamına girdi Bölgesel kategorideki yatırımlar için 173, genel yatırımlar için 20, toplam 194 milyon TL yatırım harcaması kaydedildi. Bölgesel çaplı yatırımlar kapsamında 109 kişilik iş kapasitesi oluşturuldu

2023 OCAK – EYLÜL DÖNEMİ

Yılın Ocak – Eylül ayları düzeyinde 91 bölgesel, 5 de genel olmak üzere 96 yatırımın teşvik belgesi aldığı açıklandı. Reel olarak Bölgesel yatırımlar için 5.9 milyar, genel yatırımlar için 293 milyon, toplam 6 milyar 211 milyon TL değerinde harcama yapıldı. Bölgesel yatırımda bin 253, genel yatırımlar kapsamında 95 kişilik istihdam kapasitesi öngörüldü.

2001 – 2022 DÖNEMİ

İlde 2001 – 2023 yılları arasında 351 bölgesel, 366 genel düzeyde toplam 717 yatırım teşvik belgesi aldı. Reel kayıtta, Bölgesel yatırımlar için 17,4 milyar, genel yatırımlar için 19,3 milyar, toplam 36,8 milyar TL tutarında yatırım harcaması kaydedildi. Bölgesel yatırımlarda 11 bin 753, genel yatırımlarla 9 bin 325, toplam 21 bin 78 kişi iş edindi.

GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİNDE AVRUPA LİDERİYİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin güneş paneli üretiminde Avrupa'da bir numara, dünyada dördüncü olduğunu, kısa süre içinde Türkiye için dünya ikinciliğini hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin son 20 yılda yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yaptığını vurgulayan Kacır, "Bugün Türkiye'de kurulu kapasitenin yüzde 55'i yenilenebilir enerji santrallerinden müteşekkildir." ifadesini kullandı.

Kacır, enerji bakanının özelikle güneş ve rüzgar konusunda 2035'e kadar her yıl 5 gigavat ilave etme konusunda bir planı hazırladığını anımsatarak, "Bu kapsamda sadece yenilenebilir enerji santral kurulumu değil bu alanlarda endüstrimizin de güçlenmesini çok önemsiyoruz." diye konuştu.

"Güneş paneli üretiminde Avrupa'da bir numara, dünyada dördüncüyüz. Hedef kısa süre içinde Türkiye için dünya ikinciliği." diyen Kacır, geçen yıllarda inşa edilen alt yapıyla güneş hücresini de Türkiye'de ürettiklerini söyledi.

Bakan Kacır, "AB'nin Türkiye dışında bir güneş paneli üretim alternatifi yok. Rüzgar türbinleri konusunda şu anda Avrupa'da dördüncüyüz. Rüzgar türbini üreticilerimizin yıllık 2 milyar avroya yaklaşan bir iş hacmi var." ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinin Uzak Doğu ile rüzgar türbinlerinde rekabet konusunda giderek daha da zorlandığına işaret eden Kacır, ilk dönemlerde Avrupa'nın kendi iç pazarları ile sağladığı ölçeğin ve Çin'in tümüyle kendi iç pazarına yönelmiş olmasının AB şirketlerini rekabet açısından bir miktar rahatlattığını anlattı.

RÜZGAR ALTYAPISI DAHA DA GÜÇLENECEK

Halihazırda neredeyse bütün rüzgar türbini orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) Türkiye'de yatırım yapmış ya da paydaşlarla birlikte çalışmaya başlamış olduğunu belirten Kacır, "Türkiye'de kurduğumuz alt yapıyı çok güçlendirmek istiyoruz. Yani kule, kanat, jeneratör üretiminde Türkiye'de özellikle İzmir ve Ege Bölgesi'nde muazzam bir altyapı kümelenmiş haliyle oluşmuş oldu." dedi.

 

 

 

Bakan Kacır, gelecek dönemde yatırımları hızlandırarak deniz üstü rüzgar türbinlerine ilişkin üretim kabiliyetlerini artıracak önemli adımlar atacaklarına işaret etti.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK OLUMLU ADIMLAR AB'YE KAZANDIRIR

Bütün bu adımların Türkiye'nin aslında karbon nötr hedeflerine ilişkin ana istikametini ortaya koyduğunu anlatan Kacır, "Burada AB'nin Türkiye'ye adil davranması çok önemli. Türkiye, AB için bir üçüncü ülke değildir. Türkiye, AB değer zincirinin asli unsurudur. Dolayısıyla gerek sınırda karbon düzenlemelerinde gerek diğer ticaret düzenlemeleri ve yatırım kararlarında, gerek finansman alanlarında Türkiye ile ilgili olumlu adımlar AB'ye kazandırır. Emin olun Türkiye'ye bir kazandırıyorsa AB'ye iki kazandırır. " değerlendirmesinde bulundu.

Kacır, AB'nin uluslararası rekabette Türkiye'ye çok güçlü şekilde ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Dolayısıyla biz Gümrük Birliği revizyonu başta olmak üzere bütün bu süreçlerde daha adil, daha açık, daha olumlu bir yaklaşım göreceğimizi temenni ediyoruz. AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı günden güne çok daha fazla hissediliyor." ifadelerini kullandı.

YEŞİL DÖNÜŞÜMDEKİ BAŞARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 20 yılda özellikle üretim, AR-GE ve inovasyon alanında güçlü bir ekosistem kurduğunu belirterek, "Avrupa Birliği'nin (AB) güçlü bir ortağı olan Türkiye'nin yeşil dönüşümdeki başarısı, AB'nin karbon nötrlüğüne ulaşma hedeflerine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır." dedi.

Etkinliğin, Ufuk Avrupa Projesi kapsamında iş birliğini geliştirmeye, görüş alışverişinde bulunmaya ve sürdürülebilir kalkınma ve yeniliği ilerletmeye yönelik olduğuna işaret eden Kacır, "Türkiye, son 20 yılda özellikle üretim, AR-GE ve inovasyon alanında güçlü bir ekosistem oluşturdu." ifadesini kullandı.

ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Kacır, kritik teknolojilerin tüketicisi olmak yerine, bu teknolojileri geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülkeye dönüşmeye odaklandıklarına dikkati çekerek, "Bilim, teknoloji ve inovasyon alanında güçlü uluslararası iş birliğini bu vizyonun önemli bir bileşeni olarak görüyoruz." dedi.

AB'nin ithalat, ihracat ve yatırımlarda Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Kacır, "Geçen yıl sanayi ürünü ihracatımız yaklaşık 240 milyar dolara ulaştı ve bu ihracatın yaklaşık yüzde 41'i AB ülkelerine yapıldı. Türkiye'nin sanayi ürünü ithalatı ise 261 milyar doları buldu ve bunun yaklaşık 3'te 1'i AB'den geldi." şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, "Türkiye, stratejik coğrafi konumu, gelişmiş fiziki ve teknolojik altyapısı ve nitelikli iş gücü sayesinde AB'nin endüstriyel değer zincirlerinde önemli bir rol oynamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE, GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA LİDER

Sektörlerin rekabet gücünü korumak ve çocuklara yaşanabilir bir gelecek sağlamak için Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın ilerleyişini dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Bakan Kacır, "Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda kendi programlarımız, teşvik ve finansman mekanizmalarımızla sürdürülebilir üretimi gündemimizde sürekli ön planda tutuyoruz." dedi.

Kacır, "Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Güneş enerjisinin yanı sıra rüzgar enerjisinden de aktif olarak faydalanmaya devam ediyoruz. Bugün, Türkiye rüzgar enerjisi sektörü, yıllık cirosu 1,5 milyar avro olan dev bir sektöre dönüştü." diye konuştu.

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN, İŞ BİRLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNDUĞUNA İNANIYORUZ

Bakan Kacır, demir-çelik, alüminyum, çimento, kimya, plastik ve gübre gibi sektörlere yönelik TÜBİTAK aracılığıyla yeşil büyüme teknoloji yol haritası çalışmaları yürüttüklerini, bu yol haritalarının emisyonları azaltmak için mevcut en iyi teknikleri, yeni ve daha temiz üretim teknolojilerini belirleyeceğini söyledi.

Uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkileri de eylem planında belirtilen hedefleri karşılayacak şekilde uyarladıklarına dikkati çeken Kacır, çelik, alüminyum ve çimento sektörlerinin düşük karbonlu dönüşümüne yönelik yol haritaları geliştirmek amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 3 ayrı projede iş birliği yaptıklarını anlattı.

TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ

Bakan Kacır, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamındaki bir diğer önemli sektör olan gübre alanında da EBRD ile benzer bir projeyi yakın zamanda başlatmayı planladıklarını dile getirdi.

Dünya Bankası ile Türk sanayisinin yeşil dönüşümünü ilerletmeye yönelik Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'nin lansmanını gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Kacır, Dünya Bankası ile yapılan bir diğer iş birliğinin de Türkiye'deki organize sanayi bölgelerinin geliştirilmesine odaklanarak verimliliklerinin, çevresel sürdürülebilirliklerinin ve rekabet güçlerinin artırılması yönü olduğunu, bu iki programa toplam 750 milyon dolar kaynak sağlandığını söyledi.

Kacır, "AB'nin güçlü bir ortağı olan Türkiye'nin yeşil dönüşümdeki başarısı, AB'nin karbon nötrlüğüne ulaşma hedeflerine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Ayrıca yeşil dönüşümün, gelecek nesillere daha çevreci bir dünya bırakmayı amaçlayan Türkiye ile AB arasında iş birliği için önemli fırsatlar sunduğuna inanıyoruz." dedi.

AB'nin bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki uzmanlığından yararlanmaya büyük önem verdiklerini belirten Kacır, bu ekosisteme anlamlı biçimde katkı sağlamaya kararlı olduklarını vurguladı.

Bakan Kacır, 2014-2020 Ufuk 2020 Programı kapsamında Türkiye'deki paydaşların 958 inovasyon projesine katılarak AR-GE ve inovasyon ekosistemine 296 milyon avro katkı sağladığını, özellikle Türkiye liderliğindeki çok ortaklı projelerin sayısının 7'den 36'ya çıktığını ifade etti.

ORTAK ÇABALARIMIZ, ÖNEMLİ PROJELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNE YOL AÇTI

Türkiye'nin, çerçeve programlarının uygulanmasında edindiği deneyim, dijital uzmanlık ve bilgi birikimi ile Dijital Avrupa Programı'nda da yer aldığına dikkati çeken Kacır, "Dijital Avrupa Programı, AB ekonomisi ve toplumuyla entegrasyonumuzda yeni yolların önünü açacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, programın sadece araştırma ve yenilik için önemli miktarda fon sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda Türk araştırmacılara, kurumlara ve şirketlere, Avrupalı meslektaşlarıyla iş birliği yaparak projeleri için hayati önem taşıyan kaynakları elde etmeleri için dikkate değer bir fırsat sunduğunu söyledi.

Şu ana kadar Türkiye'den aktörlerin 400'den fazla projede yer aldığı ve yaklaşık 200 milyon avrodan fazla hibe almaya hak kazandığı bilgisini paylaşan Kacır, "Ortak çabalarımız, gelecek nesillerin refahı için hayati önem taşıyan önemli projelerin hayata geçirilmesine yol açtı." ifadesini kullandı.

 

 

 

 
Erzurum’da 3 bin 360 araç devredildi
 
MİT’ten nokta operasyon
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da 3 bin 360 araç devredildi
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da devri yapılan araç sayısı ...
Yılmaz'dan enflasyon açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyonun 2026’da kademeli ...
Türkiye’de azaldı, Erzurum’da arttı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Ekim ...
 
Erzurum 10 ayda 126 tasarım üretti
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu ...
Tarım-GFE yıllık yüzde 40,97 arttı
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 40,97, aylık yüzde 2,63 arttı.
Yumaklı Su ürünleri ihracat hedefini açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna ...
 
Yılmaz’dan Aile ve Gençlik Fonu değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin ...
Erzurum 10 ayda 302 marka üretti
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan Ekim ayında 41, bu yılın ...
Erzurum patent üretiminde lider
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Ekim ayında 11, bu yılın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva