Yeni yönetmelik ile birlikle birçok değişikliğin uygulamaya konulacağını kaydeden Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Zinnur Şimşek, bu doğrultuda her öğrenci için emniyet kemeri ve tüm araçlarda zorunlu takip sisteminin olması gerektiğini belirtti. Ayrıca servis araçlarına rehber personel zorunluluğu getirildiğinin altını çizen Şimşek, şoförler içinde yeni düzenlemelere gidildiğini belirtti. Yayınlanan yeni yönetmelikte yer alan düzenlemeleri paylaşan Şimşek, denetim ve yaptırımlar hususunda ise uyarlarda bulunarak, önümüzde ki günlerde taşıma yapan kişiler için bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini söyledi.
İNİŞ VE BİNİŞLERDE "DUR" YAZISI
Konuya ilişkin değerlendirmelerini aktaran Şimşek, “Bizim özellikle Bakanlığın taşıma sisteminin dışında şuanda Yakutiye merkezinde 8 bin öğrenciyi 55 servis aracın ile taşımaktayız. Tabi bunlar ailelerin kendi istekleri doğrultusunda taşınan öğrencilerimiz, ancak ayın 25’inde okul servis taşıtlarıyla ilgili yeni bir yönetmelik yayınlandı. Keyfi taşımanın önüne geçilmeye çalışılıyor. Önümüzde ki günlerde de taşıma yapan arkadaşlarımızla bu yönetmelik çerçevesinde görüşme yapacağız. Amacımız öğrencilerimizin emniyetini sağlamak. Yeni yönetmelik ile birlikte okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda aranacak şartlarda bazı düzenlemelere gidildi. Şöyle ki, servis aracının arkasında, öğrenci ve çocukların iniş ve binişleri sırasında yakılmak için kırmızı ışık veren lamba bulunacak. Bu lambanın yakıldığı zaman üzerinde "DUR" yazısı okunacak şekilde olacak. Taşıtlarda, öğrenci ve çocukların kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit bir şekilde olacak. Bir de demir aksam açıkta olmayacak, eğer böyle bir şey varsa da yaralanmaya sebebiyet vermeyecek şekilde yumuşak bir madde ile kaplanacak. Bunların yanında bir de yine engelli öğrenci ve çocukları taşıyacak okul servis araçlarının ilgili mevzuata uygun şartları yerine getirmesi gerekecek” diye konuştu.
ZORUNLU ARAÇ TAKİP SİSTEMİ
Öğrenci taşımacılığı yapan her servis aracında zorunlu takip sistemi bulunacağına dikkat çeken Şimşek, “ Servis olarak kullanılacak araçların yaşları 12’den büyük olmayacak ve her araçta takip sistemi bulundurulacak. Öğrencilerimiz için emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibatların araçlarda olması şartı da yine yeni yönetmelikte yerini aldı. Yine bunların yanında araçlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma sırasında kullanılmayacak. Servislerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemlerin bulunması zorunlu kılınacak. Camlara renkli film tabakalarının yapıştırılması yasaklandı. İç mekânı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılmayacak” dedi.
TAŞIMACILARA GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER
Taşımacılık yapabilmek için yeni yönetmelikte getirilen şartlara değinen Şimşek, “Araçların yanı sıra yeni yönetmelikte taşımacılara ilişkin maddelerde var. Baktığımız zaman taşımacılık yapabilmek için devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmama şartı getirildi. Bir başka detay ise araçlarda rehber personelin bulundurulması zorunlu hale getirildi. Taşımacılık yapan kişilerin eğitim sertifikasına sahip olması gerekiyor. Eğer bu kurallara uyulmuyorsa taşımacı tespit komisyonunca verilecek. Verilen sürede eksikliklerin tamamlaması istenecek. Eğer verilen süre zarfında eksiklikler giderilmezse taşımacının özel izin belgesi mülki idare amirinin bildirimi üzerine ilgili belediye tarafından iptal edilecek” ifadelerini kullandı.
ŞOFÖRLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR
Öğrencilerin güvenliğini sağlama noktasında şoförlere büyük görev düştüğünü vurgulayan Şimşek, “ Araç şoförlerinin taşıma öncesinde ve sonrasında aracın içini kontrol etmeleri gerekecek. Öğrenci ve çocukların oturarak, güvenli ve rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak tedbirleri almaları gerekecek. Öğrencilerin taahhüt ettiği yere kadar valiliklerce belirlenecek okul açılış ve kapanış saatlerine göre Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen azami sürelere uymak suretiyle taşımaları ve eğitim sertifikasına sahip olmaları gerekecek. Şoförlük mesleği bakımından her 5 yılda bir yetkili kuruluşlardan psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren rapor almaları gerekiyor. Son 5 yıl içerisinde de bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmaları ve alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgelerinin birden fazla geri alınmamış olması da yeni yönetmelikte yer alan maddeler arasında” şeklinde konuştu.
DENETİM VE YAPTIRIMLAR
Getirilen yükümlülüklerin uygulanması için denetimlerin yoğun geçeceğini belirten Şimşek, “Okul servis taşıma faaliyetleri, her eğitim-öğretim yılının dönem başlangıçlarında valilik ve kaymakamlıklar tarafından oluşturulacak denetim komisyonu tarafından denetlenecek. Okul servis araçları kolluk kuvvetleri tarafından da her zaman denetlenebilecek. Servis araçlarında bulunması zorunlu kılınan sensörlü sistemler, 3 nokta emniyet kemeri, kayıt cihazı ve iç mekanı gösteren beyaz cam 3 Eylül 2018´e kadar hayata geçirilecek. Okul servis şoförlerinin eğitim sertifikalarını 3 Eylül 2018´e kadar, Mesleki Yeterlilik Belgesi´ni ise 3 Eylül 2020´ye kadar almaları gerekecek. Son olarak yeni yönetmelik ile birlikte taşıtlarda aranan şartlara uygun olmayan yeni üretilen araçların 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren okul servis aracı olarak trafik tescili yapılamayacak” diye söyledi.