E.MEHMET YILMAZ - ELİF HASANÇEBİ
ERZURUM (İHA) - Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Ekim ayı olağan meclis toplantısı Erzurum’da başladı.
Aziziye Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği toplantısı Palandöken Kayak Merkezi’ndeki bir otelde düzenlendi. Toplantıya Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ak parti İl Başkanı Murat Kılıç, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adnan Yazıcı, Erzurum Olur Belediye Başkanı Rüstem Polat ve farklı şehirlerden birlik üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, “Erzurum’un termal kentler arasında olabilmesi için yapılabilecek en önemli adım kentsel dönüşümü birinci plana koyduk. Bu alanda çok ciddi anlamda bir altyapı oluşturduk. Yaklaşık 500 dönüm alanda ciddi kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdik. Ve inşallah 600 yıllık kaynağı Kentsel dönüşüm akabinde dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Erzurum Olur Belediye Başkanı Rüstem Polat, “Olur’da organik tarım ve termal turizm güzel olur başlığıyla yola çıktık. Bu konudaki çalışmalarımız şuanda devam ediyor. Belediyemizin 580 dönümlük bir yeri var. Biz bu yerde kışın sera yapmayı planlıyoruz” dedi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Jeotermal Enerjiler Birliği 1997 yılında kurulmuş bir birliktir. Kuruluş amacımız belediyelerimize ortak bir vizyon oluşturabilmektir. Jeotermal hem ülkemizde hem dünyada yapılan çalışmaları takip edebilmek ve belediye başkanlarımızı bu konuda bilgilendirebilmek, deneyimleri paylaşabilmek amacıyla kurulmuştur. Birliğimiz farklı illerde 10 genel kurul gerçekleştirdi. Ülkemizde insanların fikir alabileceği belli kurumlar hala oluşmamıştır. Bunun gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Siyaset hiçbir zaman bizim için ön planda olmadı. Her partiden belediye başkanı arkadaşlarımız var. Ben birçok arkadaşımızın partisini bile bilmiyorum. Jeotermal birliği bir aile gibi oldu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanını da bir dahaki toplantıda üye olarak görmek istiyoruz” diye konuştu.
“JEOTERMAL KAYNAKLARI KULLANIM AÇISINDAN ETKİN DEĞİLİZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, “Jeotermal özellikle sağlık ve turizm alanında biliniyor. Ama birçok alanda vardır. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıllarda jeotermal kaynakları birçok alanda kullanabiliriz. Çünkü enerji her şey demektir. Günümüz dünyasında bu kaynaklar ülkemizde de fazlasıyla vardır. Dünyada da etkili bir noktadayız. Ama kullanım açısında etkin olmadığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“KOP VE OVİT GİBİ TÜNELLERİN AÇILMASI ÜLKEMİZİ ÇOK İYİ SEVİYELERE GETİRİR”
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, “Jeotermal kaynağın kullanılması çok önemlidir. Bu çerçevede hocalarımızın danışmanlığı ile diğer ülkelerde nasıl kullanıldığına dair, araştırma yapılmalı ve takip edilmelidir. Bu tür kaynakları kullanırken sadece hocalar değil doktora ve araştırma öğrencilerinin bu konuda yönlendirilmesi lazım. Çünkü doktora öğrencilerinin tezleri araştırmaları hep ön plandaki çalışmalardır. Yeni nesile dikkat çekmek amacıyla çok önemlidir. Erzurum ve çevresi ciddi kaynaklara sahiptir. Erzurum il değil bölgenin merkezidir. Erzurum’da bu tür kaynaklar yeni yeni öğreniliyor. Erzurum’da ileriki yıllarda bu tür kaynakları daha çok geliştireceğiz. Zira Kop ve Ovit gibi tünellerin açılması ülkeyi ve devleti çok iyi seviyelere getirir. Bunlar hep birlikte yapıldığı zaman daha iyi çalışmalar ortaya çıkar. Birbirimize bu konu destek olmamız lazım” diye konuştu.
“SİVAS, JEOTERMAL KAYNAKLARA SAHİP EN ZENGİN ŞEHRİMİZDİR”
Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise yaptığı konuşmada, “Erzurum çok uzun yıllar öncesinde kaldığım bir şehir. Öğrencilik hayatımın bir kısmı bu şehirde geçti. 1980-12 döneminde 6 yıl kadar ceza evi hayatım oldu. Bunun 3,5 yılını Erzurum’da geçirdim. Erzurum ile Sivas, Erzurum ve Sivas kongresi vesilesiyle Kurtuluş savaşı yıllarımıza ciddi bir katkısı sağlayan bir şehirlerimizdir. Jeotermal kaynaklar itibariyle Sivas en zengin kaynaklara sahip şehirlerimizden birisidir. Günümüze kadar yeteri itibariyle kullanılmamıştır. Sivas Belediyesi Sıcak ve Soğuk çelmik alanlarında ciddi manada yatırımlar yaptı. 186 yatağa sahip bir oteller zinciri oluşturuldu. Burada havuzlarımız, banyolarımız ve kaplıcalarımız oluşturduk. Soğuk çelmik ayrı bir hazinedir. Soğuk çelmikte yenilemeler yaptık. Dolayısıyla Sivas hem kültürel tarihi açısından hem jeotermal kaynaklar açısından oldukça zengin bir şehirdir. Önümüzdeki süreçte bütün Türkiye’de ve Sivas’ta buna bağlı gelişmelerin olması kaçınılmaz bir durumdur. Biz de Sivas belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Toplantısı, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, JKBB Danışmanı Dr. Toros Özbek ve İlbank A.Ş. Zafer Aynalı’nın konuşmacı olarak katıldığı panel ile sona erdi.