Terör örgütü PKK'nın Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'ı ziyaretinde sokak eylemlerinde küçük çocukların kullanılması, gözleri çocukların topluma kazandırılması için yürütülen çalışmalara çevirdi. Hükümet, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman gibi illerde sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara yönelik önemli projeleri devreye sokmak için kolları sıvadı. Yürütülen çalışmaların en önemli ayağını ise anneler ile çocukların aynı anda sosyal aktivitede bulunacakları Toplum Merkezleri ile mobil hizmet ekipleri
oluşturacak.
YENİ EYLEM PLANI
Başbakan Erdoğan'ın, "6-7 yaşında çocukların arkasına saklanacak kadar cehalet ve gözü dönmüşlük içindeler. Küçücük çocukları istismar edip, çatışmadan, gerilimden, kutuplaşmadan medet umacak kadar ilkesizler" diyerek tepki gösterdiği olayların ardından Türkiye genelinde sokakta yaşayan/çalıştırılan çocuklara yönelik Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun öncülüğünde bir çalışma başlatıldı. Hükümet, bu kapsamda çocukları 'terörün değil, devletin kucağına çekecek' eylem planı hazırladı.
TOPLUM MERKEZLERİ
Kırsaldan göçle büyükşehire gelen ailelere yönelik Toplum Merkezleri kuruluyor. Bu merkezlerde anne, biçki-dikiş kursu, el sanatları gibi faaliyetlere katılırken, çocuklar da aynı merkezde saç kursu, satranç, eğitim-öğretim, çeşitli spor branşlarında aktivitelere katılıyor.
MOBİL HİZMET EKİPLERİ
Türkiye genelinde sayısı 40'a çıkarılacak olan mobil hizmet ekipleri, sokakta yaşayan, çalışan çocukları bularak sosyal hizmet uzmanı eşliğinde topluma kazandırıyor. Çocuğun ilk olarak her türlü ihtiyacı karşılanıyor, ardından bir merkeze yerleştiriliyor. Daha sonra eğitim ya da iş imkanı sağlanıyor.
2008 YILI HEDEFLERİ
Bu yıl içinde tamamlanacak çalışmalar şunlar:
" - Adıyaman, Muş, Mersin, Batman, Osmaniye, İzmir, Giresun, Kastamonu, Erzurum, Artvin, Tekirdağ, Bayburt, Isparta, Denizli (2) olmak üzere 17 toplum merkezi açılacak.
- Adana, Kütahya, Kırşehir, Malatya, Ankara, Kocaeli'nde 7 sevgi evi kompleksi açılması planlanıyor.
- 50 çocuk evi, 1 çocuk yuvası, 2 yetiştirme yurdu açılacak.
- Sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara yönelik yeni hizmet modeli olan Mobil Hizmet ekip sayısı 40'a yükseltilecek.
- Bursa, Kocaeli, Trabzon, Urfa, Adana, Van'da 6 sosyal rehabilitasyon merkezi açılacak.
- Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Projesi kapsamında, bin 500 çocuğun daha öz ailesinin yanına döndürülmesi sağlanacak
- Korumaya muhtaç durumdaki çocuklardan 3 bin çocuğun korunma kararı alınmaksızın ailesi yanında desteklenmesi sağlanacak."
2007'DE NELER YAPILDI?
Hükümetin, 2007 yılında attığı adımlar ise şöyle:
"- 2007 yılında mevcut kuruluşlara bağlı olarak 22 çocukevi, 2 gözlemevi olmak üzere toplam 24 ünite hizmete açıldı.
- 2007 yılında yurt ve yuvalardan ailesine döndürülen çocuk sayısı bin 140. Toplam 4 bin 866 koruma kararlı çocuk ailesine döndürüldü.
- 8 bin 760'ı 2007 yılında başlatılan olmak üzere korunmaya muhtaç durumda olup; koruma kararı alınmadan ailesi veya yakınları yanında desteklenen çocuk sayısı 14 bin 632
- 2007 yılında koruma kararlı ve korunmaya muhtaç durumda olup korunma kararı alınmadan yardım ve sosyal hizmet desteği ile aile ve yakınları yanında desteklenen çocuk sayısı 19 bin 498
- 2007 yılında 22 çocuk evi açıldı.
- 8 ilde uygulanan sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara yönelik yeni hizmet modeli kapsamında başlatılan mobil ekip sayısı 24 saat uygulaması ile 2007 yılında 10 mobil ekip daha oluşturularak 26'ya çıkarıldı.
- Sokakta çalışan çocuklardan 7 bin 275'i sokakta çalışmaktan kurtarıldı ve eğitim ve öğretim sistemi içinde desteklendi.
- Suça sürüklenen çocuklar için 7 adet korunma-bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezi açıldı. Bu merkezlerde 82 çocuğa hizmet verildi.
- 43 çocuk ve gençlik merkezi ve 8 gözlemevinden 8 bin 947 kişi yararlandı.
- 973 çocuğun koruyucu aile yanında bakımı sağlandı.
- 488 çocuk evlat edindirme esasına göre bir aile ile ilişkilendirildi.
- 3413 sayılı Kanun kapsamında 18 yaşını dolduran bin 141 genç değişik kamu kurumlarında işe yerleştirildi.
- ÖSS sınavına katılan 408 öğrenci üniversiteli oldu. ÖSS'ye giren gençlerin başarı oranı yüzde 56 olarak gerçekleşti."