Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye’de bir kişinin Mers hastalığı nedeniyle öldüğünü ifade ederek, dünya genelinde görülen 9 bin ebola vakasında 5 bininin ölümle sonuçlandığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Atatürk Üniversitesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen 5. Türkiye Zoonotik Hastalıkları Sempozyumu Erzurum’da düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen 5. Türkiye Zoonotik Hastalıkları Sempozyumuna Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Prof. Dr. Fikret Çelebi, Prof. Dr. Zülal Özkurt, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. İki gün sürecek olan sempozyumda bölgede sorun olan Zoonozlar hakkında uzman doktorlar tarafından sunumlar yapılarak öğrenciler ve katılımcılar bilgilendirilecek.
EBOLA VE MERS
Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından son zamanlarda dünyayı etkisi altına almış Ebola ve Mers hastalığı hakkında bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Hac mevsiminin Mers ve Ebola hastalığı açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade ederek dünya genelinde 9 bin Ebola vakasıyla karşılaşıldığının bunun 5 bininin ölümle sonuçlandığını söyledi. Prof. Dr. İftihar Köksal, ”Mers hastalığının Türkiye için önemine baktığımız zaman hastalık her ne kadar adından da anlaşılacağı üzere Ortadoğu’yu, Arabistan’ı tehdit eden bir hastalıksa da bugün globalleşen dünyada insan hareketliliği hastalıkların her yerde görülmesine meydan vermektedir. Hakikaten baktığımız zaman Mers hastalığının Suudi Arabistan çıkışlı olduğunu bilmemize rağmen dünyanın değişik ülkelerinden -ki Türkiye’de bu ülkelere katıldı- vakalar olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi insan hareketleridir. Değişik amaçlarla turizm, iş, eğitim, sağlık veya dini vecibeleri yerine getirmek amacıyla insan hareketlilikleri söz konusudur. Hac mevsimi de Mers açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Çünkü Arabistan hastalığı endemik olarak bulunduğu bir ülkedir. Buraya binlerce insan aldığımız verilere göre 60 bin kişi civarında hacca giden olmuş. Tabi orada insanlar çok yakın temas halinde. Hastalığın bulaş yönüne baktığımız zaman solunum yolu ve temasla bulaşmaktadır. İnsan teması çok önemli yer tutmaktadır. Hapşırık, öksürük gibi solunum sektesyonlarının etrafa ve ellere bulaşmasıyla hastalık etkeni vücuda girebilmektedir. Girdiği zamanda akciğere yerleşerek hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ortama 14 gün içerisinde bu belirtiler ortaya çıkabilmekte ve 14 gün içerisinde de hastalarda da semptomlar ortaya çıkıyor. Ülkemize baktığımız zaman bir tane doğrulanan vaka oldu. Bunun dışında doğrulanan vaka yok ülkemizde. Vakalarımızı şüpheli kabul ediyoruz. Ne zamana kadar şüpheli kabul ediyoruz. Vakalar laboratuvar tarafından doğrulana kadar. Bu yapılan tedavilerin sonuçları çok kısa sürede ortaya çıkıyor. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyor. Hastalığı spesifik bir tedavi yöntemi yok. Destek tedavisi ile gerekirse solunum tedavisi gerekirse yoğun bakım desteği vererek hastalarımızı yaşama geri döndürmeye çalışıyoruz” dedi.
ERKEK VAKA SAYISI BAYAN VAKA SAYISINDAN YÜKSEK
Dünyadaki ölüm oranının yüzde 40 ve 50 oranı bulduğunu belirten Prof. Dr. İftihar Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:“Vakalarda yaş sınırı yok her yaş sınırına bulaşabiliyor. Erkek vaka sayısının bayan vaka sayısına göre biraz daha yüksek olduğunu görüyoruz. Hastalık insanlara nasıl bulaştı diye sorulacak olursa? Hastalığın insanlara bulaşmasında yarasalar ve develer önemli yer tutmuştur. Türkiye genelinde Mers hastalığının doğrulandığı bir vaka var. Onun dışında hiçbir vaka doğrulanmadı. Vaka belirlenen hasta yaşamını kaybetti. Onun dışında vaka tespit edilen veya vefat eden hastamız yok. Şimdi hac dönüşleri başladı. Sonuç olarak bu insanlar hastalığın endemik olarak görüldüğü bir bölgeden geliyor. Dünyanın her yerinden gelen binlerce insan var burada. Bu yüzden biz vatandaşlara buradan sesleniyoruz. Hac dönüşü ziyaretleri biraz ertelemelerini istiyoruz.”
DÜNYA GENELİNDE 9 BİN EBOLA VAKASININ 5 BİNİ ÖLÜMLE SONUÇLANDI
Prof. Dr. İftihar Köksal, ”Ebola hastalığı, Mers’ten farklı olarak Afrika kıtasında endemik sahasını oluşturmuş durumdadır. Yine orada yaşayanlarda veya oralarda bulunan insanlarda yine turizm, iş eğitim amacıyla insan hareketliliği olduğundan dolayı hastalık dünyayı tehdit etmektedir. Ebola hastalığı kolay bulaşıcı bir hastalıktır. Değen tüm yüzeylerle bulaşmaktadır. Hastalıktan korunma yolları Mers’ten çok farklı değildir. Çok dikkatli olunması gerekiyor. Dezenfekte ve hijyen koşullarına uyulması çok önemlidir. Bugün rakamlarla konuşmak çok doğru değil. Çünkü gün be gün rakamlar değişmekte ama vaka sayısı dünya genelinde 9 bini geçmiş durumdadır. Ölüm oranları ise 5 bine yaklaşmış durumdadır. Dolayısıyla bu durum çok önemlidir. Vakaların tüme yakınının Afrika kıtasında olduğunu görüyoruz. Onun dışında ikincil vakalar dediğimiz sağlık personelinin çok ciddi risk altında olduğunu görüyoruz. Kesinlikle tam donanımlı olmaksızın bu hastalara dokunulmaması ve muayene edilmemesi gerekiyor” dedi.