ERZURUM gazetesi-Türkiye, yılda kişi başı bin 240 bardak çay tüketimi ile dünyada en çok çay tüketilen ülke oldu. Çay İşletmeleri Genel Müdürü (ÇAYKUR) İmdat Sütlüoğlu, "Üzerine kar düşen tek çay bizim çayımız. Üzerine kar düşen her bitki leziz olur, sağlıklı olur. Bizim çayımızda hiçbir zararlı madde yok. Kendi ülkemizde dünyanın en sağlıklı ve leziz çayını üretiyoruz" dedi.
Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde, ÇAYKUR tarafından dünyanın en doğal ve sağlıklı çayını tehdit eden, insan sağlığına ciddi zararlar veren, ülke ekonomisine kayıplar yaşatan kaçak çayın zararlarına dikkat çekmek amacıyla, 'Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı' tanıtım etkinliği düzenlendi.
Ziraat Fakültesi'nin mezuniyet töreni ile birlikte yapılan etkinliğe Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, akademisyenler, öğrenciler ve mezun olan öğrencilerin aileleri katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, üzerine kar düşen tek çayın Türkiye'de üretildiğini belirtti.
"KAÇAK ÇAY İÇENLERE YERLİ ÇAYI TAVSİYE EDİYORUM"
Üzerine kar düşen her bitkinin leziz ve sağlıklı olduğunu kaydeden ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Bizim çayımızda hiçbir zararlı madde yok. Kendi ülkemizde dünyanın en sağlıklı ve leziz çayını üretiyoruz" dedi. Sütlüoğlu, şöyle konuştu:
"Biz en kuzey iklim kuşağında çay üretiyoruz. Üzerine kar düşen tek çay bizim çayımız. Üzerine kar düşen her bitki leziz olur sağlıklı olur. Bizim çayımız bundan dolayı haşere barındırmayan bir çaydır. Bizim dışımızda çay üreten bütün ülkeler 30-40 çeşit bazen 70-80 çeşit haşere ile mücadele ederek çay üretebiliyorlar. Çay toplamadan önce kimyasalla haşereleri öldürerek 10-15 gün sonra da çayın hasadını yapıyorlar. Bizim çayımızda hiçbir zararlı madde yok. Kendi ülkemizde dünyanın en sağlıklı ve leziz çayını üretiyoruz. Dolayısıyla özellikle kaçak çay diye tabir edilen çay içen vatandaşlarımıza hem kendi ve gelecek nesillerin sağlığını korumaları hem de kendi kaynaklarımızın, paramızın, dövizimizin bu ülkede kalması için Rize çayını yerli çayı kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çayımızın tamamını organik yapmak gibi bir projemiz var."
Erzurum'da, ÇAYKUR olarak dünyanın en doğal ve sağlıklı çayını tehdit eden, insan sağlığına ciddi zararlar veren, ülke ekonomisine kayıplar yaşatan kaçak çayın zararlarını dikkat çekmek amacıyla, 'Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı' tanıtım etkinliği gerçekleştirdiklerini belirten Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yetiştirilen dünyanın en doğal ve sağlıklı çayını tehdit eden kaçak çaya karşı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde bir dizi etkinlikler düzenlediklerini hatırlattı.
Sütlüoğlu "Dünyanın en doğal ve sağlıklı çayını tehdit eden, insan sağlığına ciddi zararlar veren ve ülke ekonomisine kayıplar yaşatan kaçak çayın zararlarını anlatmak, vatandaşları doğal ve sağlıklı organik Türk çayı içmeleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla 'Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı' tanıtım etkinlikleri düzenliyoruz. Geçen yıl Diyarbakır ve Mardin'de gerçekleştirilen etkinlikleri bugün de Erzurum'da gerçekleştiriyoruz. Gün içerisinde vatandaşların katılımı ile kuru çay ödüllü çay içme yarışmaları yapılacak" ifadelerini kullandı.
"DÜNYADA KİŞİ BAŞINA EN ÇOK ÇAY TÜKETEN ÜLKE TÜRKİYE"
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan tarafından 'Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı’ konulu konferans verildi.
Konferansta, Türkiye'nin yılda kişi başına bin 240 bardak çay tüketimi yaparak dünyada kişi başına en çok çay tüketilen ülke olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, "90 yıllık bir çay üretim geçmişimiz var. Dünyada üretim bazında çokta iyi bir seviyeye gelmişiz, 5. sıradayız. Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka'dan sonra Türkiye dünyada en fazla çayın üretildiği ülke. Dünyada kişi başına en çok çay tüketen ülke Türkiye. 2010 yılı istatistiğine göre yılda kişi başına bin 250 bardak çay tüketiliyor Türkiye'de. Günde 245 milyon bardak çay tüketiyoruz. Çayın Milli içeceğimiz ve bizim günlük hayatımızın vazgeçilmez bir içeceği olduğunu görüyoruz. Dünyada 3 milyar bardak tüketimi olan bir içecek." diye konuştu.
Konferansın ardından Ziraat Fakültesi'nin mezuniyet töreni kapsamında dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi. Öğrenciler, program sonunda keplerini attı.