Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla 2014 yılında imzalar atılarak başlatılan ‘Erzurum İli Tarım Arazilerinde Yüksek Verimli Buğday Çeşitlerinin Yaygınlaştırma Projesi’ iki yaşında. Projenin 2015-2016 güzlük ekiliş sezonu için tohum dağıtımına Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit ve çiftçiler katıldı. Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü nün bahçesinde demonstrasyon için ayrılan tohumlar üreticilere dağıtıldı.
İKİ KAT VERİM ALINDI
Dağıtım törende kalite arttırıcı uygulama hakkında bilgi veren Yiğit, “Yüksek verimli buğday çeşit ekiminin bölgemizde yaygınlaştırılması amacını güden proje ile 2014-2015 tarım sezonunda bölgede ki diğer buğday çeşitlerine nispeten iki kat daha fazla verimle yaklaşık 550 kg ürün alımı sağlandı. Bölge çiftçileri tarafından çok beğenilen projeye konu olan Syrena ODESKA ve NOTA isimli çeşitler buğday üreticisinin yüzünü güldürmeyi başardı. Proje uygulamasının yapılacağı 2015-2016 ekiliş sezonu için Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarının yaptıkları etüt ve incelemeler sonucunda, proje üreticileri ve demostrasyon alanları büyük bir titizlikle belirlendi. Teknik ekipman varlığı, genç ve yeniliklere açık olma referansı, tarla varlığı ve tohum çeşitlerine uygun arazi envanterine sahip olma durumu gibi bir çok kıstas rasat edilerek ilgili mahallelerden sekiz üretici ve İlimize bağlı farklı diğer iki ilçe çiftçilerinin katılımı sağlanarak bu çeşit ekiminin diğer bölgelere domino etkisiyle sıçraması amaçlanarak bağlı mahallelerden iki üretici projeye dahil edildi.” dedi.
HER ŞEY KONTROL ALTINDA
Çalışmaların takibinin yapıldığının altını çizen Yiğit, “Demonstrasyonların 2015-2016 Ekim sezonunda verim açısından artan bir ivmenin yakalaması, verimin daha üst seviyelere yükselmesini sağlamak amaçlı İlçe Müdürlüğü teknik personellerince tüm ayrıntılar etüt edilerek bütün tedbirler gözden geçirildi. Yapılacak uygulamaların tüm aşamaları teknik personellerince takip edilecek olup toprak tahlilinden ekimin gerçekleşmesine sulamadan gübreleme ve gerekirse ilaçlamasına kadar her süreç üreticilerin bilgisi dâhilinde bir takvime bağlanarak takip cetveline alındı. 2015-2016 tarım sezonu için kurulan demonstrasyonlarda bir önceki yıla göre daha fazla verim sağlanması için emek sarf edilecek.” diye konuştu.