Erzurum’daki iş yerlerinin isimleri olarak kullanılan yabancı kökenli sözcüklerin kullanımının dil deformasyonu olduğunu belirten Dekan Yardımcısı Adıgüzel, “Yabancılaşma bizim milli problemimiz. Bir insanın diline yabancılaşması özüne yabancılaşmasıdır. Eğer dilini kaybediyorsan her şeyini kaybediyorsun demektir. Özünü, milletini, milliyetçiliğini kaybediyorsun demektir. Dilimiz bizim sembolümüzdür. Sembolümüz, Türkçeyi yansıtmalıdır. Milletimizin en hassas olması gereken dil kullanımı en çok istismar ediliyor. Bir edebiyatçı olarak ülkemizdeki bu soruna üzülüyorum. Gittikçe dilimiz yozlaşıyor. Şehrimize yabancılaşıyoruz. Bu gidişle geleceğimizi de etkileyecektir. Bir milletin önce dili sonra da kendisi yok olur.” diye konuştu.
Prof. Dr. Sedat Adıgüzel , “Tabelalarımıza baktığımız zaman, en yakın örneği olarak, Cumhuriyet Caddesini ele alalım. Kurulan iş yerlerimizin tabelalarının yüzde 80’ninden fazlası yabancı kökenli isimlerden oluşmakta. Bir kısmı da daha farklı bir şey yapmış, paşa cefe diyeceği yerde paşha cafe yazmış. Bu bir kültür bozukluğudur. Geçende edebiyatçı arkadaşlarla ‘Niye Palerium?’ diye tartıştık. ‘İşte hocam Palandöken ile Erzurum’un kısaltmalarını birleşmesi;’. Oraya bedesten diyebilirdik ya da çarşı-pazar veya sadece pazar denilebilirdi. Hatta Erzurum’un büyüklerinin adını verilseydi daha güzel olurdu. Bu Baskın kültür olan Avrupa kültürünün etkisidir. Televizyonda bunlarla ilgili programlar yapılıyor ama biz gidip magazin seyrediyoruz. Kapitalizmin bize aşıladığı programları seyrediyoruz. Adamın evindeki televizyonda 100 tane kanal var ise kültürel kanallar en son sıralarda yer alıyor. Türk Dil Kurumu yabancılaşmaya karşı çok güzel programlar yapıyor ama yetersiz kalıyor.” dedi.
EDEBİYAT FAKÜLDESİ’NDEN YENİ BÖLÜM
“Türkiye’deki üniversiteleri arası Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ilk 10 içinde. Her yeni yıl eğitim başlangıcı bizim için yeni bir başlangıçtır.” diye konuşan Adıgüzel, “Edebiyat Fakültesi’nde açılan yeni bölüm hakkında bilgi verdi. Adıgüzel, “. Fakülde de yeni bir bölüm açtık. Henüz öğrencisi olmayan Psikoloji bölümüyle yeni yıla hazırlanıyoruz. Şu aşamada Psikoloji bölümü için öğretim elemanı kadrosu oluşturuyoruz.”