3 gün Erzurum’daki incelemelerini sürdüren Büyükelçi Ünal Çevköz, Erzurum Valiliği, 9. Kolordu Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nü ziyaret ettiğini belirterek, öğrencilerle Türkiye’nin Dış politikası konusunda söyleşiye katıldığını söyledi.
//ERZURUM’UN TARİHİ VE KÜLTÜREL BİRİKİMİNE ÖVGÜ
Erzurum’un tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra markalaşma yolunda önemli adımlar attığını ifade eden Ünal Çeviköz, 2011 Üniversite Kış Oyunlarının Erzurum için önemli bir organizasyon olduğunu ve Kış Sporları merkezi olma yönünde önemli bir atılım olacağını bildirdi. Kış turizmi konusunda yapılan çalışmaların yanı sıra kurulacak üniversitelerle Erzurum’un eğitim merkezi olma yönünde de ciddi bir atılım içerisinde olduğunu söyleyen Erzurum’un önümüzdeki dönemlerde kış olimpiyatlarına ev sahip olabilecek konuma gelebileceğini savundu. Kendilerinin de dış teşkilatlarda Erzurum’da olimpiyatların yapılabilmesi konusunda lobi çalışmaları yapabileceklerini ifade eden Çeviköz, Erzurum’daki gelişmeleri sevinçle karşıladıklarını söyledi.
//BASIN TOPLANTISI
Cumartesi günü basın toplantısı düzenleyen Büyükelçi Çeviköz, bir soru üzerine, yurt dışındaki Türk okullarının Türkiye'nin tanıtmına önemli katkı sağladığını ifade etti. Çeviköz, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yurt dışı seyehatlerinde, Türk yatırımcılar tarafından açılan okulları ziyaret ettiğini de belirtti. Türk okullarında yetişen küçük yaştaki çocukların, Türk kültür ve tarihini bilinçli öğrenip bu bilinçle yetiştiğine dikkat çeken Büyükelçi Çeviköz, "Yabancı ülkelerdeki Türk okullarında eğitim gören çocukların Türk kültür ve tarihi bilinciyle yetiştirildiğini gördük. Bu da Türkiye'nin yurt dışı faaliyetleri açısından gurur verici." diye konuştu.
//"PROTOKOLLE AMAÇ KAFKASLAR'DA KALICI BARIŞI SAĞLAMAK"
Büyükelçi Çeviköz, Türkiye ile Ermenistan arasındaki siyasi ve tarihi ilişkilerin normale dönüştürülmesi için imzalanan, protokolün etkisini göstermeye başladığını kaydetti. 1992'da Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgalinden sonra çok az bir araya gelen Azerbaycan ve Ermeni siyasetçi ve devlet adamlarının son 2 yılda 9 kez bir araya gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.
//TÜRKİYE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Türkiye- Ermenistan yakınlaşmasının Kafkaslar'da barış ve birliği de pekiştireceğine vurgu yapan Ünal Çeviköz, "Ermeni protokolünün hayata geçmesiyle, başta Ermenistan- Azerbaycan olmak üzere Kafkas ülkelerinde birlik ve barış kalıcı hale gelecek. Diasporadaki Ermeniler Türklerle yakınlaşacak. Ermeniler üzerinden Türkiye'ye politik, ve ekonomik baskı kurmak isteyen ülkeler ise bu baskılardan vazgeçecektir." diye konuştu.