ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hedefi 12'den vurdular
Hedefi 12'den vurdular
Emniyet üniversitelileri bilgilendirdi
Emniyet üniversitelileri bilgilendirdi
Erzurum esnafı  8 ayda 20 milyarlık çek ödedi
Erzurum esnafı  8 ayda 20 milyarlık çek ödedi
Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi
Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi
ATAUNİ’den istihdam garantili iş birliği protokolü
ATAUNİ’den istihdam garantili iş birliği protokolü
HABERLER>GUNCEL
13 Mayıs 2009 Çarşamba - 04:05

Erzurum Yaylalar şehri

GHA/Fransız seyyah Jean Baptiste Tvernier, 1631 yılının Temmuz ayında geldiği Erzurum için, “Yaylaları ile Meşhur Kent” tarifini yaptığı öğrenildi. Erzurum’da yazların kısa olmasına rağmen serin geçtiği, bu mevsimsel özelliğin ise, yaylaları ve hayvancılığı popüler hale getirdiğine işaret edilen Tvernier Seyahatnamesi’nde, Erzurum’dan “yaylalarıyla meşhur bir kent” diye bahsedildi.

Erzurum Yaylalar şehri

Fransız tüccar ve aynı zamanda seyyah olan Jean Baptiste Tvernier, 1631 yılının Temmuz ayında geldiği Erzurum için, “Yaylaları ile Meşhur Kent” tarifini yaptığı öğrenildi.
Meşhur Tvernier Seyahatnamesi’nde, Adapazarı, Afyon, Ankara, Antakya, Bitlis, Bolu, Bolvadin, Cizre, Diyarbakır, Edirne, Efes, Erzurum, Gebze, Gerede, Gümüşhane, İskenderun, İzmir, İznik, Kars, Kuşadası, Mardin, Sivas, Sinop, Trabzon, Tarsus ve Urfa’daki izlenimlerini anlatan Fransız Seyyah’ın, Erzurum’la ilgili gözlemlerinde hep tarım ve hayvancılığa vurgu yaptığı gözlendi.
ERZURUM YAYLALARI SEYAHATNAMELERE GEÇTİ
Erzurum’da yazların kısa olmasına rağmen serin geçtiği, bu mevsimsel özelliğin ise, yaylaları ve hayvancılığı popüler hale getirdiğine işaret edilen Tvernier Seyahatnamesi’nde, “Erzurum, yaylalarıyla meşhur bir kent. Dağlar yemyeşil ve her tarafta koyunlar otlatılıyor. Yaylalarda uçsuz bucaksız otlaklar var.” denilirken, yaylalarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütün, yağ, peynir, lor, yoğurt ve keş gibi gıda ürünlerine çevrildiğine de yer veriliyor.
Erzurum’un yüksek yaylalarının, besinlerin muhafaza edilmesi için buzluk görevi yaptığına dikkat çekilen Seyahatname’de, Palandöken’in, yaylacılık bakımından en önde gelen bölgelerden birisi olduğu dile getiriliyor.
İLDE BİLİNEN EN ESKİ YAYLAKLAR, OĞUZ KABİLELERİ…
Bu arada Osmanlı Arşivleri’nden edinilen bilgilere göre, bugün olduğu gibi o dönemlerde de yaylacılık ve göçerliğin yasalara tabi olduğu anlaşılıyor. Tarihi belgelerde, Boz Ulus ve Kara Ulus adı verilen göçerlerin, her yılın değişmez yaylacıları oldukları kaydedilirken, Erzurum ve çevresindeki en eski yaylacıların ise Oğuz kabileleri olduğu yönündeki bilgilere ulaşılıyor. Saltuklular, Selçuklular ve Moğolların da, göçerlik yaptıkları şeklinde bilgiler, tarihi belgelerle günümüze ulaştırılırken, Harezmliler’in de, Maveraünnehir’deki yaylak hayatını Erzurum’a taşıdıkları kaydediliyor.
MOĞOLLAR’IN ERZURUM TERCİHİ
Moğollar’dan Baycu’yu takiben, Büyük Noyanlar’ın Erzurum ve çevresini yaylak olarak uzun süre kullandıklarına yer verilen arşiv kayıtlarında, Horasan’dan göç eden Kayılar’ın, Ertuğrul zamanında Erzurum’da 2 yıl boyunca yayladıkları ifade ediliyor. Erzurum-Haydari yolu üzerinde, solda kalan ve Palandöken’in batıya doğru uzantısı olan yerlerin, Kayılar’ın yaylağı olduğu belirtilirken, Narman ve Oltu arasındaki Samikale denilen bölgelerin ise, Moğol Noyanı Samağar Noyan’ın yaylakları olduğu aktarılıyor.
İLK YAYLA KANUNNAMESİ
Akkoyunlular döneminde yaylacılığın yeni esaslara bağlandığına, tarihi arşivlerde de yer verilirken, “Yasaha-ı Hasan-ı Dıraz” adı verilen kanunnameyle, yaylacıların ve göçerlerin uymak zorunda oldukları şartların gündeme getirildiği kaydediliyor. Osmanlıların, 1530 sonrası bu yasaya saygı gösterdiklerine işaret eden tarihçiler, bugün olduğu gibi, yüzyıllar öncesinde de, göçerlerin yasalar dahilinde hayvan otlatmak için Erzurum’a geldiklerini bildirdiler. Tarihçiler, Osmanlı’dan önce olduğu şekliyle, Osmanlı döneminde de yaylacılığın en gözde hayvancılık kolu olduğuna vurgu yaparak, Cumhuriyet döneminde de, göçerler için bir takım yasal düzenlemeler yapıldığını ifade ettiler. Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Trabzon çizgisinin, tarihi kayıtlarda hayvancılık bölgesi olarak geçtiğini anlatan tarihçiler, Erzurum’un, bugün de meralarıyla ünlü bir şehir olduğunu kaydettiler.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25dadaş25 13 Mayıs 2009 Çarşamba 19:54

Semra ablacıgım erzurum vekil seçmiş belediye başkanı seçmiş valisi var atanmış kamu kurumlar var bunların iş ne o şehre önderlik yapmak halkı yönlendirmek 4 tane çam var yılbaşında kesmesinler diye nöbetçi koyuyorlar herkes görevini yapacak erzurum düzele yok sa devam eder bu durum slm

Yorumu oyla      6      4  
Semra DİNDAROĞLU 13 Mayıs 2009 Çarşamba 15:34

O yaylaları çöl haline kim getirdi acaba gerçekten çok üzülüyorum buralarda yorum yazmakla olmaz arkadaşlar bizler sahip çıkacağız memleketimize bizler daha duyarlı daha koruyucu olduğumuz sürece yayla yaşamı devam eder unutmayın....

Yorumu oyla      6      4  
25dadaş25 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:10

evt yayla şehri biz ne yaptık çöl şehri yeterince yeşil alan yok çevresinde orman yok sanki çöl suyu içilmiyen yayla ula zeki istanbul neki erzurum yayla şimdide çöl slm

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’da “Namaz Gönüllüleri” etkinliği
Şefkat Eli Derneği Oltu Şubesi, daha yeni kurulmasına rağmen Oltulular ...
Değişim mi, dönüşüm mü?
Son yirmi yıllık dönemde, Erzurum’da modern vasıflı konut sayısı arttı. ...
"Sevgi Bayrağı" Sivas'ta
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulmak üzere Samsun'dan yola çıkan Sevgi ...
 
Bu feryadı duyun artık…
Erzurum'da maaşlarını alamayan belediye işçileri eylem yaptı. Kapatılan ...
Okçu, Yılın annesi seçildi
Engelli bir çocuğu bulunan Tuba Okçu isimli öğrenci velisini, “Yılın Annesi” ...
Kuran Bülbülleri yarıştı
Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından yurt genelinde ‘Hafızlık’, ...
 
İlginç Protesto
Patnos ilçesinde bazı vatandaşlar köstebek yuvası haline gelen Erzurum-Ağrı-Patnos ...
Anneleri için fidan diktiler
Erzurumlu izciler 'Anneler Günü'nü farklı bir şekilde kutladı. Anneleri ...
Sakatlar haftası başladı
Sakatlar, Zihinsel ve Bedensel Engelliler Dernekleri, Sakatlar Haftası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üstümüze pislik yağıyor niye?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva