1966 FACİASI HALA HAFIZALARDA
Erzurum’un Dumlu bucağında konuşlu bulunan 247. Piyade Alay Komutanlığı’nda, 8 Aralık 1966’da meydana gelen bir patlamada, 65 Mehmetçik’in yanarak şehit olduğu öğrenilirken, faciaya, erlerin yattığı koğuştaki benzin bidonunun neden olduğu ifade edildi. Hava sıcaklığının, sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü bir gecede meydana gelen patlama, vatani görevini yapan 65 Mehmetçik’e şahadet rütbesi kazandırırken, Dumlu ve yöresini ise ‘Şüheda Mekanı’ haline getirdi. Patlamada şehit düşen 65 Mehmetçik için Erzurum’da on binlerin katıldığı bir cenaze töreni düzenlenirken, şehit erlerin tamamı Dumlu bucağına bağlı Gökçedere’de toprağa verildi. Erzurum’daki cenaze törenine, sivil ve askerlerden oluşan devlet ricali katılırken, 65 Mehmetçik için Ankara’da, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de de özel bir tören düzenlendi. Bu olay, İstanbul ve Erzurum basınının manşetlerinden günlerce inmezken, Erzurum, binlerce şüheda gibi, yanarak şehit düşen 65 Mehmetçik’i de, büyük bir gurur ve şerefle bağrında barındırıyor.
65 MEHMEDİN ACISI TAZELİĞİNİ KORUYOR
8 Aralık 1966’da, başta Erzurum olmak üzere Türkiye’nin yüreğine kor düşüren facia, Erzurum’un Dumlu bucağında konuşlu bulunan 247. Piyade Alay Komutanlığı’nın koğuşunda meydana geldi. Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü gününün gecesinde, ısınmak için yakılan sobanın neden olduğu yangın, koğuştaki 65 Mehmetçik’i uykuda yakaladı. Koğuştaki benzin bidonunun patlamasıyla büyüyen yangın, güçlükle söndürülürken, facianın bilançosu sabah saatlerinde belli oldu. Yangında 65 asker yanarak can verirken, onlarca er de faciadan yaralı olarak kurtuldu. Türkiye’yi yasa boğan olayın ardından Erzurum’a akın eden devlet ricali, şehit erler için düzenlenen cenaze törenine katılırken, facia kurbanı olan askerler, on binlerce Erzurumlunun gözyaşları arasında toprağa verildi.
ŞEHİT ASKERLER, ONBİNLERİNGÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİ
Şehit askerler için düzenlenen cenaze törenine, Milli Savunma Bakanı Ahmet Topaloğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Refik Yılmaz, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Fikret Esen, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Şevket Ozar, Vali Ali Akarsu, Belediye Başkanı Hilmi Nalbantoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Okyar, daire müdürleri, subaylar, üniversite öğrencileri ve on binlerce Erzurumlu katıldı. Dumlu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından gözyaşlarıyla Gökçedere’de toprağa verilen 65 Mehmetçik, 43 yıl önce uğurlandıkları ebedi ıstirahatgahlarında, minnet ve hayır dualarıyla anılmaya devam ediliyor.
TBMM’DE TÖREN
Öte yandan Erzurum’da yanarak şehit olan askerler için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de özel bir tören düzenlendiği öğrenilirken, o tarihe ait gazete arşivlerinde, “TBMM’nin oturumu, Erzurum’da şehit olan askerler için düzenlenen tören ve saygı duruşuyla açıldı” şeklindeki başlıklara yer verildi.
Dünya Gazetesi’nin 10 Aralık 1966 Cuma günkü sayısında, Erzurum’daki cenaze töreni ve TBMM’deki özel törenin haberi manşetten görülürken, aynı haberde, Meclis’te hükümet adına konuşma yapan Devlet Bakanı Rafet Sezgin’in, kazanın meydana geliş şekliyle ilgili olarak milletvekillerini bilgilendirdiği kaydedildi. Gazetede, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel’in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cemal Tural’a taziye ziyaretinde bulunduklarına değinilirken, haberde, “Türk Milleti bu hazin olayı hiç unutmayacak” ifadeleri kullanıldı.