11 ayın sultanı Ramazan ayı Erzurum’un sokaklarında bir başka güzel yaşanır. Çocuğundan, yaşlısına, sokağından caddesine, sofrasından tatlısına kadar Ramazan Ayı’nda bambaşka olan Erzurum, Türkiye’nin gözdesi. Erzurum Ramazanları üzerine bir değerlendirmede bulunan ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Gerçek manada Ramazan ayını maneviyatıyla yaşamak isteyenlere Erzurum’u adres gösterdi.
ÇEŞMESİNDEN SOKAĞINA KADAR ORUÇLU ERZURUM
Erzurum’da Ramazan’ı anlatan Güzel, “Erzurum’un maddi ve manevi havası Ramazan ayında tam yerindedir. Erzurum İslam Coğrafyası içersinde Ramazanın bütün detaylarıyla yaşandığı hissedildiği bir şehirdir. Tabiri yerindeyse, Erzurum’da çeşmeler bile oruç tutar. Caddelerimiz, sokaklarımız dâhil oruç tutar. Erzurum’daki insanlar belki fark etmezler ama Ramazan ayında Erzurum’a gelenler bu havayı ziyadesiyle hissedebilirler. Dünyanın hiç birinde yoktur ki, hangi kuralı koyarsanız koyun, hangi sıkıyönetimi ilan ederseniz edin belirli bir saat öncesi ve sonrasında insanların bir anda içeriye girmesini ya da çıkmaları görülür bir şey değildir. Erzurum’da iftardan 5 dakika önce caddede kimse kalmaz, iftardan 10 dakika sonra da cadde ağzına kadar dolar. Bu durumu dünyanın hiçbir coğrafyasında göremezsiniz. Erzurum’a ait güzel bir özelliktir.” dedi.
KÜÇÜK YAŞTA BAŞLATILAN İBADET KÜLTÜRÜ
Erzurum’da insanların Küçük yaşlarda Ramazan’ın manevi bilincine vardığını belirten Güzel, “Erzurum’da ramazan her bir köşesinde hissedilir. Özellikle Erzurum’da çocuklar daha küçük yaşlarda oruç ibadetine alıştırılırlar. Bu çocukları alıştırmak için çocuklara tutturulan bu oruç günü belli saatlerinde tutturulur. Bu gelenek başka hiçbir yerde yoktur. Tabi şimdi herkes bilmiyor.” diye konuştu.
İBADETTE ERZURUM FARKI
İbadet hayatının da Erzurum’da bir başka olduğunu anlatan Güzel, “Hatimle teravih namazı kılma geleneği Erzurum’da çok uzun yıllardan beri vardır. Eski Müftülerimizden Sakıp Danışman Hoca tarafından İbrahim Paşa camisinde başlamıştır. Daha sonra da Ayaş Paşa Camisine bu uygulama nakledilmiştir. 48 yıl boyunca da Sakıp Danışman Hoca teravih namazını hatimle kıldırmıştır. Bu gün ise Erzurum’un çoğu Camisi’nde artarak devam etmektedir. İslam Coğrafyasından Erzurum’u ayıran bir diğer özellik ise teravih namazından sonra işfellena’nın okunmasıdır. Bu gün Anadolu Coğrafyasında olsun, başka İslam ülkelerinde olsun teravih namazından sonra işfellena’yı duyamazsınız.” şeklinde konuştu.
RAMAZAN’IN GÖZDESİ ERZURUM
Güzel, “Bu açıdan Erzurum’da Ramazan bereketli geçer, güzel geçer. Hatta ben şunu da biliyorum, Erzurumlu olmayıp da Erzurum’a gelerek Ramazan’ı idrak eden çok vatandaş tanırız. Onlar bu ulvi havayı yakalasınlar diye Erzurum’a gelirler. Erzurum bu konuda hassastır. Yemeği, mukabelesi, hatmi, yardımlaşma geleneği, ibadetlerde daha fazla huşu daha fazla idrak içersinde olmanın avantajını yaşamamak için insanların daha bir gayret içersin olmasını Ramazan ayında biz Erzurum’da görebiliyoruz.”
ŞİDDETE DADAŞTAN TEPKİ
Oruç tutmayanlara karşı gösterilen tepkilere de karşı çıkan Güzel, “Ancak oruç tutmayanlarda tutanlara karşı saygılı olmalıdır” dedi. Güzel, “Geçen gün Ramazan ayı içersinde bir kadına sigara içmesi nedeniyle şiddet uygulanmıştır. Bu yanlış bir algıdır. Böyle bir davranışa onay vermemiz mümkün değildir. Çünkü bizim dinimiz buna müsaade etmez. Şöyle bir örnek vermemiz gerekirse, Peygamber Efendimizi böyle bir durum ile karşı karşıya gelseydi nasıl bir tepki verirdi. Bunu düşünmemiz gerekiyor. Bu ibadet özgürlüğüdür. Kimse kimsenin ibadetine karışamaz. Ama Erzurum’da genel bir hava vardır, herkes oruçludur, buna da bir saygı göstermek lazım. Bizimde oruç tutmayanlara karşı böyle çirkin davranışlarda bulunmamamız gerekli. Önceki zamana göre bu algı biraz daha düzelmiştir. Önceden bu sorunlar daha fazla olmaktaydı. Erzurum artık bilinçleniyor.” şeklinde konuştu.