BATUHAN YAŞAR (İHA) –
Bakanlığının Olimpiyat eylem planı hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, " Türkiye'deki tüm federasyonlarla bir toplantı gerçekleştirdik. Spor genel müdürlüğümüz ve spor uzmanlığı birimimiz ile aylık rutin toplantılar yapacağız. İl müdürleri her iki ayda bir Ankara'ya gelecek, Türkiye'nin belli illerini belli branşlarda merkez yapmak istiyoruz. Erzurum kış sporlarının merkezi olacak.”dedi.
KILIÇ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2013 Akdeniz Oyunları için Mersin'e yapılacak 8 dev projeyi ve bakanlığın hedeflerini anlattı. Adeta Mersin'i yeniden inşa edeceklerini söyleyen bakan Kılıç olimpiyatlar için 450 milyon liralık yatırım planladıklarını anlattı.
2013'de yapılacak Akdeniz Oyunları için gerçekleştirilecek projeleri tanıtmak amacıyla Mersin'e giden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine, spor gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"2008'DE YENDİK YİNE YENERİZ "
Euro 2012 play-off'larında rakibin Hırvatistan olduğunun sorulması üzerine Bakan Kılıç, "Aslında gönlümden geçen seri başı olarak kuraya girmekti. Ama Play-off'dan hiç endişeli değilim. Hepsi 2008'de yendiğimiz takımlar. Yine yenebiliriz. Biz kendimize güvenelim" dedi.
Bakan Kılıç, Milli Takımlar Teknik Direktörü Hiddink'e yönelik ağır eleştirilerin olduğu ve milli takımları yerli mi yabancı mı hoca çalıştırsın tartışmalarının bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Milli takımların hocasının milli takımla aynı dili konuşması gerektiği herkesin her zaman seslendirdiği bir görüştür. Bulunduğum konum itibariyle milli takımın başındaki hocayı eleştirmeyi de doğru bulmuyorum. Play-off'lara gidiyoruz. Takımda moralsizliğe neden olacak gelişmelere sebep olmamak lazım. Benim mesajım doğrudan futbolculara. Başarılı olmaları halinde okunacak marşın İstiklal Marşı olduğunu unutmasınlar. Bu inanç azim ve kararlılık bizim takımın kazanması için yeterli olacaktır" ifadelerini kullandı.
ANADOLU’DAN YÜKSELEN ELEŞTİRİ
Bir gazetecinin, "Anadolu'dan yükselen bir eleştiri var. Milli maçların hep İstanbul'da olması tartışılıyor. Başka şehirlerde oynanmasına nasıl bakıyor musunuz? Mesela Ankara'da hiç milli maç oynanmıyor. Federasyon ile Melih Gökçek arasında sorun var mı?" sorusu üzerine Kılıç, "Bundan önce başka şehirlerde maçlar yapıldı, bundan sonra da yapılabilir. Yapılması da gerekir. Kayseri, Antalya ve Bursa'da ki seyirci milli takımını sadece televizyondan izlemesin. Tesis alt yapımız müsait. Her şehrimizde maçlar yapılabilir. Zaten hedefimiz tüm şehirlerde milli maçları oynayabilecek alt yapıyı oluşturabilmek. Ama İstanbul seyircisine de haksızlık etmemek lazım. Netice itibariyle İstanbul koşullarında iş yorgunu insanların trafiği göz önüne alarak gelip maç izlemeleri önemlidir. Belki mecali kalmamıştır tezahürat yapmaya. İstanbul seyircisini hor görmek kadirşinaslık olmaz. Tebrik edilmesi gereken bir çabasıdır. Anadolu da maç oynanması gerçeğini ötelemez" cevabını verdi. Konuyu federasyonla her zaman görüştüklerini dile getiren Kılıç, konunun gündemlerinde olduğunu belirtti.
TİCARİ GETİRİSİ AZ OLAN BRANŞLAR
Kılıç, "Bakanlık olarak ticari getirisi az sayılan branşlarla ilgili ne yapıyorsunuz, çalışmalarınız var mı?" sorusu üzerine ise şöyle konuştu: "Maalesef futbol dışı branşlar, ticari branşların gölgesinde kalıyor. Bu dünyanın her yerinde böyle ama Türkiye'de biraz daha kötü durum. Futbol, basket ve birazda voleybol dışındaki bireysel branşlara ilgi yok. Spor dallarının popülaritesi ön plana çıkartılabilirse belki bu alanlara da ilgi olacak. Biz bakanlık olarak amatör ve ferdi branşları çok daha gündemde tutmaya, ferdi branşlara yönelik kurgulara gayret vereceğiz. Politikamız bu yönde. Ayrıca biz bu işin sağlıklı yaşam boyutuyla da ilgileniyoruz. Yani obezite ile mücadelenin bir parçası olarak da bireysel sporları ön plana çıkartacağız. Sonuçta 1 liralık spor yatırımı 3 liralık obezite sağlık giderini önlüyor. Medya çok önemli. Medyanın benimsemediği bir branşı topluma benimsetmek mümkün değil. Ankara'da şu anda wushu şampiyonası var. 14 yaşındaki kızımız çok başarılı oldu.Ama medyamızda hiç haber olmadı. Milli Eğitim Bakanlığı ile temas halindeyiz. Bakanlar seviyesinde görüşmeler yaptık. Şimdi bürokratlar arasında görüşmeler sürüyor. Gençlik Spor bünyesinde ki tüm spor envanterini milli eğitim bakanlığının dizayn edeceği program çerçevesinde kullandırmak istiyoruz. Biz beden eğitiminin bakanlığın tesislerinde yapılabilsin istiyoruz. Bunu yaparken de çok sayıda şampiyon çıkarmaktan daha çok sağlıklı nesillerin yetişmesini hedefliyoruz. Şampiyonlar zaten o sağlıklı nesillerden çıkacaktır. Beden eğitimi derslerinin sayısının arttırılması yönünde çalışmalar da var fakat takdir edersiniz alt yapı ile alakalı bir konu."
OLİMPİYAT EYLEM PLANI
Kılıç, bir gazetecinin olimpiyatlar için bir eylem planının bulunup bulunmadığını hatırlatılması üzerine, "Bu konuyu çok ciddi ele alıyoruz. Türkiye'de ki tüm federasyonlarla bir toplantı gerçekleştirdik. Spor genel müdürlüğümüz ve spor uzmanlığı birimimiz ile aylık rutin toplantılar yapacağız. İl müdürleri her iki ayda bir Ankara'ya gelecek, Türkiye'nin belli illerini belli branşlarda merkez yapmak istiyoruz. Erzurum kış sporlarının merkezi olacak. Trabzon'u da yine birkaç branşın hareket merkezi haline
getirmek istiyoruz. Akdeniz oyunları sonrasında Mersin için yapılan yatırımları atıl bırakmayacağız. Birkaç branşın merkezi yapmak istiyoruz Mersin'i. Nitelikli ve dikkatli seçme süreçlerinden gelen sporcularımızı yeni şampiyonalara hazır hale getireceğiz. Bolu atletizm de çok iyi. Samsun güreş de çok iyi" şeklinde konuştu.
ŞİKE İDDİANAMESİ
"Çok tartışılan futbolda şike soruşturmasının iddianamesi iki hafta içinde çıkacak. Yeni durum ışığında ligin yeniden değerlendirilmesi için hazırlığınız var mı?" sorusuna ise, "Savcılar ne yazıyor, ellerinde ne var bilmiyoruz. Ne ceza talep edecekler, hangi zemine oturtacaklar bir malumatımız yok. Devam eden süreçle ilgili bir şey söylememiz uygun olmaz. Sonuçta soruşturma gizli" cevabının verdi.
Kılıç, bir gazetecinin, "Platini şike kapsamında nasıl bu kadar kesin ifadelerle konuşuyor" sorusuna, "Bu işin hukuki boyutu ile UEFA, FİFA talimatları boyutu bir birinden ayrı gelişen iki süreç. Futbolun otorite kurumları kendi talimatları ile bağlıyken diğer kurumlar hukuka göre hareket ediyorlar. TFF hükümete filan bağlı değil. UEFA üst kurum. Birincisi, TFF talimat almaz. Ama UEFA'nın talimatnameleri Türkiye TFF'yi bağlar. Bu her genelgenin doğru olduğu anlamına gelmez. Nihayetinde futbolun ulusal ve uluslararası futbol otoritelerinin verdiği kararlara uygun davranmak zorunda kalabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
ŞİKE VE TEŞVİKLE İLGİLİ HAPİS CEZASI
Şike ve teşvikle ilgili hapis cezasının kaldırılmasına yönelik soruya ise Kılıç, "Kulüpler Birliği tüm siyasi parti gruplarını ziyaret etti. Tabi TBMM kendi gündemine hakimdir. O hazırlık üzerinden siyasi parti grupları bir kanun teklifi hazırlar mı, bir fikir beyan edebilecek değilim. Teklif, mevcut cezalarda indirimler öneren bir teklif. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte TBMM, Kulüpler Birliği'nin seslendirdiği taleplere nasıl yaklaşır bilemiyoruz. Kulüpler Birliği 4 partinin guruplarına ikişer kez
ziyarette bulundular. Bu ziyaretler sonrasında partiler arası bir çalışma grubu oluşturulduğunu bilmiyorum" şeklinde cevap verdi.
"HAYATIN HER ALANINDA OLDUĞU GİBİ SPORDA DA TEMİZLİK ŞART"
Kılıç, İddianamenin soruşturma sürecini nasıl etkileyeceğiyle ilgili, "Bu konuların tartışılıyor olması bile Türk futbolu için bir dönüm noktasıdır. Tüm kulüplerin taraftarları puanların alın teri ile kazanılması noktasında hem fikir. İddianameye endekslemeden sadece bunların tartılıyor olması bile Türk futbolu için bir dönüm noktası. Hayatın her alanında olduğu gibi sporda da temiz ve centilmence her şey kurallara göre olmalı. Daha önce yapılmalıydı, geç bile kalındı. Futbol camiası çok hassas. Aynı
zamanda duygusal. 3 aydır kılı kırk yararak beyanlarımızı sarf ettik. Yargıda süren süreç yargıda, talimatlarla sürenler talimatlarla devam etsin. Sabırlı ve dikkatli olmakta fayda var" ifadelerini kullandı.
STATLARA İLGİ AZALDI MI?
"Futbola, statlara ilgi azaldı. Futbola ilgi azalıyor. Bu da kulüpleri doğrudan etkiliyor. Sizce bunun nedeni ne? Şike soruşturması mı, play off sistemi mi?" şeklindeki soruya Kılıç, "Futbolda seyirci kaybının sevinilecek bir tarafı yok. Futbola olan ilgili eksilirse amatör branşlara yöneliyor diye sevinmenin bir anlamı yok. Futbol dışı branşların en büyük destekçisi 4 büyükler. Dolayısıyla futbol dışındaki branşların lokomotifi de bu kulüpler. Biz sezon başlamadan takımların zorlanabileceği
düşüncesinden hareket ettik ve kulüplerimize Spor Toto üzerinden 800'er lira destek sağladık. Biz istemedik. Bize de görüş sormadılar. Kendileri bu yönde bir adım attılar. İlginin daha uzun süreli devam edeceği kanaatindeydiler. Biz bu sistemin uygulandığı ülkelere bakalım dedik. Parametrelerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledim. Hala bu sistemin uygulandığı ülkelerdeki parametrelerin incelenmesi gerektiğini savunuyorum. Kulüpler birliğinden de sert bir karşı çıkış olsaydı muhtemelen bu sistem uygulanmazdı. Kulüpler ve federasyon mutabıksa bizim bakanlık olarak bir şey söylememiz mümkün olmaz" cevabını verdi.
"KADINLAR MAÇA ERKEKLER DİZİ SEYRETMEYE"
Son olarak "Lig'in kalitesini nasıl buluyorsunuz" sorusuna ise Bakan Kılıç şu cevabı verdi:
"Yaz ayları bütün kulüpler açısından sezona hazırlanma dönemleridir. Ama bu yaz taraftarlar da kulüpler de transferlerle değil de diğer sorunlarla ilgilenmek zorunda kaldılar. Bu bir enerji kaybı getirdi. Dolayısıyla bu güç kaybının sirayet ettiği apaçık ortada. Bundan sonra ilgi artacaktır diye düşünüyorum. Spor Toto gelirlerinde yüzde 24 oranında artış var. Bu da aslında spora futbola ilgini azalmadığını gösteriyor. Kadınlar ve çocuklarla ilgili TFF'nin uygulamasını doğru buluyorum. Fikri ilk biz ifade ettik. TFF de ilk uygulamasını yaptı. İnsanlar aile boyu maç izleyebilmeli. Kadınlar maçlara gitsin erkekler biraz da dizi izlesin." "DÜNYANIN EN İDDİALI 5 ÜLKESİ ARASINA GİREBİLMELİYİZ"
Sadece Türkiye de spor politikaları ile görevli olmadığını dile getiren Bakan Suat Kılıç, "Sporla ilgili atılacak her adım gençlik politikalarını da etkiler. Dolayısıyla sporu öncelikle yoluna koymak lazım ki eforumuzu diğer alanlara harcayalım. Federasyonlar olmadan bu alanı düzene koymak mümkün değil. Çin modelini tavsiye ediyoruz spor için harcanan bir lira sağlıkta 3 liralık tasarrufu getirir. Sporcularımızı evrensel disiplinle yetiştirelim istiyoruz. 2020 Olimpiyatlarını İstanbul'a isterken dünyanın en iddialı 5 takımı arasına girebilmeyi hedef olarak koyabilmeliyiz" dedi.
"14 İLE YENİ STADLAR YAPACAĞIZ"
Akdeniz oyunları için Mersin'e 450 milyon liralık yatırım planladıklarını anlatan Kılıç, "Bunun içinde Mersin İdman Yurdu'nun maçlarını yapacağı Türkiye'nin en modern stadı da olacak. Ayrıca Malatya, Adana, Gaziantep, Samsun, Konya, Antalya ve Ankara için de stat projelerimiz var. Bazılarını yenileyeceğiz. Şehrin potansiyeline göre 15 bin ile 33 bin kişi kapasiteli statlar olacak" yorumunda bulundu.