Prim borcu bulunan sigortalıların sağlık hizmetlerinden faydalanamayacağı yönünde yapılan tartışmalara, son noktayı SGK Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin koydu. Sigortalıların, prim borcu bulunması durumunda hastanelerde tedavi olamayacakları ve ilaç temin edemeyecekleri yönünde bir takım söylentilerin gündemde olduğunu söyleyen Hulusi Bumin, söz konusu uygulamanın, kendi namı hesabına çalışan sigortalılar için geçerli olduğunu kaydetti.
PİRİM İŞVERENE AİTSE SORUN YOK
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, 5510 Sayılı Kanun’un 4 maddesinin ‘a’ bendinde, hizmet akdine dayalı sigortalıların ve ‘c’ bendinde ise, kamu çalışanlarının tarif edildiğini belirterek, “Bu kapsamda bulunan çalışanlarla bakmakla yükümlü bulundukları eş ve çocukları, daha önce olduğu gibi prim borçlarının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler. Çünkü kanunun ilgili bentlerinde tarif edilen bu çalışanların primleri işveren tarafından yatırıldığı için borçtan sorumlu tutulamazlar” dedi.
KENDİ NAMINA ÇALIŞAN SİGORTALILARIN DURUMU
Yasanın aynı maddesinin ‘b’ bendi uyarınca, kendi namı hesabına çalışan sigortalıların, 1 Ekim 2008 tarihinden önce başvurdukları sağlık merkezlerinde prim borçları olup olmadıklarına bakıldığını hatırlatan Bumin, “Bu kapsamda bulunan sigortalıların, sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için hiç prim borçlarının bulunmaması gerekiyordu. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile sigortalıya opsiyon tanınmış ve borçlanma süresi olarak 2 ay verilmiştir” diye konuştu.
GENEL SAĞLIK SİGORTALISI OLMA ŞARTLARI
Prim borcu olan sigortalıların hastanelerin kapılarından geri çevrileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını, herkesin sağlık hizmetlerinden rahatlıkla istifade edebildiğini kaydeden Bumin, sosyal güvence sahibi olmayanların bile Türkiye’de dilediği sağlık hizmetinden faydalanabildiğini dile getirdi.
Hulusi Bumin, “Hane halkı gelirlerinin hane halkı sayısına bölünmesi halinde her bir aile ferdi için düşen miktar, asgari ücretin üçte birinden fazla çıkıyorsa, bu durumdaki vatandaşlarımız Yeşilkart alamayacak, ancak Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil olabileceklerdir. Bu durumdaki vatandaşlarımız, asgari ücretin bölünmesi ya da katlanması suretiyle yapılan hesaplamalara göre, 24, 72 veya 144 YTL tutarında, 30 günlük prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir” şeklinde konuştu.
Hulusi Bumin, yeni yasa ve yönetmelikler konusunda bilgi almak isteyenlerin SGK’ya başvurmaları çağrısında bulunarak, vatandaşa her türlü bilgilendirme hizmetini verdiklerini sözlerine ekledi.