Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından organize edilen “Erzurum 1. Uluslararası Resim Sempozyumu” gerçekleştirildi.Sempozyumun açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, “Erzurum 1. Uluslararası Resim Sempozyumu”na katılan yerli ve yabancı sanatçılara teşekkür etti.
//A.Ü.’YE GURUR VEREN TABLO
Dokuz ülkeden yaklaşık 20 davetli sanatçının katıldığı ayrıca Atatürk Üniversitesi Öğretim Elemanlarıyla toplam 40 sanatçının bir ortamda çalıştığı etkinliğin Atatürk Üniversitesi için gurur verici olduğunu belirten Rektör Vekili Tüzemen, “Yabancı sanatçıların her biri kendi ülkelerinde sanatçı olarak önde gelen isimlerdir. Bu değerli sanatçılar çeşitli sanat topluluklarında, müzelerde, akademilerde yöneticilik yapıp önemli görevler üstlenmiş sanatçılardır. Sempozyum sürecinde ürettikleri sanat eserlerini üniversitemize bırakarak sanat müzemizin gelişmesine katkıda bulunacaklar. Bunun için de kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum,” dedi.
//SEMPOZYUMUN KATKISI
Rektör Vekili Tüzemen, farklı kültürlerden sanatçıların bir araya geldiği sempozyumun şehrimizin ve üniversitemizin çevre ve insan biçimlenmesine sanat ve yaşam adına katkı sağlayacağının bir gerçek olduğunu vurguladı. Tüzemen, “Bu süreçte sanat galerisindeki öğrenci ve halk izlenimleri bu biçimlenmede önemli yer tutmaktadır,” diye konuştu.
Rektör Vekili Tüzemen, sempozyumun geleneksel hale getirileceğini ve Atatürk Üniversitesi Sanat Müzesi’nin büyüyerek gelişmeye devam edeceğini vurguladı.
//SANAT MÜZESİ BELLEĞİ GÜÇLENDİRİR
“Müzeyle belleği güçlendirmek ve gelecek nesillere günümüzü taşımak bir eğitim kurumunun en önemli görevi olduğu inancındayız,” diyen Rektör Vekili Tüzemen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şehrimizin kültürel zenginliklerinin günümüze taşınmasını günümüz çağdaş sanat eserleriyle harmanlamak sanatçılarımızın sempozyum süresince şehrimizi gezerek tarihi ve doğal zenginliklerini sanatçı gözüyle farklı ülkelere taşımak, paylaşmak, ülkemizin, Erzurum’un ve üniversitemizin tanıtılmasında çok önemli rol oynayacaktır. Sempozyum sonrasında görsel ve yazılı basın aracılığıyla yurt dışında ve Türkiye’de farklı kitlelere ulaşmayı amaçlamaktayız. Katılımın beklediğimiz şekilde gerçekleşmesinde Türkiye’nin doğusunda Erzurum ‘da bir yıldız gibi parlayan Güzel Sanatlar Fakültemizin üstün gayretleri olmuştur. Alanlarında başarılı sanatçılarla aynı havayı, aynı atmosferi paylaşan öğrencilerimizde de yeni ufuklar, yeni beceriler doğurduğu inancındayız. Sonuç olarak bu tür etkinlikler Üniversitemizde, şehrimizde yeni sanat galerilerinin oluşmasına, çağdaş sanat müzelerinin gelişmesine katkı sağlarken yeni ufuklar, yenidünyalar, yeni oluşumlar için hareket alanları yaratacaktır. Başta Güzel Sanatlar Fakültesi Yönetimi olmak üzere tüm emeği geçenleri ve katkıda bulunan değerli sanatçılarımızı kutlarken, sempozyumun başarılı geçmesini diler saygı ve sevgilerimi sunarım.”
//SANATIN OLMADIĞI TOPLUM…
Rektörlük Sanat Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Tavukçu’yla birlikte Sempozyumun küratörlüğünü yapan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin konuşmasında, 15-30 Mayıs tarihleri arasında çeşitli bilimsel ve kültürel etkinliklerle gerçekleştirilen faaliyete 9 ülkeden 40 resim sanatçısının davet edildiğini söyledi.
Organizasyonun Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün bir faaliyeti olduğunu, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin de katkı sağladığını ifade eden Özgültekin, sanatın var olmadığı toplumlarda özgürlükten ve gelişmişlikten söz edilemeyeceğini anlattı.
//SEMPOZYUMA SEÇKİN SANATÇILAR KATILDI
Özgültekin, davet edilen sanatçıların ülkelerinde akademisyen, sanat kuruluşlarının seçkin üyesi ya da başkanları olduğunu hatırlatarak, dünyaca ünlü isimleri Atatürk Üniversitesi’nde ve Erzurum’da bir araya getirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.
Özgültekin, “Erzurumlu Erzurum’da yaşamaktan gurur duymalıdır. Çünkü tarihe, kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan bir şehirdir Erzurum” dedi.
//MEDENİYETLER KAVŞAĞI ERZURUM
“Erzurum tarihi bir şehir. İpekyolu üzerinde ve medeniyetler kavşağı üzerinde yer alıyor. Medreseleri, mektepleri, yetiştirdiği bilim ve kültür adamlarıyla Türk tarihinin ve kültür hayatının en önemli şehirlerinden biridir. Erzurum sahip olduğu potansiyellerle ülkemizin dinamik kentlerinden biri olmaya aday” değerlendirmesini yapan Özgültekin, Dünyaca ünle ressamların Erzurum tanımalarının, Erzurum insanıyla ve kültürüyle bir araya gelmelerinin ve izlenimlerini yapmaya devam ettikleri 40 tabloyla ifade ederek bunu Atatürk Üniversitesi Sanat Müzesine hediye edecek olmalarının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
Daha sonra Erzurum 1. Uluslararası Resim Sempozyumu çerçevesinde düzenlenen “Kültürler Buluşması” adlı panelin oturumuna geçildi. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek’in Panal Başkanlığı’nı yaptığı oturuma Prof. Dr. Kaya Özsezgin, Prof. Dr. Kıymet Giray, Abdülkadir Günyaz, Dr. Ümit Gezgin, Fırat Arapoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Ali Utku konuşmacı olarak katıldılar.