YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Bayburt’ta yer alan birçok isimsiz ya da bir anlam ifade etmeyen bazı eserlere yeni isim konulması amacıyla Bayburt Belediyesi tarafından anket çalışması başlatıldı.
Bayburt Belediyesi’ne ait www.bayburt.bel.tr internet adresi üzerinden uygulamaya konulacak olan anketle vatandaşlar, şehirde yer alan birçok isimsiz ya da bir anlam ifade etmeyen bazı eserlere konulmasını istedikleri isimleri yazarak mesaj yoluyla iletebilecekler.
İçerisinde belediye tarafından yapılmış ve yapılmakta olan birçok esere de anket yoluyla isim verecek olan Bayburt Belediyesi, gelen mesajlara göre en çok istenilen ismi, istenilen yere verecek.
ESERLERE İSİM KOYMA KONUSUNDA UYGULAMA EKSİKLİĞİ GÖRDÜK
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, "ilimizde ilk defa uygulamaya konulacak olan bu ankete bütün vatandaşlarımızın katılmasını istedi. Şimdiye kadar Bayburt’ta değişik eserler ortaya konulduğunu ve bu eserlerde emeği geçenlere teşekkür eden başkanımız Polat, “Öncelikle bir tespitimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugüne kadar yapılan eserlere isim koyma konusunda bir uygulama eksikliği gördük. Uygulayıcı irade eserlere ve cisimlere isim koymadığı için bunların adını vatandaş koymaya başlamış. Mesela Bent Hamamı’nın yanında bulunan köprüye Bent Köprüsü, çarşının içinde yapılmış olan köprüye Çarşı Köprüsü veya Saat Kule Köprüsü denilmiş. Belediyenin yanındaki köprüye Belediye Köprüsü, cemiyetin yanındaki köprüye Cemiyet Köprüsü, taştan yapılmış köprüye Taş Köprü, Toki’nin yaptığı demir köprüye Toki Demir Köprüsü denilmiş. Erzurum’a giden yol güzergâhında olduğu için de köprünün ismi de Erzurum Köprüsü olarak konulmuş” dedi.
İSİMLERİ CİSİMLERDE YAŞATMAK BİR FELSEFEDİR
Özellikle tarihimize mal olmuş şahsiyetlerin isimlerinin eserlere konulmasını isteyen Belediye Başkanı Polat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ben şuna inanıyorum; İsimleri cisimlerde yaşatmak isimleri eserler de yaşatmak aynı zamanda bir yaygın eğitim unsuru olarak kullanmak bir felsefedir, bir misyondur diye düşünüyorum. Bizim tarihten bugüne edebiyatçılarımız, şairlerimiz, âşıklarımız yazarlarımız siyaset adamlarımız, devlet adamlarımız mevcut. Ulusal ya da yerel istiyorum ki tanınmış isimlerimizi bizim zamanımızda yapılan parklarda yaşatalım hem de bizim ve bizden önceki zamanlarda yapılmış eserlerde yaşatalım. Bunu yaparken de siz vatandaşlarımızın görüşlerini almayı uygun gördük. Gerek bizim zamanımızda gerek bizden önceki zamanlarda yapılmış ve ismi anlamsız olan ismini vatandaşımızın koyduğu eserlere yeniden isimler koyalım. Bu isimleri belirlerken sizlerin görüşlerini almak istiyoruz.
Eserlere hangi isimler konulmalı dünya çapında, ulusal manada ya da yerel çapta siyaset adamı devlet adamı ya da hukukçu, şair, yazar, âşık ve vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizin isimlerini koymamızı istediklerinizi bildirirseniz bizde değerlendirip bu isimleri eserlerde yaşatmaya uygun buluruz. Biraz daha ileri gidip bir devlet adamımızın ismini koymanın ötesinde o devlet adamını tanıtıcı bilgileri de o eserin sağına veya soluna afişe veya taşı kazımak şeklinde tanıtıcı tabelalar koya biliriz.
Belki birazda eğitimci olmamla doğrudan ilgilidir ama isimler yaygın eğitimle eğitimin bir parçası diye düşünüyorum. İnsanları bilgilendirmek onlara eğitim vermek, onlara unutulmaz şiirleri okutmak, onlara vecizeleri okutmak yürürken otururken gezerken eğitimin bir parçasıdır. Ben böyle değerlendiriyorum. Eğer uygun bulursanız uygulamayı düşünüyorum. Geçtiğimiz 4,5 yıl içerisinde mahallelerimize 14 nitelikli park yaptık ve bu parkların her birisine bir isim koymayı düşünüyoruz ve biraz öncede ifade ettiğim gibi bizim zamanımızda ve daha önceki dönemlerde yapılan eserlere isim koymak istiyoruz. Sizlerinde belirteceğiniz isimleri bu eserlere koymak istiyoruz.”