Türkiye'nin değişik bölgelerinde yer alan tarihi kalelerin ve saat kulelerinin fotoğraflarının yer aldığı "Zamanı Bekleyen Kaleler" adlı fotoğraf gösteriminin 3 Kasım tarihinde Batman Üniversitesi'nde sergileneceği açıklandı. Geçmişe doğru bir yolculuk felsefesiyle hazırlanan Zamanı Bekleyen Kaleler adlı fotoğraf sunusunda, Erzurum Kalesi fotoğrafları da yer alıyor.
//CERECİ’DEN YENİ SERGİ
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından hazırlanan ve 1996 yılından 2007 yılına kadar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege, Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde çekilen kale ve saat kulesi fotoğraflarının, tarihin felsefesini içeren metinler ve Brahms'ın piyano konçertosuyla kurgulanarak hazırlandığı, fotoğraf sunusunda kalelerin, saat kulelerinin ve yörelerin tarihiyle ilgili bilgilerin de yer aldığı bildirildi.
//ANADOLU’NUN TARİHİ BİRİKİMİ
Anadolu'da yaşayan halkın, geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan tarihi bir birikimin içinde yaşamasına rağmen geçmişini merak etmediğini ve araştırmadığını söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, fotoğraf ve filmin 21. yüzyılda insanlara geçmişlerini göstermek, onları tarihin varsıl koridorlarında gezdirerek bugünün anlamını anlatmak için en elverişli araçlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin dört bir yanında çektiği kale ve saat kulesi fotoğraflarının her birinin kendine özgü lirik bir öyküsünün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Cereci, tarihten günümüze miras olarak kalan her bir yapının, tarihin önemli bir sürecine tanıklık ettiğini, tarihsel yapıların kalıntılarının, tarihi olayların açıklanmasında ve anlaşılmasında somut veriler olduğunu vurguladı. Hangi dönemde olursa olsun tarihin, insana kendisini ve yaşadığı dönemi anlattığını belirten Prof. Dr. Cereci, tarihi bir yapının görüntüsüne bakan bir insanın önce insanı, sonra da kendisini göreceğini açıkladı.
//ZAMANI BEKLEYEN KALELER
Geçmişe doğru bir yolculuk felsefesiyle hazırlanan Zamanı Bekleyen Kaleler adlı fotoğraf sunusunda, Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Bitlis Kalesi, Erzurum Kalesi, Kars Kalesi, Silvan Kalesi, Diyarbakır Kalesi, Şanlıurfa Kalesi, Mardin Kalesi, Hasankeyf Kalesi, Gaziantep Kalesi, Yılanlı Kale, Toprak Kale, Mamuriye Kalesi, Amasya Kalesi, Tokat Kalesi, Antalya Kalesi, Bodrum Kalesi, Ankara Kalesi, Kastamonu Kalesi, Trabzon Kalesi, Rize Kalesi, Sinop Kalesi, Rumeli Hisarı, Konstantinopolis Kalesi, Kütahya Kalesi, Afyon Kalesi gibi kalelerin fotoğraflarının yanı sıra, İzmir, Kütahya, Kastamonu, Dolmabahçe, Tarsus, Amasya, Mersin, Sinop, Antalya, Samsun, Kayseri, Amasya'da bulunan saat kulelerinin fotoğraflarının yer aldığı öğrenildi.
//KALELER UYGARLIK SİMGESİ
Kalelerin, uygarlıkların simgesi olarak da algılandığını belirten Prof. Dr. Sedat Cereci, her kaleyle birlikte uygarlıkların da tarihinin görüntülendiği fotoğraf sunusunda insanlığın ulaştığı uygarlık düzeyinin sorgulanması açısından somut kalıntıların temel veriler olduğunu söyledi.
Öğretim Görevlisi Mehmet Mutlu tarafından kurgulanan fotoğraf sunusunda yer alan metinlerde, zamanın, insanın tüm varlığını eritip yok ettiğinin, insandan geriye kalanların büyük ölçüde akıl ve beden gücüyle ürettiği yapılar ve yapıtlar olduğunun vurgulandığı dile getirildi. Şehirlerin tarihleriyle özdeşleşen özelliklerinin de anlatıldığı sunuda, şehirlerin de ruhlarının bulunduğu, çünkü şehirlerin de, içlerinde yaşayan insanlarla birlikte yaşayan varlıklar olduklarının bir sav olarak dile getirildiği bildirildi. 67 kale ve saat kulesi fotoğrafının yer aldığı sununun, insana zamana karşı direnmek için her yolu denediğini, binlerce yol boyunca insanın temel çabasının, zamanın yok edici gücüne karşı kalıcı olabilmenin yollarını aramak için harcandığının anlatıldığı belirtildi.