15 yıl önce 17 Ağustos 1999’da Yaklaşık 16 milyon insanın değişik düzeylerde etkilendiği Marmara Depremi, İMO tarafından düzenlenen sergiyle hatırlandı.
17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli’nin Gölcük ilçe merkezinde, 7,5 şiddeti büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştu. Tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen depremde, Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar görmüştü. Türkiye’nin ‘Ölüm Uykusu’ niteliğindeki 17 Ağustos depremi, İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi tarafından, 15’inci yılında, Yakutiye Kent Meydanı Yakutiye Medresesi önünde sergi düzenlenerek hatırlatıldı.
TOHUMCU’NUN VURGUSU
İMO Erzurum Şubesi Başkanı İlhan Tohumcu, “17 Ağustos 1999 depreminin 15’inci yıl dönümü. Maalesef 15 yıl önce ülkemizde yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.Deprem bölgesel olarak da Dünya üzerinde çok büyük bir etkisi olan bir depremdi. Çünkü, bulunan bölge Ortadoğu’ya Balkanlar’a, malzemeler üretip ihracat yapan bir yerdi. Bunlar Türkiyemizin ekonomik kalbi dediğimiz yerde büyük bir yıkım oldu. Tabi bu yıkımdan sonra hükümetler belli tedbirler aldılar. Fakat bu tedbirler, ne kadar hayata geçti, ne kadar uygulamaya kondu? Bunları bir şekilde düşünmemiz, soruşturmamız lazım. Nasıl olacak, Ne olacak? diye yeniden bir ele almamız lazım diye düşünüyoruz. Bu nedenle her yıl biz depremi hatırlatmak için deprem sergisi düzenliyoruz. İnsanlarımıza, halkımıza bu deprem olduktan sonra, Neden depremler yıkıcı oluyor, Depremlerin etkisi nedir? Çünkü bilim adamları televizyonlara çıkıp devamlı konuşuyorlar. Halkımız bu konu hakkında sadece bilimsel verilerle depremi biliyor. Burda, deprem sergimizde, çeşitli kritik noktalarda, binalarda yapılan hataları gözlemlemeleri için böyle bir deprem sergisi açtık. Bu segimize özellikle mülk amirlerimizi bekliyoruz. En küçük bir kermeste, etkinlikte, düğünde olan mülki amirlerimizi, siyasetçilerimizin böyle Türkiye’nin gerçeği olan sergimizede gelmeleri gerekiyor.” diye konuştu.