ERZURUM EBK’NIN ÖZELLEŞTİRİLİP ÖZELLEŞTİRİLMEYECEĞİNİ SORAN ÇİFTÇİLERE GÜÇLÜ NET CEVAP VERDİ:
EBK özel sektör
mantığıyla yönetilmeli
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, çiftçilerin '1 litre mazotu 5 kilo buğdaya alıyoruz' şikayetlerine karşılık, 2004 yılında sadece hayvancılığa 540 trilyon lira destek verdiklerini söyledi.
Güçlü, "Hayvancılığa 540 trilyon lira destek verdik. Ayrıca hayvan yemi maliyetini teşvikler ile sıfıra indirdik. Besicilerimizin maliyetlerini düşürmek için kilo başına 1 milyon lira teşvik verdik. Bu kadar teşviki görmüyorsanız biz daha ne yapalım?" dedi.
ÇİFTÇİLER İLK DEFA BİR TARIM BAKANIYLA KARŞILAŞTIK, DEDİLER
Bakanlığına bağlı üst düzey bürokratlarla birlikte Erzurum'da gezi ve incelemelerini sürdüren Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Hasankale İlçesi'ne bağlı Altınbaşak Köyü'nde çiftçilerle bir toplantı yaptı. Çiftçiler, köylerini ilk defa bir Tarım Bakanının ziyaret etmesinin şaşkınlığı içerisinde yıllardır biriken dertlerini anlattılar.
HÜKÜMET OLARAK HAYVANCILIĞA DESTEK VERİYORUZ
Bakan Güçlü ise, özellikle girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayet eden çiftçilere, 2004 yılında sadece hayvancılığa 540 trilyon lira desteğin verildiğini söyledi. Hükümet olarak hayvancılık sektörüne sahip çıktıklarına dikkat çeken Güçlü, "Hayvancılığa 540 trilyon lira destek verdik. Ayrıca hayvan yemi maliyetini teşvikler ile sıfıra indirdik. Besicilerimizin maliyetlerini düşürmek için kilo başına 1 milyon lira teşvik verdik. Bu kadar teşviki görmüyorsanız biz daha ne yapalım?" dedi.
BU SENE BUĞDAY İTHALATI SÖZ KONUSU DEĞİL
Çiftçilerin, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğdaylarını geçen yıla göre daha düşük bir fiyattan almasını şikayet etmeleri üzerine Bakan Güçlü, TMO olarak harcamaları kıstıklarını, atıl durumdaki ofisleri kapattıklarını; ancak buna rağmen geçen yıla göre yüzde 70 daha fazla ürün aldıklarını kaydetti. Güçlü, "Bu sene süne mücadelesinde başarılı olduk. Buğdayımız hem verimli, hem daha kaliteli. Bu nedenle buğdayda ithalat söz konusu olamaz" diye konuştu.
TMO STOKLARI ERİTİLECEK
Bugüne kadar un ihracatı yapan işletmeciye buğday ithalat izni verdiklerini belirten Güçlü, "İhracat yapan çiftçimiz dünya pazarından buğdayın tonunu 130 dolardan alıyor. Türkiye'de ise bu rakam 250 dolar seviyesinde. İhracatçımızı korumak için TMO'nun depolarındaki buğdayı dünya fiyatlarından işletmeciye satacağız. Yani bu sene buğday ithalatı hiçbir sebeple söz konusu olmayacak" şeklinde konuştu. Güçlü, ayrıca gübre konusunda Hazine ile görüşmelerin tamamlanmasının ardından bir kısım destek verilmesinin de gündemde olduğunu kaydederek, çiftçilerin girdi fiyatlarını düşürmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
HAYVAN YEMİ GİRDİSİNİ SIFIRA İNDİRDİK
Hayvancılığı geliştirmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını anlatan Güçlü, Türkiye'de hayvancılığı geliştirmenin yem bitkisi yetiştirmeden mümkün olmadığını vurguladı. Yem bitkisine verdikleri destek sayesinde, çiftçinin yem girdisini sıfıra indirdiklerini dile getiren Güçlü, hayvan ıslahı konusuna da aynı önemi verdiklerini kaydetti. Bakan Güçlü, bu sene Ağrı'da bin hayvanın ıslah edildiğini, ancak gelecek sene bu rakamın 35 bine çıkacağını söyledi.
EBK’YI ÖZEL SEKTÖR DAHA İYİ YÖNETİR
Erzurum Et Kombinası'nın tekrar faaliyete geçip geçmeyeceği ile ilgili bir soruya ise Bakan Güçlü, Et-Balık Kurumu'nun 2003 yılında Hazine'den aldığı desteğin 62 trilyon lira olduğunu hatırlatarak, "Bu kadar kaynak doğrudan hayvancılığa verilse bugün hiçbir sıkıntınız olmaz. Et ve Balık Kurumu kamu mantığı ile değil, özel sektör mantığı ile yönetilmeli. Kamu ticaret yapamıyor, onun için tüm dünyada özelleştirme yapılıyor. Bu işi özel sektör yapmalı" cevabını verdi. Bakan Güçlü, toplantının sonunda çiftçilerin dertlerine yerinde çözüm bulmaları için bürokratları ile köylüleri bir araya getirdi.