ERZURUM’DA ÖZEL SEKTÖR ELİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN YÜZAKI BİR TİCARET ODAĞI:
ERZURUM İŞ MERKEZİ
1Bu hafta 1990 yılında özel sektör eliyle yapılıp, dönemin Başbakanı Merhum Turgut Özal tarafından hizmete açılan Erzurum iş Merkezi’ndeyiz.
4 bin metrekare alanda kurulmuş, 7 kattan oluşan Merkez, aynı zamanda Erzurum’un ilk ve modern iş merkezi sıfatını da taşıyor. Müşteri ve mal asansörlerinin yanı sıra özel bir dizaynla mal indirme reyonuna da sahip olan Erzurum iş Merkezinde Emlak, İletişim, Elektronik Eşya, Beyaz Eşya, Bilgisayar, İnternet Cafe, Terzi, Konfeksiyon, Tuhafiye, Kuyumcu, Kırtasiye, Çiçekçi, Akvaryum, Restoran, Hediyelik Eşya ve meslek sahiplerince kullanılan mağaza ve bürolar yer alıyor.
Ticari aktivitesi yanında 150’yi aşkın insana da ekmek kapısının açıldığı , Özeli sektörün gururu Erzurum İş Merkezini yönetici ve esnafının aktarımıyla sunuyor; karlı ve hayırlı haftalar diliyoruz.
ESNAFIMIZ TİCARET DİSİPLİNİNDEN TAVİZ VERMEZ
Erzurum iş Merkezi’nin yönetici olan Orhan Aktaş Merkezde kaliteli ticari hizmet sunulduğunu , birbiriyle dayanışma içinde olan merkez esnafının ahi geleneğine uygun tarzda yüksek bir esnaf terbiyesine sahip olduğunu anlatıyor.
Erzurum iş Merkezi’nin ailelerin birlikte gelip rahatça alış veriş yapacağı ender iş merkezlerinden birisi olduğunu kaydeden Aktaş: Merkezimiz adını taşıdığı Erzurum’a layık olmaya çalışıyor, diyor.
İŞ MERKEZİMİZ DE HİZMET MENTALİTESİ ÇAĞDAŞTIR
Pasaj, çarşı ve İş Merkezlerine halkın yeterince ilgisi olmadğını, bunun da geçmişteki bazı tecrübe ve olaylardan kaynaklandığını açıklayan Aktaş şöyle konuşuyor:” halkımız pasajları yeteri kadar tanımıyor. Erzurum'un en eski pasajlarından birisi olan Erzurum İş Merkezinden haberdar olmayan hemşehrimiz var. Oysa, artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Erzurum iş Merkezi hem ticari disiplini ve hem de ticari potansiyeliyle farklılıklar sunuyor. Biz halkımızın iş merkezimizi gezerek tanımasını istiyoruz.”
HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜKLÜĞÜ İŞLERİ BALTALIYOR
Erzurum genelinde olduğu gibi Erzurum iş merkezinde de İş Potansiyelinin düşük olduğunu, bunun da Erzurum ekonomisinin genel durumundan kaynaklandığını anlatan Aktaş :”Halkımızın gelir düzeyi çok düşük. Eskiden bir bayram geldiğinde esnafımız sabahlara kadar halka hizmet verirdi. Şimdi ise hiç iş yapamaz durumda. Siftahsız dükkan kapayanların sayısı yüksek.”şeklinde konuşuyor.
VATANDAŞ OTOMOBİL ALMAYA YÖNLENDİRİLİNCE..
Halkın otomotiv sektörüne olan talebin yüksek olmasının ticaret sektörünü olumsuz etkilediğini kaydeden Aktaş sözlerini şu ifadelerle sürdürüyor:” Vatandaşın araç alması için bankaların vermiş olduğu kredi halkı araç almaya yöneltmiştir. Halkımız araç almak için giyimine, eşyasına, gıdasına kısıtlama getirmiştir. Bunlar esnafımızın iş yapamamasının önde gelen nedenlerindendir.”
OTOPARK SORUNU GİDERİLMELİDİR
İş Merkezi esnafının düzenli ve canlı iş yapamadığından yakınan Aktaş: Erzurum’da vatandaşın alım gücünün düşük olması, ticaret hayatını sekteye uğratıyor. Esnaf eli koynunda bekliyor.öyle esnafımız var ki yakıt parasını, pirimini karşılayamıyor. Erzurum iş Merkezi esnafı, merkezin cazibesiyle kazanıyor” şeklinde ticari aktivite değerlendirmesi yapıyor.
Erzurum iş Merkezi’nin sorunlarını da aktaran Merkez Yöneticisi Aktaş sorunların başında otopark eksikliğinin geldiğini, alışveriş için gelenlerin araçlarını terk edecek yer bulamadıkları için alışverişten vazgeçtiklerini belirterek Büyükşehir Belediyesinin soruna çözüm üretmesini istiyor.
GÜVENLİK SORUNU YOK
Erzurum iş Merkezi’nin güvenlik açısından sorunu olmadığını, özel güvenlik görevlileri ve kamera sistemiyle güvenliğin sağlandığını anlatan Aktaş Gürcükapı Polis Karakolu tarafından kendilerine verilen desteğe de müteşekkir olduklarını ifade ediyor.
ESNAF DİYOR Kİ…
Erzurum iş Merkezindeki esnafla görüşüyoruz. Hepsinin de genel sorunu Erzurum ekonomisinin açmaz içinde olması yönünde.İşte Erzurum iş Merkezi esnafının söyledikleri ve anlattıkları:
Kooperatifçi Hacı Şimşek yaz aylarının gelmesiyle birlikte İş Merkezinde büyük bir durgunluk olduğunu, ticari aktivitenin düştüğünü bunun da halkın dinlenmeyi tercih etmesi olduğunu söylüyor.
ŞİMŞEK:ŞEHRİN İMARI ÇARPIK, BU DA TİCARETİ ETKİLİYOR
İmar hareketliliğinin şehir dışına yaydırılması yüzünden, esas ticari aktiviteyi ifade eden kent merkezi esnafının iş yapamadığını anlatan Şimşek şöyle diyor:”Çarpık yapılaşma halkımızı şehir merkezinden uzaklaştırmıştır. Kent merkezinden uzakta oturan halk, Şehir Merkezinde bulunan İş Merkezlerine rağbet göstermiyor. Buda İş Merkezi esnafını büyük derecede etkiliyor. Ayrıca Şehrimizde yatırım denen bir şey yok. Üretime dayalı bir takım faaliyetlerin yapılması gerekmektedir. Belediyeden isteğimiz, Şehir ekonomisin ve çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi. Nüfusu şehir dışına değil şehrin merkezine taşıyacak projeler hazırlayıp hayata geçirmesidir.”
BÜYÜKDUMLU:ESNAF, YATIRIMSIZLIK MAĞDURUDUR
Özgür Giyim isimli mağazasının sahibi Zihni Büyükdumlu da: “Erzurum genelinde olduğu gibi İş Merkezimizde de iş potansiyeli düşük.” diye başlıyor söze ve anlatıyor:” Bunun nedeni ise halkın alım gücünün düşük olmasıdır. Şehrimizde yaşanan ekonomik çöküş, esnaf olarak bizleri de bitirdi. Gün geçtikçe işler daha da kötüye gidiyor. İnsanımızın büyük bir bölümü yoksulluk içerisinde. Erzurumlunun sabrı kalmamıştır. Artık Erzurum'a kesinlikle yatırım yapılması gerekmektedir. Yatırımın gerçekleşmesi için hükümete de büyük görev düşüyor. 57.hükümetin Doğu Anadolu Bölgesi'ne ayrı bir teşvik yasası çıkarması lazım. Yeni bir teşvikle yatırımın bölgesi haline gelecek olan Erzurum, tüketici konumundan çıkıp üretici vasfına geçecektir. Yapılan yatırımlar sayesinde halkımıza iş sahası açılacak ve bu sayede ekonomik yönden de sıkıntılar aşılmış olacak. buda halkın alım gücünü artıracaktır.”
ALTINOK:ERZURUM GAZETESİ’NİN ÖNCÜ ÇALIŞMASINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ
Yemekçi Restorantı işletmecisi Süreyya Altınok Erzurum halkının pasajlara alışık olmadığını, oysa Erzurum’un kış şartları için pasajların bulunmaz bir alış veriş odakları olduklarını söyleyerek şunları belirtiyor:” Halkı pasajlara yöneltmek lazım. Bunu için iş merkezlerini tanıtacak TV ve gazetelerde çeşitli programların yapılması gerekmektedir. Bu konuda ERZURUM gazetesine yapmış olduğu öncülükten dolayı teşekkür ederiz. Gazetenizin yapmış olduğu bu çalışma takdire değerdir. Şu anda işlerin açılması için üniversitenin eğitilm ve öğretim yılına girmesini bekliyoruz. Üzülerek söylüyorum, üniversite Erzurum esnafını kalkındıran tek ekmek teknesi. Halk ekonomik yönden çökmüş durumda.”
Altınok, iş merkezinin yegane sıkıntısının otopark eksikliği olduğunu kaydederek, ticari aktivite sergileyen bölgelerde Büyükşehir Belediyesince merkezi bir otopark yapılmasını istiyor.
İLDEGEZ:YA ÜNİVERSİTE DE OLMAZSA HALİMİZ NİCE OLUR?
Mustafa İldegez iletişim esnafı. Can İletişim adını taşıyan bir işletmeye sahip. O da iş merkezindeki ticari potansiyelin değerlendirilmemesinden şikayetçi. Bunu da halkın yoksulluğuna bağlıyor. Ve diyor ki: “Erzurum ekonomisinin çökmüş olması. İnsanlarımızın gelir düzeyi çok düşük. Halkımızın alım gücü yok ki iş merkezimize alış veriş için gelsin. Halkımız bu durumdayken nasıl olurda işlerimiz güzel diyebilirim. Bir memleketin insanı zengin olursa esnafı da zengin olur. Bizim insanımız fakir. esnafımızda buna bağlı olarak bitik durumda. İşlerin açılması için Hükümetin Erzurum ekonomisine vakit kaybetmeden el atmasını bekliyoruz. Vekillerimiz artık dilde değil icraatlarıyla kendilerini göstersin ve bu şehri kalkındıracak projeler hazırlayıp ve hayata geçirsinler. Aksi takdirde bir üniversite ile ne esnafın karnı doyar, ne de vatandaşın yüzü güler.”
AKKURT: 7 AY ÇALIŞIYOR, 5 AY YATIYORUZ
Durakbeyoğlu Kırtasiye işletmecisi Erol Akkurt da yaz aylarında işlerin durgunluğundan şikayetçi.Yaz aylarının gelmesiyle halkın İş Merkezlerine talebinin düştüğünü ,bunun da doğal olarak işlerin düşüşüne neden olduğunu anlatıyor. Yaz aylarına oranla kış aylarında iş merkezlerine halkın talebinin daha fazla olduğunu belirterek :”kışın gelmesini bekliyoruz” diye konuşuyor.. “Esnaf olarak 7 ay çalışıyoruz, 5 ay yatıyoruz.” Diye özetliyor esnafın durumunu Akkurt. O da diğer esnaf arkadaşları gibi otoparksızlığın işleri olumsuz etkilediğini kaydediyor.Akkurt sözlerini şöyle bitiriyor:” Belediyelerden isteğimiz şehrin otopark sorununu ön plana çıkararak bu sorunu halletmesi.”
YAVUZ:HALKIN CEBİNDE PARA YOK Kİ, BİZDE TİCARET YAPALIM
Ziyaret ettiğimiz Yavuz Pazarlama sahibi Sedat Yavuz Erzurum iş merkezinde çeşitli türlerde ticaret yapan esnaf olduğunu ancak hiç birinin de tatmin edici iş yapamadığını anlatarak:” Erzurum ekonomisi çöküş içinde, bu bizi de etkiliyor. Vatandaşın alım gücü yok.”
Vatandaşımızın ekonomik durumu iyi olmadığı için esnaf iş yapamıyor. Artık refahın tabana yayılmasını dilemekten başka yapacak bir şey yok. Halk ekonomik olarak güçlendiğinde esnaf da gelişecek ve büyüyecektir.”
Yavuz, Erzurum ekonomisinin canlılık sürecine girebilmesi için hükümetin özel tedbirler alması gerektiğini, bu kapsamda ilk olarak 5084 sayılı yasanın kapsamında güncelleşmeye gidilmesini talep ediyor.
MUSTAFAOĞLU: BELEDİYELER İŞ MERKEZLERİNİ TANITMALI
Ahmet Mustafaoğlu “6 ka Bilgisayar” firmasının işleticisi. Erzurum İş Merkezi'nin iş potansiyeli olarak varlığını ifade edemediğini, bunun da halkın pasajları tanıyamamış olmasından kaynaklandığını anlatan Mustafaoğlu, Belediyelerin halkı bu konuda bilinçlendirmek için TV'lerde veya toplantı salonlarında sosyal ve ekonomi hayatını düzenleyecek brifingler hazırlaması gerektiğini söylüyor.
Mustafaoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Belediye, İş Merkezlerine talebi artıracak öneriler sunmalıdır. Esnaf kira parasını ödeyemeyecek halde. Bu durumda olan esnaf doğal olarak kirasına, Bağ_Kur'una, evine para yetiştirmek amacıyla ticaretinde kurallarını eziyor. Otoparkın olmaması da iş merkezimizin büyük sorunları arasında yer alıyor. Cumhuriyet tarihinin en güçlü hükümetine sesleniyoruz: Şehrimize önem verilsin. Dış ilişkilerden çok iç ilişkilerimiz, yani hükümet ile halkın, esnafın ilişkisi daha önemli. Öncelik halka ve esnafa,sorunlarına verilmelidir.”