Misafirhanelerin girdi ve işletme maliyeti olmadığını, otellerin ise yüksek işletme maliyetiyle hizmet verdiğini söyleyen otelciler dertli..Otel işletmecileri sıkıntılarını ERZURUM’a anlattılar.
haksız rekabetin önüne geçilmeli
Otel işletmeci ve sahipleri, Erzurum’da turizm olgusunun yaygınlaşması ve turizm konseptinin gelişmesi için Erzurum'da bulunan devlet dairelerine ait misafirhanelerin özelleştirilmesi gerektiğini söylediler.
ARDAHANLI: “MİSAFİRHANELERLE OTELCİNİN REKABET ŞANSI YOK”
Resmi kuruluşlara ait misafirhanelerin amaç dışı kullanıldığını ileri süren Otel Emre Yetkilisi Ömer Ardahanlı, vergi derdi olmayan misafirhanelere vatandaşların adeta hücum ettiklerini belirtti. Ardahan, "Bir milyon liraya bile misafirhanelerde kalan insanlar var. Kent merkezindeki oteller de bu yüzden fazla iş yapamıyor. Resmi kuruluş misafirhaneleri özelleştirilmeli. Böylelikle vergiye bağlanacak olan 5 yıldızlı otel kapasitesindeki misafirhaneler fiyatlarını artıracaklardır. Müşterilerde şehir merkezindeki otellerde konaklama ihtiyacını gidereceklerdir" dedi.
DEDE: “ MİSAFİRHANELER OTELCİLİĞİ ENGELLİYOR”
Otel Dede Sahibi Adem Dede, Devlet Dairelerinin misafirhanelerinde ihtiyacı olmayıp da kalan bir çok insan olduğunu açıklayarak kamunun otel işletmeciliği yapmaması gerektiğini belirtti. Dede şöyle dedi:, "Şu anda müşteri portföyümüz daralma sürecinde Ekonomik yönden sıkıntıdayız.Kamu misafirhanelerinde insanlar çok ucuza kalabiliyor. Buralarda köyden kentten gelen insanlar kalıyor. Devlet dairelerinin özelleştirilmesi veya kapatılması gerekiyor. Sırtını devlete dayamış olan misafirhaneler özelleştirildiği taktirde vergi mükellefi olacak. Fiyatlar da buna bağlı olarak piyasadaki fiyatlarla eş değer olacaktır."
GÜLER: “ MİSAFİRHANELER ÖZELLEŞTİRİLMELİ”
Ekonomik olarak sıkıntı içerisinde olduklarını ve buna bir de resmi dairelerin misafirhanelerinin ucuz konuklatma uygulaması eklenince otellerin durumunun iyice kötüye gittiğini belirten Otel Bayburt Sahibi Mehmet Ali Güler, "Misafirhanelerde insanlar çok cüzi miktarlarda parayla konaklayabiliyorlar. Buralar kapatılırsa hem devletin sırtından yük kalkmış olur hem de şehir merkezindeki otelci esnafı iş yapabilir hale gelir. En azından misafirhaneler özelleştirilmeli. Şu anda onlarla rekabet gücümüz yok. Misafirhaneler vergi vermiyor, elektrik, su gibi özel harcamaları yok. Biz ise hem eleman çalıştırarak istihdam oluşturuyor ve hem de vergi ödeyerek katma değer sağlıyoruz. Misafirhaneler yeniden düzenleme içine sokulmazsa haksız rekabet otelcileri bitirir" şeklinde konuştu.
ÖZEN: “OTELLER İSTİHDAM KAPISI, YA MİSAFİRHANELER?”
Devlet dairelerine ait misafirhanelerle otellerin rekabet gücü bulunmadığını ve misafirhanelerin otelleri kapanma noktasına getirdiğini belirten Otel Selim Yetkilisi Bircan Özen, misafirhanelerin özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. Özen, "Herkes lüks ve çok ucuz olan bu misafirhanelerde konaklıyor. Buralar amaç dışı kullanılıyor. Devlet yetkililerinin buna dur demesi gerekiyor. Buralar devlet tarafından ya kapatılmalı ya da özelleştirilerek vergiye tabi hale getirilmelidir. Özelleştirilen misafirhaneler kent merkezinde otellerle fiyat yönünden aynı kapasitede çalışacaklardır ve ortada bir rekabet oluşacaktır" dedi.
KURT:” OTELLER İŞ YAPAMIYOR”
Otel Fatih Sahibi Yücel Kurt, Devlet Dairelerine ait misafirhanelerin çok ucuza konaklama yaptırmasından dolayı otellerin rekabetin edemez hale düştüğünden yakınarak, vatandaşların hiçbir maliyet gideri olmayan misafirhanelerde bir-iki milyon liraya konaklama ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini söyledi. Kur tepkilerini; "Kent merkezindeki oteller iş yapamıyorlar. Köyden, kentten gelen herkes bir yolunu bulup resmi dairelerin misafirhanelerinde kalabiliyorlar. Devlet tarafından buraların özelleştirilmesi gerekiyor. Vergiye bağlanan misafirhaneler fiyatlarını yükseltirler ve ortaya hiç değilse haklı bir rekabet çıkmış olur" şeklinde ifade etti.
KAYA:”MİSAFİRHANELER OTELLERİN KAPANMASINA YOL AÇIYOR”
İnsanların resmi dairelerin misafirhanelerinde çok ucuza kalabildiklerini açıklayan Kervansaray Otel Yetkilisi Mehmet Kaya, "Ucuz olan bu misafirhaneler otelci esnafını bitiriyor. Köyden, şehirden gelen herkes misafirhanede kalabiliyor. Devlet dairelerine ait olan misafirhanelerin sıkı denetim altına alınması gerekiyor. Misafirhaneler devlet tarafından özelleştirilirse kent merkezindeki otellerde iş yapar duruma gelir" dedi.
Kendilerinin otel işletivisi olarak kira, yakıt, enerji, personel, vergi ve ssk giderleri ödediğini, işletme maliyetinin yüksek olduğunu kaydeden Kaya, kamuya ait misafirhanelerin işletme maliyeti bulunmadığını, bu sebeple ucuza konaklama yaptırdıklarını belirterek ortada bir haksız rekabetin bulunduğunu söyledi.