HALK KÜLTÜRÜNDE "HAMAM GELENEĞİ'' ARAŞTIRILIYOR
ERZURUM’ Gazetesi’nin 14 Eylül 2004 Tarihli sayısında yayımlanan “Hamam Kültürümüzü de Kaybediyoruz” araştırma haberi üzerine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce Halk Kültüründe Hamam Geleneği konulu bir araştırma çalışması başlatıldı.
Erzurum’un tarihi ve kültürel değerlerini ortaya koymak ve kent kültürünün yaşamasına destek sağlamaya yönelik araştırmacı gazeteciliğe öncelik veren ERZURUM Gazetesi’nin 14 Eylül 2004 tarihli sayısında yayımlanan “Hamam Kültürümüzü de Kaybediyoruz” başlıklı haber çalışmasında, Erzurum’da hamam kültürünün tarihi bir geçmişi bulunduğu, son yıllarda modernitenin geleneksel hamam kültürümüzü olumsuz etkilediği vurgulanarak, tarihi boyahane ve Kırkçeşme Hamam işletmecilerinin ilgili görüşleri aktarılmıştı.
KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI BAŞLATTIErzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, kentin kültüründe hamam geleneğinin önemli yeri bulunduğunu, hamamların, yöre insanı için birer eğlence merkezi olduğunu söyledi. ''Erzurum Halk Kültüründe Hamam Geleneği'' konulu araştırmayı tamamladıklarını, buna göre, Erzurum'da 8 ayrı hamam geleneği bulunduğunu ifade eden Öztürk, ''Hamamlar, halk kültürü içinde önemli birer sosyal mekan olma özelliğini taşıyor. Hamamlar, yöre insanı için temizliğin yapıldığı yerin yanı sıra birer eğlence merkezi olmuş'' diye konuştu. HAMAM KÜLTÜRÜNÜN İZLERİ KÖKLÜ
Yapılan araştırmaya göre, kentte ''zorunlu, eğlence, cuma, bayram, düğün, gelin, damat ve yas'' olarak adlandırılan 8 ayrı hamam geleneği bulunuyor. Hamamlar, özellikle kadınlar tarafından eğlence mekanı olarak algılanıyor. Düğün ve gelin hamamında, damat tarafı hamam masraflarını üstleniyor; kadınlar için yemekli ve müzikli eğlenceler düzenleniyor. Bu gelenek bugün de devam ederken, kadınlar sıradan günlerde de hamamları temizliğin yanı sıra yemek ve eğlence amaçlı kullanıyor. Erkekler ise genellikle cumartesi akşamı veya pazar sabahı ''eğlence hamamı'' olarak isimlendirilen etkinlikte, yıkanmanın yanı sıra eğlence düzenliyorlar. Evlenecek gencin, düğün öncesi arkadaşlarıyla biraraya geldiği ve ''damat hamamı'' geleneğinde, damat ve arkadaşları birlikte yıkanıyor ve eğleniyor. Yakınları ölenler ise belli bir yas döneminin ardından arkadaşları tarafından önce berbere, ardından hamama götürülüyor ve yas sona eriyor. Bu gelenek ise ''yas hamamı'' olarak adlandırılıyor. Erzurum'da mahalle kültürünün de önemli bir yeri olduğunu belirten Fikret Öztürk, şehirleşmeyle birlikte kaybolmaya başlayan mahalle kültürünü araştıracaklarını kaydetti.