Palandöken ha var, ha yok
Kış geliyor, Kayak sezonu ve Kış Turizmi mevsimi başlıyor. Üç etaptan oluşan, sadece Palandöken aşaması tamamlanan kış turizmi merkezinden yana esnaf hayal kırıklığı içinde.Gelen turistlerin kent merkezine cezp edilmemesinden yakınan ve ticari beklentileri cevap bulmayan esnaf ERZURUM’a konuştu.
KIŞ TURİZMİ EKONOMİK YAPILANDIRILMASINDA HATA VAR
Türkiye'nin ikinci büyük kayak pistine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi'nin esnafa katma değer sağlamadığını, turistlerin ihtiyaçlarının tamamını kayak merkezindeki tesislerde karşıladıklarını dile getiren şehir esnafı; kış turizminin Erzurum’a katma değer sağlayabilmesi için turistlerin kent merkezine gelmesini sağlayacak etkinliklerin yapılmasını istediler
DAĞDAN TURİST İNMİYOR
Şehir esnafı, Palandöken Kış Turizm merkezinin Erzurum’daki ticaret sektörü için katma değer üretir halde yapılandırılmadığından yakınarak; gelen yerli ve yabancı turistin kent merkezine sirküle edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
ESNAFA KATKISI OLMAYAN TURİZM
Palandöken’e gelen turistlerin kente cezp edilebilmesi için, Erzurum ana kentte turistik hizmet veren sosyal tesislerinin bulunması gerektiğini söyleyen esnaf; gelenler havalanı’ndan dağa, oradan da tekrar havalanına taşınıyor. Kent esnafı olarak sadece dağın adıyla yetiniyoruz” ifadeleriyle sitemde bulunuyorlar.
ERZURUM ESNAFI DİYOR Kİ:
ESNAF ŞİKAYETÇİ
Kadir Cellat (Pastaneci):
Erzurum'daki kış turizminin daha çok gelişmesi, güçlendirilmesi ve canlılık kazanmasını isteyen Cellat, "Palandöken kayak merkezinde gelen turistler bütün ihtiyaçlarını dağda karşılayabiliyor. Yazın ekonomik çıkmazın içindeki esnaf, kışın turistlerin şehir merkezine çekilmesiyle refaha çıkar. Turistlerin, şehrin tarihi ve kültürel dokusu tanıtılarak kent merkezine gelmesinin sağlanması gerekiyor’ dedi. Kadir Cellat vatandaşın da dağdan yararlanamadığına değinerek:
ulaşım yetersizliği ve alım gücü düşüklüğünün Erzurumluyla dağ arasında engel oluşturduğunu kaydetti.
ESNAF İÇİN; DAĞIN SADECE ADI VAR
Turgay Yiğit (Giyim Mağazası Sahibi)
Turgay yiğit, Palandöken Kayak Merkezine gelen turistlerin kent merkezine çekilmesinin temini durumunda, dağın şehir esnafına katma değer sağlayacağını belirtti. Yiğit, “Hava Limanından direkt olarak kayak merkezine geçen turistler konaklama haricindeki tüm ihtiyaçlarını dağda karşılayabiliyorlar. Şehir merkezindeki tarihi ve kültürel dokunun en iyi şekilde tanıtılmasıyla kente inecek olan turistin şehir esnafına ekonomik yönden katkısı olur.” dedi.
Erzurumlu olup da Palandöken Kayak Merkezini gezip göremeyen vatandaşların olduğunu ileri süren Yiğit, bunun nedeninin ulaşım sorununun olmasından kaynaklandığını ifade etti.
DAĞ TURİZMİ, KENT TURİZMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Ömer Çağlar (Kuruyemiş satıcısı))
Palandöken Kayak Merkezinin izole edilmiş bir görünümde olduğunu öne süren
Erenbirlik Kuruyemiş Satış Elemanı Ömer Çağlar, kayak merkezine gelen turistlerin sadece dağa değil kent merkezine de çekilmesi gerektiğini belirtti. "Turistler tüm ihtiyaçlarını dağda bulunan tesislerde karşılayabiliyorlar. Kışın şehir ekonominin yükselmesi ve esnafın satış yapabilmesi için turistlerin aktivite ve tanıtım organizasyonlarıyla kent merkezine çekilmesi gerekiyor. Sanayisi olmayan, kamu yatırımları bulunmayan esnafın gelir elde edebilmesi için “dağ turizminin kent turizmine” dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.
Palandöken Kayak Merkezine yılda 3 defa gidebildiklerini belirten çağlar, maddi imkansızlıklar ve ulaşım yetersizliğinden dolayı, dağa çıkamadıklarını söyledi. Çağlar, Belediyelerin cüzi ücret karşılığında dağa turlar düzenlemesiyle ulaşım sorununun ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.
ESNAF DA VATANDAŞ DA DAĞIN YABANCISI
Mustafa Çelik (Cafe İşletmecisi)
Erzurum'da kış turizminin gelişmişlik gösteremediğini ileri süren İnternet Cafe Sahibi Mustafa Çelik, Palandöken’in Türkiye'de sayılı kayak merkezlerinden olduğunu, fakat Erzurum ekonomisine beklenen faydayı sağlayamadığını öne sürdü. Çelik, "Sivil Hava limanı en kısa sürede faaliyete geçirilirse kayak merkezine gelen turist sayısında artış görülür. Şehrin tarihi ve kültürel dokusunun tanıtılmasıyla birlikte kent merkezine inmesi sağlanan turist, esnafa da canlılık getirir” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Palandöken Kayak Merkezine çıkmak istediklerinde ulaşım sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Çağlar, dağa belirli saatlerde otobüs turlarının düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
TURİST KENT MERKEZİNE ÇEKİLMELİDİR
Sebahattin Kaplan (Erkek Kuaförü)
Erkek Kuaförü Sahibi Sebahattin Kaplan, kayak merkezinin esnafa katma değer sağlamadığını belirtti. Kaplan, “ Palandöken Kayak Merkezine tatil için gelen turistler tüm ihtiyaçlarını dağda bulunan tesislerde giderebiliyorlar. Yapılan aktivite ve tanıtım organizasyonları ile turistlerin kente çekilebilmesiyle esnafa katma değer sağlanabilir. Yaz aylarında ekonomik olarak sıkıntılı olan esnafın kış turizminden faydalanabilmesi için turistlerin şehir merkezine çekilmesini amaçlayan organizasyonlara ihtiyaç var. Bunu Büyükşehir Belediyesi de yapabilir” dedi.
Özel taşıtı olan vatandaşların kayak merkezine gidip yararlanabildiklerini anlatan Kaplan, belediyenin otobüs turları düzenlemesi halinde vatandaşın dağa çekilebileceğinii ifade etti.
DAĞA ULAŞIM GÜNCELLEŞTİRİLMELİ
Cüneyt Usakalp (Kafe Sahibi)
Türkiye’nin sayılı kayak merkezlerinden Palandöken’in, vatandaşa hizmet, esnafa katkı noktasında, ulayşım sorunları yüzünden beklenen yararları sağlayamadığını öne süren Usakalp
Cafe Sahibi Usakalp, kış turizminin ilerleme kaydetmediğini açıkladı. Usakalp, “Erzurum'da Sivil Hava limanının yapımı halen devam ediyor. Turistin gelmesi için ulaşımın güncelleştirilmesi gerekiyor” dedi. Turistlerin sadece dağda kalmamaları için de tanıtım organizasyonlarının yapılması gerektiğini vurgulayan Usakalp, “turistler kent merkezine çekilebildiğinde esnafa katma değer sağlar. Şimdi ise sadece dağ turizminin adı var.” dedi.