Organik ürünlerde
pazar sorun olmayacak
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Alternatif Tarımsal Üretim Teknikleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nurper Mortaş, organik tarımda hedefin, pazardan üretime yönelmek olduğunu söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Alternatif Tarımsal Üretim Teknikleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nurper Mortaş, organik tarımda hedefin, pazardan üretime yönelmek olduğunu söyledi.
DSİ 8. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen Organik Tarım Birimleri Hiçmetiçi Eğitim Semineri'nde konuşan Mortaş, dünyada 24 milyon hektarlık alanın organik tarıma elverişli olduğunu ve organik tarımın 25 milyar dolarlık pazar payının bulunduğuna dikkat çekti.
Organik tarım üreten 130 ülkeden 90'ının gelişmekte olduğunu ve 15 ülkenin ise az gelişmiş olduğunu belirten Mortaş, gelişmiş 25 ülkede de organik tarım yapıldığını bildirdi.
Türkiye'nin organik ürünlerde pazar payının binde 1 olduğunu kaydeden Mortaş, şunları söyledi:
''Hedefimiz pazar payımızı binde 2'ye yükseltmektir. Her ülkede birkaç geleneksel ürün, organik olarak üretiliyor. Türkiye'de organik olarak daha çok sert kabuklu meyveler üretiliyor. Dünyada en fazla ihtiyaç duyulan organik ürünleri tespit ederek, bu ürünlere yöneleceğiz. Organik olarak üreteceğimiz bu ürünlerde, pazar sorunu yaşamayacağız. Hedefimiz pazardan üretime gelmektir. Bunu sağlamamız halinde organik üretilen tarımsal ürünlerimizde pazar sorunu yaşanmayacak.''
Eğitim çalışmalarının 19 ilde sürdürüldüğüne değinen Mortaş, organik tarımın bilinçli yapılması gerektiğini, toplumun ve çiftçinin bu yönde eğitilmesinin önemli olduğunu söyledi.
FAKİRLİK VE SOĞUK
Doğu Anadolu Besiciler Birliği (DOBB) Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, organik tarımsal ürünlerin üretilmesinde karşılaştıkları güçlükleri anlattı.
Organik tarımın ilk olarak 1997'de Ankara'da düzenlenen 1. Tarım Şurası'nda dile getirildiğini hatırlatan Ilıcalı, aradan 7 yıl geçmesine rağmen fazla bir mesafe alınmadığını söyledi.
Organik tarım üretiminde karşılaşılan sorunlara henüz çözüm bulunamadığını belirten Ilıcalı, şunları söyledi: ''Dünyanın bütün ülkelerinde tarıma devlet tarafından büyük destekler veriliyor. Bizim çiftçimizin ise en fazla bilgi desteğine ihtiyacı var. Bölgemizin her konuda geri kalmış olması fakirlik ve soğuktan kaynaklanıyor. Fakirlik ve soğuk ilk kez işimize yaradı. Çünkü, fakir olduğumuz için gübre alıp, tarlamıza atamadık. Tarlamızı, tecrübelerimiz doğrultusunda ekip biçtik. Kimyasal gübre alıp da üretimimizi arttıracak kadar paramız olmadı. Aşırı soğuk geçen kış mevsimi, her zaman belimizi büktü. Ancak, ani hava değişiklikleri, tarladaki zararlı böceklerin ölmesine neden oldu. Yani toprağımızı, zararlı böceklerden kurtarmak için ilaçlama yapmaya ihtiyacımız olmadı. Bu da toprağımızın ve yeraltı sularımızın kirlenmesini önledi.''
Vali Yardımcısı Mustafa Dalkılıç ise her il ve her ilçe için ayrı programlar hazırlanıp, bu programlar doğrultusunda hangi ürünlerin organik olarak üretilmesinin kararlaştırılması gerektiğine söyledi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 22 ilin Tarım İl müdürlüklerinden temsilcinin katıldığı hizmetiçi eğitim seminerinin 5 gün süreceği bildirildi.