Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Akal İl ekonomisini değerlendirdi:
ERZURUM EKONOMİSİ NEŞTERE MUHTAÇ
Erzurum ekonomisini değerlendiren Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zeki Akal, kamu ve özel sektör yatırımlarının durdurulması, ilde sanayi sektörünün bulunmaması ve hayvancılığın ihmal görmesi yüzünden il ekonomisinin tekdüzelik içine sokulduğunu açıklayarak “Erzurum ekonomisi ciddi bir durgunluk sürecindedir” dedi.
ERZURUM EKONOMİSİ İÇİNE KAPANIK OLMAKTAN KURTARILMAYI BEKLİYOR
İl ekonomisinin kamu kaynaklarına dayalı durumda bulunduğunu, Üniversite öğrencisine dayalı ticaret sektörünün de ciddi sorunlar içinde bulunduğunu söyleyen Akal, Türkiye’nin diğer illerinde üç yıl etkisini gösteren ekonomik krizin atlatıldığını fakat Erzurum’da sürdüğünü vurguladı.
Akal:”Erzurum ekonomisi içe kapanıklığını sürdürüyor. Açımı ve gelişme adına somut bir adım yok. Son yıllarda iktidarlarında bu yolda ciddi bir çabası gözlenmedi. İşsizlik yoğun, esnaf kapasitesini kullanamaz halde” dedi.
KAMU YATIRIMLARI SÜRDÜRÜLMELİDİR
Özelleştirmenin gereğine inandığını, fakat bunun her zeminde aynı sonuçları doğurmayacağını anlatan Akal:” Kamu Doğu Anadolu’da ve hele Erzurum’da en azından belirli bir müddet ekonominin odağında olmayı sürdürmelidir. Kamu yatırımlarının yapılması ciddi bir ihtiyaçtır. Bu babda silah sanayine yönelik yatırımlar yapılabilir. İkinci Üniversite kurulabilir. Böyle yapılması Erzurum ekonomisini belirli bir düzlüğü çıkaracak ve özel sektörü de güçlendirecektir” şeklinde konuştu.
Turizm sektörünün Erzurum’un geleceği olduğunu anlatan Akal, bu alanda somut ve umut verici bir gidişatın gözlenemediğini, kış turizmi kaynaklarının yeterince değerlendirilmemiş olması yüzünden istihdam sorununun büyüdüğünü kaydetti.
TARIM SEKTÖRÜ İHMALE UĞRADI
Tarım ve hayvancılığın bölge ve il ekonomisi için önemli olduğunu savunan Akal şöyle dedi:”
. Bir kaç yıl öncesine kadar Erzurum; çevre vilayetlere hatta sınır komşularımıza hayvan ihracatı yaparken şimdi sınır komşularımızdan kaçak olarak hayvan girdiği haberlerini okuyoruz. Hayvancılık sektörü yanlış tarım politikaları yüzünden yok olmak üzere. Dericilik, süt ve süt ürünleri gibi hayvancılığa bağlı yan imalat sanayilerinin oluşması için Erzurum’da özel bir hayvancılık politikası izlenmelidir. Bunun atıl işgücünü değerlendireceği yani işsizliği giderici olacağı da düşünülmelidir. Fakat böyle olmamış, Erzurum’un tarım sektörünün kaynak ve kapasitesinin kullanımında Türkiye genelinin politikaları uygulanmış; tarım sektörü açmaz içine sürüklenmiştir.”
500 ESNAF İŞYERİNİ KAPATTI
Erzurum enafının durumunu da değerlendiren Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Akal esnafın durumunun içler acısı olduğunu belirterek "Son iki yılda 500 esnaf iş yerini kapadı, işsizler ordusuna esnaf kesimi de katıldı. Esnaf vergisini, pirimini ödeyemiyor; kirasını karşılayamıyor. Ticaretin maliyeti gün geçtikçe artıyor. Hükümetin acilen il ekonomisine neşter vurmasını arzuluyoruz" dedi.