KURAKLIK DOĞU KÖYLÜSÜNÜ VURDU
İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık arpa ve buğday fiyatlarına yansıyınca, yem fiyatlarında yüzde 30'lara varan artış yaşandı.
Erzurum'da faaliyet gösteren Bayramoğlu Yem Fabrikasının sahibi Nazım Bayramoğlu, yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığın sıkıntısını yaşamaya başladıklarını belirterek, ''Geçen yıl 24 YKr'ye satılan buğdayı, şimdi 40-43 YKr'ye alabiliyoruz. Bu da ürettiğimiz yem fiyatlarına yansıyor'' dedi.
HAMMADDE DIŞARDAN GELİNCE
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık yaşanmadığını fakat bölgede yetişen arpa ve buğday gibi hayvan yeminin hammaddesinin diğer bölgelerden gelen yem fabrikaları tarafından satın alınmaya başlandığını ifade ederek, Bayramoğlu, ''Güneydoğu'da da buğday ve arpa alımı zorlaştı. Fiyatlar çok yüksek. Böyle giderse yem fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 50'leri bulan artış yaşanacak'' diye konuştu.
KURAKLIĞIN OLUMSUZLUKLARI YANSIMAYA DEVAM EDECEK
Kuraklığın etkilerinin önümüzdeki günlerde daha fazla hissedileceğini ifade eden Bayramoğlu, besicinin aldığı yem fiyatlarının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Bayramoğlu, yem fiyatlarındaki artışın arpa ithalatıyla önlenebileceğine de dikkati çekerek, ''Yem fabrikası sahipleri olarak tek umudumuz arpa ithalatı. Arpa ithalatı olmaz ise şimdi 22.5 YTL'ye sattığımız yemin fiyatı, önümüzdeki aylarda 30 YTL'yi bulur'' uyarısını yaptı.
''ET FİYATLARI AYNI AMA YEM FİYATLARI ARTTI''
Korkmaz Yem Fabrikası sahibi Adnan Korkmaz, geçen yıl 50 kilogramlık besi yemini 17 YTL sattıklarını bu yıl ise aynı yemin fiyatının, 22.5 YTL'den satıldığına dikkati çekerek, ''Besici hayvanını yıllardır 8 YTL'den kestiriyor. Ama yem fiyatları sürekli artıyor'' dedi.
İç Anadolu'da yaşanan kuraklığın arpa ve buğday gibi yem hammaddesi üretimini büyük oranda azalttığını kaydeden Korkmaz, Güney Doğu Anadolu'da da arpa ve buğdayı da aracıların toplamaya başladığını belirterek, ''Yakında yemin hammaddesi karaborsaya düşecek. Dolayısıyla yem fiyatları daha da artacağı için bundan en fazla besici ve köylü etkilenecek'' şeklinde konuştu.
''KURAKLIĞIN SIKINTISINI DOĞU ANADOLU YAŞAMAYA BAŞLADI''
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar ise, ''İç Anadolu'da kuraklığın sıkıntısını Doğu Anadolu'da yaşamaya başladık'' dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kırsalda yaşayanların en büyük geçim kaynağının hayvancılık olduğunu hatırlatan Harmandar, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle köylüyü zor günlerin beklediğini söyledi.
Yıllardır canlı hayvan fiyatlarında artış yaşanmadığını sözlerine ekleyen Harmandar, ''Köylü, yetiştirdiği hayvanı yıllardır aynı fiyata kestirirken, girdi fiyatları sürekli artıyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında beklenin üzerinde bir artış oldu. Devletimiz mutlaka köylümüzü bu konuda desteklemeli ve yem fiyatlarına sübvansiyon uygulamalıdır'' diye konuştu.