AŞKALE ÇİMENTO ULUSAL MARKA OLDU
DEVLER LİGİNDE YARIŞIYOR
1993 yılında devlet elinde zarar eden ve özelleştirme yoluyla Erzurum ve bölge halkı tarafından satın alınan Aşkale Çimento, adeta destan yazıyor. Aşkale’deki Çimento Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesini 250 bin tondan 2,5 milyon tona çıkardı. Erzurum başta olmak üzere; Trabzon, Aşkale, Ağrı, Erzincan ve Gümüşhane’de tesisler açtı. Binlerce gence iş verdi.
HEDEF İLK 100’E GİRMEK
Aşkale Çimento, Doğu’nun yüz akı olarak; İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın 2006 yılı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında bir önceki yıla göre, 121 basamak atlayarak 309’uncu sıraya çıktı. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik hedeflerini net olarak açıkladı, “Aşkale Çimento Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içine girecektir”
BAŞARININ SIRRI EKİP ÇALIŞMASI
İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında; 2004 yılında 478, 2005 yılında 430 ve 2006 yılında 309’uncu sırada yer alan Aşkale Çimento’da dev yatırımlar gerçekleştiriliyor. Şirket özel şirketler sıralamasında da 299’uncu oldu.
YÜCELİKTEN ERZURUM HALKINA TEŞEKKÜR
1. ve 2. kapasite artırımı yatırımlarının bitmesinin hemen ardından 26,5 milyon euroluk 2. döner fırın hattının yapımına start veren Aşkale Çimento, günlük klinker üretim kapasitesini 5 bin tona çıkardı. Bu da yıllık 2,5 milyon ton çimento üretimi anlamına geliyor. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Biz bir ekibiz. Bu ekibin tek amacı bir numara olmaktır. Bizlere bu güne kadar destek olanlara teşekkür ediyoruz.” dedi.
Aşkale Çimento, “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında, 2005 yılına göre 2006 yılı sıralamasında 121 basamak birden yukarı çıkarak 309’uncu sıraya yerleşti.
AŞKALE ÇİMENTO ÖVÜNÇ KAYNAĞI
2004 yılında Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına 478’inci sırada giren Aşkale Çimento; 2005 yılında 430’uncu sırada yer aldı. İstanbul Sanayi Odası'nın 2006 yılı sıralaması açıklandığında ise şirket 121 basamak atlayarak 309’uncu sıraya çıktı. Aşkale Çimento, özel şirketler sıralamasında da 299. basamakta bulunuyor. Türkiye’de özelleştirmede “örnek kuruluş” olarak gösterilen Aşkale Çimento’nun Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik bu başarıyı şöyle özetledi: “Ekip çalışması, çok çalışmak, çok tasarruf ve fedakarlık.”
1993 yılında devletin elinde zarar eden ve özelleştirme yolu ile bin ortaklı ERÇİMSAN şirketine satılan Aşkale Çimento, Türkiye’nin yüzlerce dev sanayi kuruluşunu geride bırakarak, İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında zirveye doğru tırmanıyor. 2005 yılında listenin 430’uncı sırasında bulunan Aşkale Çimento, 2006 yılı sıralamasında 309’uncu sıraya çıktı. Aşkale Çimento özel şirketler sıralamasında ise 299’uncu oldu. 14 yıl önce sadece Aşkale’deki çimento fabrikası olan şirket, bu gün Erzurum, Trabzon, Gümüşhane, Aşkale, Erzincan ve Ağrı’da tesislere sahip. Şirket bölgesel yatırımlarına suretle devam ediyor. Şirket bünyesinde binden fazla personel istihdam ediliyor.
ÇALIŞANLAR ŞİRKET ORTAĞI
Birçok çalışan da şirkete aynı zamanda ortak. Aşkale Çimento Sanayii T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik başarının kendiliğinden gelmediğini belirterek, “Hedefimizi ilk 100 olarak belirledik. Bu asla hayal değil. Biz 1993 yılından bu yana ortaklarımızla birlikte hayalleri gerçeğe çevirdik. Aşkale Çimento’nun 14 yıl önce dibe vurmuş bir halde aldık. Bu gün Türkiye’nin en büyük 309’uncu firması yaptık. Bu başarı ortak bir ruhun başarısıdır ve bu ülke için özelleştirmede numunedir.” dedi.
ŞİRKET LİTERATÜRÜNDE ZARARA YER YOK
1993 yılında devlet eliyle işletilen Aşkale Çimento, 300 personelle 250 bin ton çimento üretimi gerçekleştiriyordu. Erzurum ve bölge insanının bir araya gelerek kurduğu bin ortaklı ERÇİMSAN, 1993 yılında Özelleştirme İdaresi’nden Aşkale Çimento’yu satın aldı. Şirket hiçbir çalışanın işine son vermedi. Emeklilik ve benzeri sebeplerden dolayı çalışan sayısı düşen şirket buna rağmen, kapasite artırımları ve yatırımlar sonucu üretimini çok kısa sürede 700 bin tonlara çıkardı. 3 aşamalı kapasite artırımı sonucunda Aşkale Çimento’nun 2007 yılındaki çimento üretim kapasitesi 2.5 milyon tona ulaştı. Özelleştirmeden sonra bugüne kadar 180 milyon dolarlık yatırım yapan şirket, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları içinde hızla üst basamaklara doğru yükseliyor. Şirketin ana hedefi; Türkiye’de ilk 100 firma arasında olmak.
TRABZON ÇİMENTO İLE ERZURUM KARADENİZ’E AÇILDI
Aşkale Çimento Sanayii T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Geldiğimiz nokta ne tesadüf ne de şanstır. Bu bir ekip çalışmasının ürünüdür. Satın alındığı günden bu yana yatırımlarda hız kesmeyen, istihdama katkıda bulunan ve sürekli katma değer kazandıran şirketimiz, Trabzon Çimento ile birlikte gücüne güç kattı. Trabzon Çimento’da ilk etapta ticari kaygılardan öteye çevre ve insana yönelik yatırımlar yaptık. Trabzon’daki fabrikada yaptığımız filtre bunun en büyük delilidir. Kısa vade yaptığımız çalışmalarla fabrikanın 400 bin ton olan yıllık üretim kapasitesi 1 milyon tona çıktı.” şeklinde konuştu.
GÜMÜŞHANE ÇİMENTO AÇILIYOR
Erzurum, Ağrı ve Aşkale’de bulunan hazır beton santrallerinin teknolojinin son uygulamaları ile donatıldığını belirten Yücelik, “İnsana ve yaşama değer veren şirketimiz, kaliteli ve sağlam beton üretimi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamaktadır. Hazır beton tesislerimiz bu gün dünya standartlarına yakın üretim gerçekleştirilmektedir. Bu arada TMSF’den satın aldığımız Gümüşhane Çimento Tesisleri’ni de en kısa sürede hizmete koyacağız. Bu yatırımlar ahde vefanın birer sembolüdür. Bu bölgeyi ancak bu bölgenin insanı kalkındırır.” dedi.
YATIRIMLAR SÜRECEK
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında; 2004 yılında 478, 2005 yılında 430 ve 2006 yılında 309’uncu sırada yer alan Aşkale Çimento’da dev yatırımlar gerçekleştiriliyor. 1. ve 2. kapasite artırımı yatırımlarının bitmesinin hemen ardından 26,5 milyon euroluk 2. döner fırın hattının yapımına start veren Aşkale Çimento, günlük klinker üretim kapasitesini 5 bin tona çıkaracak yatırımda sona doğru ilerliyor. Bu da yıllık 2,5 milyon ton çimento üretimi anlamına geliyor. Trabzon Çimento Fabrikası ile birlikte Aşkale Çimento'nun üretim kapasitesi 3,5 milyon tonu bulacak. Bu arada Aşkale’deki fabrikada 20 milyon dolar değerindeki Hammadde Kırıcı, Kapalı Stokhol ve Klinker Silosu, Klinker Nakil Sistemi ve Çimento Değirmeni projesi de Mart ayı içinde start aldı. ÇOK TASARRUF, ÇOK ÇALIŞMAK
Aşkale Çimento’nun satın alınması aşamasında, bir hisse için 50 dolar veren bir ortağın şu andaki hissesinin değeri 350 dolar. Bununla birlikte; yıllar itibariyle şu ana kadar aldığı kar payı, verdiği paranın hemen hemen 10 katı olduğunu anlatan Başkan Yücelik, “Bizde adama göre iş değil, işe göre adam seçilir ve başta genel müdürümüz olmak üzere profesyonel kadroya çok büyük bir yetki tanınmıştır. Bizim yönetim kurulundan en alt çalışanına kadar herkes bu işte bir numara olmayı hedefliyor ve yaptığı işin en iyisini yapmaya çalışıyor. Başarının sebebi de bence bu. Çok tasarruf, çok çalışmak bizim olmazsa olmazımızdır” dedi.